Το κραχ του Brexit εξαφάνισε 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια
- 28/06/2016, 10:06
- SHARE
H αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ «ξεκλήρισε» τις παγκόσμιες αγορές.
Την προηγούμενη Παρασκευή εξαϋλώθηκε από τις παγκόσμιες αγορές το ποσό-ρεκόρ των 2,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτό σημαίνει ότι τα λεφτά που έγιναν …καπνός ως αποτέλεσμα του κραχ του Brexit είναι περισσότερα από εκείνα οποιασδήποτε άλλης μέρας στην ιστορία, σύμφωνα με το S&P Dow Jones Indices.
Ξεπερνούν, για παράδειγμα, τα 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια που εξαφανίστηκαν στις 29 Σεπτεμβρίου του 2008 όταν το Κογκρέσο ψήφισε κατά της διάσωσης της Wall Street. Οι μεγαλύτερες απώλειες στην περίπτωση του Brexit αντανακλούν εν μέρει το γεγονός ότι οι αγορές υποχωρούν από υψηλότερα επίπεδα στις μέρες μας.
Η ζημιά από το Brexit βάθυνε χθες, Δευτέρα, όταν ο Dow μειώθηκε κατά 300 μονάδες και τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκαναν βουτιά 2% ή και παραπάνω.
Αυτή η δραματική αντίδραση της αγοράς αντανακλά τις αβεβαιότητες που προκλήθηκαν από το δημοψήφισμα, το οποίο έπιασε πολλούς επενδυτές απροετοίμαστους.
Και τώρα τι; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτουν οι επενδυτές.
Το μόνο «σίγουρο στοίχημα» είναι ότι η αστάθεια της αγοράς έχει μάλλον έρθει για να μείνει, σύμφωνα και με τον Εντ Γιαρντένι, πρόεδρο της Yardeni Research. Ο δείκτης αστάθειας VIX τη Δευτέρα ανέβηκε στο υψηλότερό του επίπεδο από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν και υποχώρησαν πάρα πολύ οι αγορές.
Η αστάθεια δικαιολογείται επειδή το Brexit θέτει ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του πειράματος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα επιφυλάσσουν βαθιές συνέπειες για τις αγορές.
Το άλλο ζήτημα είναι οι γιγαντιαίες απώλειες σε συγκεκριμένες κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού – όπως το κραχ της βρετανικής λίρας που έχασε το 12% της αξίας της μέσα σε δύο μόλις μέρες, ή η απώλεια του ενός τρίτου της αξίας της Barclays.
«Η αστάθεια φέρνει αστάθεια» έγραψε ο Μάικλ Μπλοκ, επικεφαλής στρατηγικής της Rhino Trading Partners. «Τέτοια γεγονότα αλληλοτροφοδοτούνται».
Πολλοί επενδυτές σπεύδουν στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων και των πολύτιμων μετάλλων. Οι αποδόσεις ομολόγων σε Γερμανία, Ελβετία και Ιαπωνία κινούνται ολοένα και περισσότερο σε αρνητικές περιοχές, ενώ η απόδοση του βρετανικού δεκαετούς ομολόγου έπεσε στο 1,46% τη Δευτέρα, τείνοντας προς το ιστορικό χαμηλό του 1,38% τον Ιούλιο του 2012.
Επίσης, οι επενδυτές προσπαθούν να αγοράσουν χρυσό, ο οποίος τείνει να τα πηγαίνει καλά σε περιόδους χρηματοοικονομικής πίεσης. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου ανέβηκε κατά 5% την Παρασκευή και παρά μια κάποια επιβράδυνση τη Δευτέρα, παραμένει σε ιστορικά υψηλά διετίας.