Σε εξέλιξη οι εκλογές στην Ισπανία
- 26/06/2016, 09:36
- SHARE
Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν το ποσοστό των αναποφάσιστων ιδιαίτερα αυξημένο και το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας, μάλλον, απίθανο, προσέρχονται σήμερα στις κάλπες οι Ισπανοί.
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Ισπανοί σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση λίγες μόλις ημέρες μετά τον πολιτικό και οικονομικό σεισμό που προκάλεσε το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα της Βρετανίας. O Μαριάνο Ραχόι, έγραψε μάλιστα χθές στο Twitter, «Ένα θέλετε μία ενωμένη και όχι μία ριζοσπαστική Ισπανία, επιλέξτε με ασφάλεια, το Λαϊκό Κόμμα» σε μια προσπάθεια να δώσει ακόμα έναν λόγο στους Ισπανούς να τον ψηφίσουν.
Δύσκολη εκλογική αναμέτρηση
Όλα τα κόμματα επιζητούν να αποσπάσουν ψήφους από τις «συγγενείς» παρατάξεις και να πείσουν τους αναποφάσιστους, οι οποίοι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.
Τον Δεκέμβριο οι Ισπανοί είχαν ήδη ταχθεί υπέρ μιας αλλαγής, τιμωρώντας τα δύο μεγάλα κόμματα που δίνουν τον τόνο στη δημοκρατική ζωή της χώρας εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια.
Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στις προηγούμενες εκλογές, εξασφαλίζοντας μόνον το 28,7% των ψήφων, μολονότι ήρθε πρώτο. Ωστόσο και γι’αυτές τις εκλογές είναι το φαβορί.
Την ίδια ώρα το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) έφερε τα χειρότερα εκλογικά αποτελέσματα στην ιστορία του τον περασμένο Δεκέμβριο, παραμένοντας ωστόσο στη δεύτερη θέση.
Τις έδρες που έχασαν στις εκλογές αυτές τα δύο μεγάλα κόμματα, τις πήραν δύο νέα κινήματα, το Podemos και το φιλελεύθερο Ciudadanos.
Στη συνέχεια για έξι μήνες δεν κατέστη δυνατός ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης. Κανένας δεν ήθελε τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης του συντηρητικού κόμματος του Μαριάνο Ραχόι, το οποίο κατηγορείται σε πολλές υποθέσεις διαφθοράς, ενώ οι Σοσιαλιστές και το Podemos δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό ενός συνασπισμού, ο οποίος θα μπορούσε να αναλάβει αυτός τα ηνία της χώρας.
Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι,κατά την προεκλογική περίοδο προσπάθησε να μεταδώσει το μήνυμα ότι ψηφίζοντας Ciudadanos είναι το ίδιο με το να ψηφίσεις το ΡΡ, με τη διαφορά ότι του αποστερείς τη δυνατότητα αυτοδυναμίας και σχηματισμού μονοκομματικής κυβέρνησης.
Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ βλέπει τη δεύτερη θέση, αλλά και την καρέκλα του προέδρου του κόμματος, να απομακρύνονται.
Οι Σοσιαλιστές ελπίζουν πως την ύστατη στιγμή θα κατορθώσουν να πείσουν το μεγαλύτερο τμήμα από τους αναποφάσιστους.
Ο επικεφαλής των Unidos Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας θέλει να πείσει αναποφάσιστους, μετανοημένους Σοσιαλιστές, τους διστακτικούς Αριστερούς και τους αγανακτισμένους από τη διαφθορά και τη λιτότητα πολίτες να ψηφίσουν υπέρ του.
Την τεχνητή πόλωση της εκλογικής αναμέτρησης ανάμεσα στο PP και τους Unidos Podemos, προσπάθησε να διατρήσει ο ηγέτης των Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα, καταγγέλλοντας το κράτος διαφθοράς που συντηρεί ο Ραχόι και τον λαϊκισμό του Ιγκλέσιας.
Ο φόβος ενός νέου αδιεξόδου λόγω αποχής
Μερικοί ψηφοφόροι μπορεί απογοητευμένοι από τις έριδες μεταξύ των κομμάτων, ενδέχεται, να μην πάνε να ψηφίσουν σήμερα, ενώ ήδη για ορισμένους έχουν αρχίσει οι διακοπές.
Αν και πολλοί θα προτιμούσαν τις ακτές, αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει το Λαϊκό Κόμμα, καθώς, σύμφωνα με τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, στην Ισπανία αυτοί που απέχουν από τις εκλογές πρόσκεινται ως επί το πλείστον στην αριστερά, σε μια στιγμή μάλιστα που ακόμη και η προεκλογική εκστρατεία είχε πάρει τη μορφή μιας αντιπαράθεσης κυρίως ανάμεσα στους συντηρητικούς και το Podemos, παραμερίζοντας ντε φάκτο τους Σοσιαλιστές.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Podemos (Μπορούμε) είναι πιθανό να περάσει από την τρίτη θέση που είχε στις προηγούμενες εκλογές στη δεύτερη, ακριβώς μετά το Λαϊκό Κόμμα, ξεπερνώντας τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κρίση ταυτότητας.
Η Ισπανία, έχει βρεθεί «ακυβέρνητη»,για περισσότερο από έξι μήνες, και με τις δημοσκοπήσεις να μην αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, το ενδεχόμενο ενός νέου πολιτικού αδιεξόδου, είναι πολύ πιθανό.