Πολιτική μονομαχία για την υπόθεση Siemens, με τον κίνδυνο παραγραφής
- 13/07/2016, 12:39
- SHARE
Η εξέλιξη της υπόθεσης προκαλεί νέους πολιτικούς τριγμούς, με το ΥΠΕΞ να αρνείται την καθυστέρηση των επίμαχων μεταφράσεων.
Νέα πολιτική κόντρα ξέσπασε έπειτα από την εξέλιξη της δικαστικής υπόθεση της Siemens και την πολυετή καθυστέρηση της εκδίκασής της με αφορμή παρατυπίες σχετικά με τη μετάφραση του βουλεύματος.
Μιλώντας την Τρίτη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ανέφερε κρατώντας τα έγγραφα στο χέρι ότι η αποστολή της μετάφρασης που ολοκλήρωνε τη διαδικασία στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών έγινε δύο μήνες πριν, δηλαδή στις 13 Μαΐου 2016, παρά τον αρχικό υπολογισμό ότι θα ολοκληρωνόταν στα τέλη του Ιουνίου 2016.
Αυτό πραγματοποιήθηκε, όπως είπε, μετά από την εντατικοποίηση των εργασιών που επέβλεψε ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης με αποτέλεσμα η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών να λάβει, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, το δεύτερο μέρος της μετάφρασης του βουλεύματος στις 13 Μαΐου 2016, μετά από το πρώτο μέρος που είχε λάβει τον Νοέμβριο του 2015. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο έγγραφο, στις 13 Μαΐου 2016, υπήρχε και η υποσημείωση ότι με την αποστολή αυτή του δεύτερου μέρους της μετάφρασης ολοκληρωνόταν η διαδικασία για το πακέτο των συνολικά 1087 φύλλων που αντιστοιχούσαν σε 1580 σελίδες μετάφρασης που είχαν αποσταλεί.
Είχε προηγηθεί ανεπίσημη ενημέρωση από πλευράς ΥΠΕΞ για την υπόθεση, με σαφείς αιχμές για τους εμπλεκόμενους φορείς. «Οι ευθύνες για την καθυστέρηση να αναζητηθούν εκεί που πρέπει, είναι αδιανόητο να αναζητούν κάποιοι να απαλλάσσουν τους εαυτούς τους από τις ευθύνες προσπαθώντας να τις μεταθέσουν αλλού» ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις «ψευδείς και ανυπόστατες» πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, περί δήθεν καθυστέρησης της μετάφρασης του βουλεύματος για την υπόθεση SIEMENS από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ.
Επισημαίνουν δε με έμφαση «το προφανές»: «Ό,τι ζητήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών να μεταφραστεί, μεταφράστηκε λέξη προς λέξη και μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες».
Υπενθυμίζεται ότι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε την επ’ αόριστον αναβολή της δίκης για την υπόθεση της σύμβασης μεταξύ ΟΤΕ και Siemens λόγω ακυρότητας των κλήσεων που παραδόθηκαν αμετάφραστες προς τους αλλοδαπούς κατηγορούμενους της μεγάλης υπόθεσης, η οποία εκκρεμεί μία δεκαετία χωρίς ετυμηγορία.
Βολές κατά της Siemens από τον αντιπρόεδρος της βουλής
Η Siemens έχει «λαδώσει» πολιτικούς όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, ανέφερε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, επισημαίνοντας ότι αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να ερευνηθούν οι ευθύνες της Ελλάδας, σε επίπεδο δικαιοσύνης και κράτους.
«Η Siemens είναι μια γερμανική εταιρία η οποία όχι μόνο, απ’ ό,τι γνωρίζουμε απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και σε πάρα πολλές άλλες χώρες έχει “λαδώσει” πολιτικούς έχει συμβάλλει στη διαφθορά του πολιτικού συστήματος και των κοινωνιών», είπε στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» ο κ. Κουράκης με αφορμή το ενδεχόμενο παραγραφής επί μέρους ποινικών αδικημάτων στην υπόθεση.
