Αιχμές κατά Στουρνάρα από 43 βουλευτές της ΝΔ για αφελληνισμό τραπεζών
- 07/07/2016, 17:30
- SHARE
Ερώτηση στη Βουλή, με πρωτοβουλία του βουλευτή Σερρών Κώστα Καραμανλή και υπογραφή μέχρι και του Σαμαρά.
Ερώτηση για το θέμα του αφελληνισμού του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά, κατατέθηκε στη Βουλή με πρωτοβουλία του βουλευτή Σερρών της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή.
Την ερώτηση συνυπέγραψαν 42 βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι πρώην πρόεδροι του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Γιάννης Πλακιωτάκης.
Υπογράφουν επίσης στελέχη όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Νίκος Δένδιας, ο Μάκης Βορίδης και ο Βασίλης Κικίλιας, γίνεται δηλαδή σαφές ότι δεν αποτελεί η ερώτηση μία “καραμανλική υπόθεση”.
Μέχρι στιγμής ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες βέβαια απουσίαζε στο εξωτερικό, δεν είχε κάνει κάποια δήλωση για το θέμα του αφελληνισμού των τραπεζών, είναι επομένως η πρώτη κίνηση βουλευτών της ΝΔ για το ζήτημα.
Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι δεν υπογράφει ο αρμόδιος συντονιστής Χρήστος Σταϊκούρας, υπογράφουν όμως οι δύο “υφιστάμενοι” του τομεάρχες Χρήστος Δήμας και Απόστολος Βεσυρόπουλος.
Η ερώτηση αφήνει σαφείς αιχμές κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, για τον οποίο πολλοί και στη ΝΔ θεωρούν ότι επιδιώκει τον αφελληνισμό των τραπεζών ώστε μέσω των ξένων διοικήσεων να περάσουν σε ξένο έλεγχο τα κόκκινα δάνεια. “Σημειώνεται ότι δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, ποια είναι η άποψη του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για τις παραπάνω εξελίξεις”, αναφέρεται διπλωματικά.
Μετά την κατάθεση της ερώτησης ο κ.Καραμανλής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι αυτή τη στιγμή διεξάγεται στο τραπεζικό μας τοπίο ένας ανοιχτός “πόλεμος”, από τον οποίον κινδυνεύουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά. Για πρώτη φορά στην ιστορία είναι υπαρκτός ο κίνδυνος μια ευρωπαϊκή συστημική τράπεζα -η Τράπεζα Πειραιώς- να τεθεί υπό τον έλεγχο ενός hedge fund.
Η ΝΔ είχε από την πρώτη στιγμή προειδοποιήσει ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης θέτουν όλο το τραπεζικό μας σύστημα υπό την απειλή των distress funds, δηλαδή όχι κάποιων θεσμικών μακροχρόνιων επενδυτών από το εξωτερικό, αλλά εξ ορισμού ευκαιριακών επενδυτικών σχημάτων. Ταυτόχρονα, στη θέση των δοκιμασμένων στην αγορά Ελλήνων που αναγκαστικά αποχωρούν από τις διοικήσεις των Τραπεζών, θα έχουμε αλλοδαπούς τραπεζίτες χωρίς πλήρη εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Και την ίδια ώρα, τόσο η δημόσια (ΤΑΙΠΕΔ) όσο και η ιδιωτική περιουσία (επιχειρηματικά δάνεια μέσω τραπεζών, που ελέγχονται από το ΤΧΣ) περνάνε στο νέο Υπερταμείο, που ελέγχεται –πρακτικά– από μέλη εκτός Ελλάδος.
Με όλα αυτά, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κινδυνεύει με αφελληνισμό. Όμως μέσω του ελέγχου των Τραπεζών, ελέγχει κανείς τα δάνεια και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να περάσει σε άλλα χέρια ο έλεγχος της οικονομίας μιας χώρας. Και οι κίνδυνοι που κρύβει αυτό για τον τόπο μας είναι μεγάλοι: Όχι μόνο για όσους έχουν ήδη “κόκκινα δάνεια” αλλά για όλους τους δανειολήπτες που –λόγω της επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος– μπορεί να χρειαστεί να αναδιαπραγματευθούν τους όρους του δανεισμού τους. Στην πρώτη γραμμή του κινδύνου βρίσκονται τα επισφαλή στεγαστικά δάνεια, τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα αγροτικά δάνεια.
