Πώς ο κόσμος των επιχειρήσεων αλλάζει την πατρότητα
- 01/07/2016, 18:17
- SHARE
Οι μπαμπάδες που αφιερώνουν χρόνο στο να κατανοήσουν τις αλλαγές στον κόσμο μπορούν να έχουν μεγάλη επίδραση στις μελλοντικές γενιές.
του Ουίλιαμ Βαντερμπλούμεν
Παλαιότερα, η παραδοσιακή εικόνα της πατρότητας ήταν μοναχά τούτη: να φέρνεις στο σπίτι χρήματα, με κάθε κόστος. Αυτό συχνά σήμαινε ότι τα παιδιά μεγάλωναν με πατεράδες που ήταν απόντες. Και είναι πολλές οι περιπτώσεις ανθρώπων που φέρουν σήμερα μέσα τους την πληγή ενός πατέρα που δεν ήταν παρόν στο σπίτι.
Όμως, πρόσφατες κοινωνικές μεταβολές φαίνεται ότι αλλάζουν το τοπίο της πατρότητας. Υπάρχουν πλέον περισσότερες ευκαιρίες από ποτέ για τους μπαμπάδες να εμπλακούν στη ζωή και στην ανατροφή των παιδιών τους, ανεξάρτητα από το πού ή πόσο εργάζονται.
Καταρχήν, έχουν αυξηθεί οι ευκαιρίες για εργασία από το σπίτι. Παλαιότερα, ο μπαμπάς θα έφευγε από το σπίτι νωρίς το πρωί και θα επέστρεφε αφότου τα παιδιά θα είχαν πάει για ύπνο. Δεν υπήρχε καμία εναλλακτική – η δουλειά απαιτούσε την παρουσία του στο γραφείο. Σήμερα, όμως, η πρόσβαση στο διαδίκτυο, σε λάπτοπ και smartphone καθιστά ευκολότερη την εργασία από το σπίτι. Και περισσότερες ευκαιρίες για δουλειά από το σπίτι σημαίνουν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά.
Απ’ την άλλη, βέβαια, η εργασία από το σπίτι δεν συνεπάγεται και συναισθηματική παρουσία στο σπίτι. Το διαδίκτυο είναι ένας συνεχής περισπασμός και μπορεί να μεταφραστεί σε συνεχή εργασία, τη στιγμή που η ανθρώπινη αλληλεπίδραση απαιτεί συγκέντρωση και αφοσίωση. Η λύση; Ορίστε περιόδους της ημέρας που θα μένετε εκτός διαδικτύου ώστε να συνδέεστε ουσιαστικά με τα παιδιά σας.
Ένας άλλος παράγοντας που αλλάζει τη σχέση πατρότητας – εργασίας είναι η αλλαγή των έμφυλων ρόλων στη δουλειά και τον βιοπορισμό. Η κατάσταση σε σχέση με την ισότητα των δύο φύλων βελτιώνεται συνεχώς, ενώ πολλές παραδοσιακές απόψεις σχετικά με τον ρόλο των δύο φύλων τίθενται υπό αμφισβήτηση. Πολλές οικογένειες πλέον έχουν διπλό εισόδημα, που σημαίνει ότι και οι δύο γονείς εργάζονται. Μάλιστα, δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις όπου ο πατέρας είναι εκείνος που μένει πρωτίστως στο σπίτι και φροντίζει τα παιδιά. Αυτή η τάση ενισχύεται και από τη βελτίωση των πολιτικών παροχής άδειας πατρότητας από πολλές εταιρείες.
Είναι αλήθεια, βεβαίως, ότι το διαζύγιο επηρεάζει τους γονικούς ρόλους. Δυστυχώς, τα υψηλά ποσοστά διαζυγίων έχουν δημιουργήσει την εντύπωση ότι εάν επέλθει ο χωρισμός των γονιών τότε ο μπαμπάς δεν θα είναι κοντά. Αυτό είναι λάθος. Αυτό που πληγώνει τα παιδιά δεν είναι αναγκαστικά το διαζύγιο, αλλά η συμπεριφορά των γονιών κατά τη διάρκεια και μετά το διαζύγιο. Ακόμα και μετά από ένα διαζύγιο, λοιπόν, πρέπει να βρείτε τον τρόπο να διατηρήσετε την ηθελημένη και ενεργή εμπλοκή σας με τα παιδιά σας.
Και μην ξεχνάτε ότι είναι πλέον ευκολότερο να μένετε συνδεδεμένος με την οικογένειά σας όταν δεν είστε εκεί. Εφαρμογές όπως το Skype επιτρέπουν στους ανθρώπους να είναι ψηφιακά παρόντες με τρόπο που θα ήταν αδύνατον στο παρελθόν. Ανεξάρτητα από τις συνθήκες – αν δεν μένετε πλέον μαζί, ή αν ταξιδεύετε συνεχώς για τη δουλειά, ή αν έχετε ακανόνιστο ωράριο – μπορείτε να ακούσετε πώς πήγε η μέρα του παιδιού σας και να μιλήσετε μαζί του.