Απώλειες μισού τρισ. δολαρίων για επενδυτές σε μεγάλες τράπεζες
- 11/07/2016, 16:43
- SHARE
Οι μετοχές των χρηματοπιστωτικών οργανισμών πλήττονται βίαια.
Οι μεγάλοι χαμένοι του 2016 μέχρι τώρα είναι οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου. Δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τα βέλη των πολιτικών, αλλά και την τάση φυγής των επενδυτών απ’ αυτές. Σύμφωνα με μια ανάλυση της The Wall Street Journal, 20% των μεγαλύτερων τραπεζών στον πλανήτη έχουν χάσει περίπου το ένα τέταρτο της αξίας τους από την αρχή του χρόνου. Οι συσσωρευμένες απώλειες εταιρικής αξίας αυτών των τραπεζών ανέρχονται σε 465 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τι προκαλεί αυτή την καθίζηση της αξίας των τραπεζών; Η πιο πρόσφατη εξέλιξη που έχει επηρεάσει αυτή την τάση είναι το Brexit, ένα γεγονός που δείχνει την πολιτική αβεβαιότητα η οποία περιβάλλει τις αγορές.
Ύστερα από το δημοψήφισμα της 24ης Ιουνίου, βρετανικές τράπεζες όπως η Royal Bank of Scotland επλήγησαν σκληρά καθώς οι μέτοχοί τους ανησυχούν γύρω από την ικανότητα των τραπεζών αυτών να εξυπηρετήσουν πελάτες εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit.
Όμως, τα προβλήματα των μεγάλων τραπεζών δεν περιορίζονται σε μεμονωμένους πολιτικούς κινδύνους. Η κρισιμότερη δυναμική που πιέζει προς τα κάτω την αξία των τραπεζικών μετοχών είναι το συνολικό επενδυτικό αίσθημα έναντι της παγκόσμιας οικονομίας και της μελλοντική εξέλιξης των επιτοκίων.
Από το 2010 και δώθε, οι τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αντιμέτωπες με μειούμενα καθαρά περιθώρια επιτοκίων – δηλαδή με μειούμενη τη διαφορά μεταξύ αυτού που κερδίζουν σε τόκους και αυτού που καταβάλλουν οι ίδιες στους πελάτες τους.
Εξαιτίας ενός παγκόσμιου περιβάλλοντος που χαρακτηρίζεται από ανταγωνισμό προς την κατεύθυνση των υπερβολικά χαμηλών επιτοκίων, είναι σαφές ότι η ικανότητα των τραπεζών να βγάλουν κέρδη έχει πλέον υποχωρήσει.
Οι επενδυτές, βεβαίως, ήλπιζαν ότι αυτή η τάση θα αντιστρεφόταν καθώς η Fed θα επεδίωκε να αυξήσει τα επιτόκια και οι τράπεζες θα είχαν μεγαλύτερη ευχέρεια να ζητήσουν περισσότερα για τα δάνεια που χορηγούν.
Όμως, ένας συνδυασμός οικονομικής επιβράδυνσης και σοκ όπως το Brexit έχει βάλει στο περιθώριο κάθε σκέψη για υψηλότερα επιτόκια. Παράλληλα, καθώς η πεποίθηση ότι οι πιθανότητες μιας άλλης ύφεσης εξαπλώνεται, οι επενδυτές απομακρύνονται από μετοχές υψηλού κινδύνου, όπως οι χρηματοπιστωτικές, προς άλλες ασφαλέστερες επενδύσεις.