Το είπαμε και το ξαναλέμε: Ο αφελληνισμός των ελληνικών τραπεζών μπορεί να προκαλέσει αφελληνισμό των ελληνικών επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας εν γένει. Η Ελλάδα κινδυνεύει να περάσει στο έλεγχο των λεγόμενων «κορακιών της αγοράς» -και μάλιστα με τις ευλογίες μιας αριστερής κυβέρνησης. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να ακουστούμε, πριν να είναι πολύ αργά».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς τον Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: Αφελληνισμός του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας και κίνδυνοι για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά
Οι τελευταίες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και το χρηματοπιστωτικό σύστημα γενικότερα, επιβεβαιώνουν, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι αυτή τη στιγμή διεξάγεται στο τραπεζικό μας τοπίο ένας ανοιχτός «πόλεμος».
Και παρά την όποια εύλογη κριτική που μπορεί να ασκήσει κάποιος στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών για τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, τα τελευταία γεγονότα δείχνουν ότι τόσο ο επιχειρηματικός, όσο και ο τραπεζικός κόσμος της χώρας έχουν περιέλθει σε προβληματική κατάσταση.
Για πρώτη φορά στην τραπεζική ιστορία είναι υπαρκτός πλέον ο κίνδυνος ένα hedge fund να πάρει υπό τον έλεγχό του το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της χώρας, την Τράπεζα Πειραιώς, μια ευρωπαϊκή συστημική τράπεζα. Και αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα, με μια αριστερή κυβέρνηση.
Η Νέα Δημοκρατία είχε από νωρίς προειδοποιήσει ότι η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υπήρξε εγκληματική. Μια ανακεφαλαιοποίηση που έγινε επιτακτική για δύο κυρίως λόγους:
Πρώτον, γιατί με την ανάληψη της κυβέρνησης από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τις επιλογές του οικονομικού επιτελείου, παρατηρήθηκε επί Υπουργίας Βαρουφάκη μια εκροή καταθέσεων 40 δισ. ευρώ, την οποία ακολούθησε η επιβολή από την κυβέρνησή σας των capital controls.
Δεύτερον, οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης ήταν τέτοιοι (π.χ. εξαφανίζονταν οι παλαιοί μέτοχοι, δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια στην Ελλάδα κ.λπ.), που οδήγησαν στον έλεγχο των τραπεζών από distress funds. Και το τονίζουμε αυτό: Δεν μιλάμε για θεσμικούς μακροχρόνιους επενδυτές, αλλά για εξ ορισμού ευκαιριακά επενδυτικά σχήματα.
Και δεν φτάνουν μόνο αυτά. Ταυτόχρονα, ο Νόμος 4336/2015, ο οποίος μεταξύ πολλών άλλων περιλαμβάνει διάταξη για τα Διοικητικά Συμβούλια των Τραπεζών, επιβάλλει επί της ουσίας ξένους – συνταξιούχους – τραπεζίτες στα διοικητικά συμβούλια των ελληνικών συστημικών τραπεζών.
Δηλαδή – και επισήμως – έχουμε τον αποκλεισμό επιχειρηματιών και εν γένει ανθρώπων της αγοράς από τα Δ.Σ. των τραπεζών, γεγονός που θα απομακρύνει – πέρα πάσης αμφιβολίας – τις τράπεζες από τα πραγματικά τεκταινόμενα στην ελεύθερη αγορά και την πραγματική οικονομία.
Τώρα, στη θέση των δοκιμασμένων στην αγορά Ελλήνων που αναγκαστικά αποχωρούν, θα έχουμε αλλοδαπούς τραπεζίτες, που παρά το γεγονός ότι μπορεί να είναι έμπειροι, δεν έχουν πλήρη εικόνα των πραγματικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας.
Τέλος, και σ’ένα τρίτο επίπεδο, με το άρθρο 188 του προσφάτως ψηφισθέντος από την κυβέρνησή σας Νόμου 4389/2016, στην υπό ίδρυση Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. μεταβιβάζονται – μεταξύ άλλων – το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Δηλαδή, τόσο η δημόσια (ΤΑΙΠΕΔ) όσο και η ιδιωτική περιουσία (επιχειρηματικά δάνεια μέσω τραπεζών, που ελέγχονται από το ΤΧΣ) περνάνε στο νέο Υπερταμείο, που ελέγχεται – πρακτικά – από μέλη εκτός Ελλάδος.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που προκύπτει από αυτές τις εξελίξεις είναι προφανής: Μέσω του ελέγχου των Τραπεζών, ελέγχει κανείς τα «κόκκινα δάνεια» (NPLs) και εν γένει όλα τα δάνεια και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να περάσει σε άλλα χέρια ο έλεγχος της οικονομίας μιας χώρας. Διότι είναι προφανές ότι από αυτήν την αλλαγή δεν δημιουργούνται μεγάλοι κίνδυνοι μόνο για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που έχουν «κόκκινα δάνεια».
