Γιατί δε πρέπει να προσλαμβάνετε φίλους στη δουλειά σας
- 30/06/2016, 13:00
- SHARE
Είναι καλό να έχετε φιλικές σχέσεις με τους εργαζόμενους σας, αλλά όχι να είστε φίλοι.
Αν υπάρχει ένα στοιχείο και μυστικό επιτυχίας στο οποίο συμφωνούν όλοι οι επιχειρηματίες, αυτό δεν είναι άλλο απ’ την ομάδα της εταιρείας. Τα μέλη που θα αναλάβουν τις θέσεις σε μια εταιρεία θα παίξουν κομβικό ρόλο στην επιτυχία ή την αποτυχία.
Η επικοινωνία, η κατανόηση, η αλληλεγγύη είναι μόνο μερικά απ’ τα στοιχεία που κάνουν μια ομάδα να δουλεύει σωστά ώστε να καταφέρει να πετύχει τους στόχους της.
Η καλή επικοινωνία, όμως, και η συνεργασία δε σημαίνει απαραίτητα πώς οι συνάδελφοι θα πρέπει να είναι φίλοι σου. Μάλιστα, υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που υποστηρίζει ότι δεν πρέπει ποτέ να δουλεύεις με τους φίλους σου. Ο Peter LeSaffre, ιδρυτής, πρόεδρος και CEO της Fusion Worldwide απαντά στο αμερικάνικο Fortune στο ερώτημα «Τι να πείτε στους φίλους σας όταν σας ζητάνε να τους προσλάβετε».
«Η πρόσληψη φίλων θα οδηγήσει σε αδιέξοδο» λέει χαρακτηριστικά. Σε αρκετές περιπτώσεις, η ημέρα που αρκετοί επιχειρηματίες προσέλαβαν φίλους τους ήταν η ημέρα που σταμάτησαν να είναι και φίλοι.
Όταν η σχέση αλλάζει από φιλική σε επαγγελματική, έρχονται μαζί και οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις – ανεξάρτητα με το πόσο καλή σχέση έχετε εκτός γραφείου.
Από εκεί που περνούσατε μαζί τα Σαββατοκύριακα, πλέον θα βρίσκεστε τις Δευτέρες στο meeting room. Και οι γραμμές θα είναι πλέον τόσο λεπτές που εύκολα θα υπάρχουν παρεξηγήσεις.
Σκεφτείτε, αν οι φίλοι που γίνονται εργαζόμενοι δεν αποδίδουν στη δουλειά τους, οι εργοδότες θα αναγκαστούν να προβούν σε παρατηρήσεις κάτι που μπορεί να παρεξηγηθεί απ’ τους εργαζόμενους – φίλους και πάει λέγοντας.
Το ίδιο γίνεται και με τις μειώσεις μισθών ή και απολύσεις όταν εμπλέκονται τα φιλικά με τα επαγγελματικά – είναι πολύ εύκολο να νιώσουν πώς ο φίλος τους δε του υποστήριξε. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα μεγάλο επαγγελματικό λάθος: να αναγκαστεί οι εργοδότης να επιλέξει μεταξύ ενός φίλου και της επιχείρησης που έχει εργαστεί τόσο σκληρά για να χτίσει.
Όταν προσλαμβάνεις φίλους, το να θέσεις στόχους εξ αρχής είναι το κλειδί, διαφορετικά, τα όρια θα είναι θολά και οι διαχωριστικές γραμμές θα πατιούνται εύκολα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εμπειρία απ’ την πρόσληψη φίλων έχει αποδειχθεί απογοητευτική, ενώ η συνεργασία με την οικογένεια αντίθετα στεφόταν πάντα με επιτυχία.
Η απόφαση δική σας..