Γερμανικός τύπος: Η στροφή 180 μοιρών του Αλέξη Τσίπρα

Γερμανικός τύπος: Η στροφή 180 μοιρών του Αλέξη Τσίπρα

Ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα τα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρονται στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στις αλλαγές των τελευταίων μηνών.

Με αφορμή την πάροδο ενός έτους από το επίμαχο δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Ελλάδα ο γερμανικός τύπος σχολιάζει την κατάσταση στη χώρα σήμερα. Πιο συγκεκριμένα η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στην αλλαγή στάσης του Έλληνα πρωθυπουργού.

«Προληπτικά ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε την επέτειο μακριά (σ.σ. από την Αθήνα). Ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα για το Grexit στις 5 Ιουλίου 2015 όπου ο πρωθυπουργός της Ελλάδας άφησε τους συμπολίτες του να αποφασίσουν για τους όρους που συνόδευαν την επιπλέον ευρωπαϊκή οικονομική ενίσχυση και τους συνέστησε να μη δεχθούν την προσφορά των χρηματοδοτών, ο ίδιος βρισκόταν σε διαφημιστική καμπάνια στην Κίνα. Την ώρα που το ελληνικό σωματείο ΑΔΕΔΥ βρισκόταν στην πλατεία Συντάγματος μπροστά από το κοινοβούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας, της οποίας παλαιότερα θα ηγούνταν ο ίδιος ο Τσίπρας, ο πρωθυπουργός προσπαθούσε να σαγηνεύσει στο Πεκίνο πιθανούς και πραγματικούς επενδυτές. Το γεγονός ότι οι επενδυτές δεν αντιμετωπίζονται πλέον ως εκμεταλλευτές και εχθροί του έθνους αλλά ως ευκαιρία συνιστά μια από τις πιο αξιοσημείωτες αλλαγές στη ζωή του νέου Τσίπρα».

Αντίστοιχα σχόλια δημοσιεύονται και σε ρεπορτάζ της Γερμανικής Ραδιοφωνίας (DLF): «Πριν από ένα χρόνο οι Έλληνες καταψήφισαν τους όρους λιτότητας των Βρυξελλών. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε όμως μετά από αυτό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δέχθηκε ένα ακόμη πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων – προς μεγάλη δυσαρέσκεια του λαού.

Η ρητορική μπορεί να ήταν ακόμη η ίδια αλλά ο Τσίπρας είχε κάνει στροφή 180 μοιρών». Ο δημοσιογράφος αναφέρεται στους πανηγυρισμούς που έγιναν μετά το «Όχι» του δημοψηφίσματος και επισημαίνει πώς έχει η κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα. «Πάνω από 60% των Ελλήνων πιστεύουν στο μεταξύ ότι το δημοψήφισμα έβλαψε τη χώρα τους. Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 17% και βρίσκεται τώρα πολύ πιο πίσω από την συντηρητική Νέα Δημοκρατία. Το να μετατρέπεις το “Όχι” σε “Ναι” μπορεί τελικά να μην είναι και τόσο καλή ιδέα».

Πηγή: Deutsche Welle