Κίνδυνοι ενυπάρχουν και για τους υπόλοιπους δανειολήπτες, οι οποίοι – λόγω της επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος και υπό συνθήκες μάλιστα κρίσης ρευστότητας των στοιχείων ενεργητικού – μπορεί να χρειαστεί να αναδιαπραγματευθούν τους όρους του δανεισμού τους. Παράλληλα, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα τόσο στα επισφαλή στεγαστικά δάνεια, στα δάνεια των μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων, όσο και στα αγροτικά δάνεια, για τη λήψη των οποίων έχει μάλιστα υποθηκευτεί αγροτική γη.
Δημιουργείται, με άλλα λόγια, άμεσος κίνδυνος ραγδαίας αύξησης των «κόκκινων δανείων» και σοβαρής επιδείνωσης της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά και την ελληνική οικονομία.
Σημειώνεται ότι δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, ποια είναι η άποψη του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για τις παραπάνω εξελίξεις.
Είναι, πλέον, εμφανές ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να «αλλάξει χέρια» και να περάσει στο έλεγχο των λεγόμενων «κορακιών της αγοράς» – και μάλιστα με τις ευλογίες μιας αριστερής κυβέρνησης.
Συνεπεία των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
– Αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει για τον αφελληνισμό των ελληνικών τραπεζών και μάλιστα για τον έλεγχό τους από distress funds;
– Αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι ο αφελληνισμός των ελληνικών τραπεζών μπορεί να προκαλέσει αφελληνισμό των ελληνικών επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας εν γένει;
Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί μέχρι σήμερα για να προστατεύσει τον ελληνικό τραπεζικό χώρο;
Ο Ερωτώντες Βουλευτές
Καραμανλής Κώστας – Ν. Σερρών
Σαμαράς Αντώνης – πρ. Πρωθυπουργός
Μεϊμαράκης Βαγγέλης – πρ. Πρόεδρος
Πλακιωτάκης Γιάννης – πρ. Πρόεδρος
Γεωργιάδης Άδωνις – Β’ Αθηνών
Κεφαλογιάννη Όλγα – Α’ Αθηνών
Δένδιας Νίκος – Β’ Αθηνών
Βρούτσης Γιάννης – Ν. Κυκλάδων
Βορίδης Μάκης – Υπ. Αττικής
Τασούλας Κώστας – Ν. Ιωαννίνων
Δήμας Χρίστος – Ν. Κορινθίας
Βεσυρόπουλος Απόστολος – Ν. Ημαθίας
Κουμουτσάκος Γιώργος – Β’ Αθηνών
Κικίλιας Βασίλης – Α’ Αθηνών
Σταμάτης Δημήτρης – Επικρατείας
Τζαβάρας Κώστας – Ν. Ηλείας
Μηταράκης Νότης – Ν. Χίου
Ασημακοπούλου Άννα-Μισέλ – Β’ Αθηνών
Αναστασιάδης Σάββας – Β’ Θεσσαλονίκης
Ανδριανός Γιάννης – Ν. Αργολίδας
Αντωνίου Μαρία – Ν. Καστοριάς
Βλάχος Γιώργος – Υπ. Αττικής
Βλάσης Κώστας – Ν. Αρκαδίας
Γιακουμάτος Γεράσιμος – Β’ Αθηνών
Γιαννάκης Στέργιος – Ν. Πρεβέζης
Γιόγιακας Βασίλης – Ν. Θεσπρωτίας
Γκιουλέκας Κώστας – Α’ Θεσσαλονίκης
Καββαδάς Αθανάσιος – Ν. Λευκάδας
Κακλαμάνης Νικήτας – Α’ Αθηνών
Καλαφάτης Σταύρος – Α’ Θεσσαλονίκης
Καραγκούνης Κώστας – Ν. Αιτωλοακαρνανίας
Κασαπίδης Γιώργος – Ν. Κοζάνης
Κατσανιώτης Ανδρέας – Ν. Αχαΐας
Κατσαφάδος Ανδρέας – Α’ Πειραιώς
Κέλλας Χρήστος – Ν. Λαρίσας
Κόνσολας Μάνος – Ν. Δωδεκανήσου
Κουκοδήμος Κώστας – Ν. Πιερίας
Μπουκώρος Χρήστος – Ν. Μαγνησίας
Μπούρας Θανάσης – Υπ. Αττικής
Οικονόμου Βασίλης – Επικρατείας
Παναγιωτόπουλος Νίκος – Ν. Καβάλας
Στύλιος Γιώργος – Ν. Άρτας
Χαρακόπουλος Μάξιμος – Ν. Λάρισας
Πηγή: news247.gr