«Αυτό που έχει σημασία είναι οι δικές μας ευθύνες, οι ευθύνες της δικαιοσύνης και οι ευθύνες, αν υπάρχουν, ακόμα και σε επίπεδο κρατικό», προσέθεσε και επισήμανε ότι η εμπλοκή που προέκυψε με την επίδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος «εξοργίζει τελείως δικαιολογημένα τον ελληνικό λαό».
«Η αντιμετώπιση της διαπλοκής είναι απαίτηση της κοινωνίας και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει προς την κατεύθυνση αυτή. Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να ανεχθεί οποιαδήποτε κωλυσιεργία στην δικαστική διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης. Στο πλαίσιο αυτό, θα μεριμνήσει άμεσα και με κάθε διαθέσιμο θεσμικό τρόπο, ώστε να βρεθούν οι υπαίτιοι της σημερινής εμπλοκής και να αποδοθούν οι ενδεχόμενες ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, για την υπόθεση έπειτα από τη δημοσιοποίηση της δικαστικής απόφασης.
Σφοδρή αντίδραση της ΝΔ για το θέμα
«Εάν στο Μαξίμου, θέλουν πραγματικά να μάθουν ποιος ευθύνεται για το σημερινό φιάσκο της μη περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης αυτής, δεν έχουν παρά να κοιτάξουν τον καθρέφτη», ανέφεραν την Τρίτη πηγές της Νέας Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι «οι ίδιοι (σσ η κυβέρνηση) που επί 18 ολόκληρους μήνες, δεν προσέφεραν την παραμικρή διοικητική στήριξη στις δικαστικές αρχές για να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους».
«Να χυθεί άπλετο φως για τη υπόθεση της Siemens» ζήτησε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Πρακτορείο 104,9 fm ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου. Ο πρώην υπουργός της ΝΔ, αφού άσκησε κριτική και στις κυβερνήσεις της ΝΔ λέγοντας ότι ότι το θέμα της Siemens έπρεπε να είχε «τρέξει με μεγαλύτερη ταχύτητα» ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στη Δικαιοσύνη όσο και στο υπουργείο Δικαιοσύνης και Εξωτερικών και να βρεθεί τρόπος ώστε να ξανανοίξει η υπόθεση και να μην πάει στο αρχείο.
Ποια αδικήματα παραγράφονται από το 2018
Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι 13 Γερμανοί υπήκοοι, στελέχη της Siemens, οι οποίοι κατηγορούνται για ενεργητική δωροδοκία και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Εφόσον δεν αλλάξει τίποτα, σε περίπου ενάμισι χρόνο, το Φεβρουάριο του 2018, επέρχεται η παραγραφή για επιμέρους πράξεις του κυρίου αδικήματος, αυτού της δωροδοκίας. Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, το κακούργημα της ενεργητικής δωροδοκίας παραγράφεται σε χρονικό διάστημα 15 ετών από το χρόνο τέλεσής της. Μάλιστα, στην επίμαχη υπόθεση οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν την πράξη της δωροδοκίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, οι οποίες επισύρουν ποινή ισόβιας κάθειρξης και έτσι ο χρόνος παραγραφής αυξάνεται στα 20 χρόνια. Αντίθετα, για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, στους οποίους έχει επιδοθεί το παραπεμπτικό βούλευμα, ο χρόνος παραγραφής παρατείνεται κατά ακόμη πέντε έτη πέραν της 20ετίας και μέχρι την έκδοση αμετάκλητης απόφασης.
Σύμφωνα με την κατηγορία, ο χρόνος τέλεσης της ενεργητικής δωροδοκίας για τα στελέχη του γερμανικού κολοσσού είναι το χρονικό διάστημα Φεβρουάριο του 1998 έως Σεπτέμβριο του 2003, πράγμα που σημαίνει ότι εφόσον δεν τους έχει επιδοθεί μέχρι το 2018 το παραπεμπτικό βούλευμα στη μητρική τους γλώσσα, συμπληρώνεται ο χρόνος παραγραφής. Ενδεικτικό για την εξέλιξη αυτή είναι το γεγονός ότι το παραπεμπτικό βούλευμα εκδόθηκε το Μάρτιο του 2015 και -σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών- η μετάφραση των 1.580 σελίδων από τις συνολικά 4.580 στα γερμανικά εστάλη στην Εισαγγελία Εφετών μόλις τον περασμένο Μάιο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, news247.gr