Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες η Τουρκία
- 21/07/2016, 09:13
- SHARE
Eρντογάν: Ενδεχομένως να συμμετείχαν ξένες χώρες στην απόπειρα πραξικοπήματος.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη πως πιστεύει ότι ξένες χώρες ενδεχομένως να εμπλέκονται στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της Παρασκευής, αν και αρνήθηκε να ονοματίσει κάποιες από αυτές.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, ο Ερντογάν απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι γίνεται αυταρχικός και ότι η τουρκική δημοκρατία απειλείται.
«Θα παραμείνουμε εντός του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού συστήματος, δεν θα απομακρυνθούμε ποτέ από αυτό», τόνισε.
Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως δεν επιθυμεί να συνδέσει το θέμα της χρήσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής της τουρκικής αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ με το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.
Επισήμανε πως μια μειοψηφία των ενόπλων δυνάμεων ενεπλάκη στο αποτυχημένο πραξικόπημα, τονίζοντας όμως πως δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι ακριβώς άνθρωποι συμμετείχαν στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.
«Είναι σαφές ότι ήταν μια μειοψηφία (των ενόπλων δυνάμεων). Η τρομοκρατική οργάνωση επιχειρούσε η μειοψηφία αυτή να κυριαρχήσει επί της πλειοψηφίας», δήλωσε ο Ερντογάν.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι οργάνωσε το πραξικόπημα, σημειώνοντας πως: «Δεν νομίζω ότι έχουμε φτάσει στο τέλος της μάχης ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση του Γκιουλέν».
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες η Τουρκία
Από σήμερα, Πέμπτη, εφαρμόζεται η τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία, η οποία σύμφωνα με την άποψη των αρχών θα επιτρέψει την ανάληψη αποφασιστικής και ευέλικτης δράσης κατά των υπευθύνων της αποτυχημένης προσπάθειας πραξικοπήματος που έγινε το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής.
Η εφαρμογή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης άρχισε στη μία μετά τα μεσάνυχτα σήμερα τοπική ώρα, με τον πρόεδρος Ταγίπ Ερτογάν να έχει ενεργοποιήσει πλαίσιο εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στις δημόσιες υπηρεσίες από τις 15 Ιουλίου που έγινε η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.
Ο ίδιος δηλώνει ότι η κατάσταση ανάγκης είναι πλήρως εναρμονισμένη με το σύνταγμα της χώρας, ενώ δεν παραβιάζει τη νομιμότητα, αλλά και τις βασικές ελευθερίες των πολιτών.
Η κατάσταση ανάγκης θα επιτρέψει στον Ερντογάν και την κυβέρνηση να παρακάμψει το κοινοβούλιο για την ψήφιση νέας νομοθεσίας και να περιορίσει ή να καταργήσει δικαιώματα και ελευθερίες που απολαμβάνουν οι πολίτες στην Τουρκία, εάν αυτό, κριθεί αναγκαίο.
Την απόφαση για την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσε ζωντανά από την τηλεόραση ο Ερντογάν μπροστά από τους υπουργούς του, έπειτα από σύγκλιση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, η οποία είχε διάρκεια σχεδόν πέντε ωρών.
Σε δηλώσεις που έκανε αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το κράτος δικαίου και να διατηρήσει την αίσθηση του μέτρου στις αντιδράσεις της για το αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής, ενώ ζήτησε να περιοριστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν
«Η κήρυξη μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης το καθιστά σαφές για άλλη μια φορά, ότι η απόπειρα πραξικοπήματος έχει ήδη φέρει σημαντικές επιπτώσεις στην τουρκική πολιτική και κοινωνία», είπε στη δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «Μόνο η αποδεικτέα συμμετοχή σε παράνομες πράξεις θα πρέπει να δίνει το έναυσμα για κυβερνητική δράση, όχι οι υποψίες πολιτικής τοποθέτησης».
«Είναι επίσης καθοριστικής σημασίας να περιορίζεται η κήρυξη έκτακτης ανάγκης μόνο στο αναγκαίο χρονικό διάστημα και μετά να αίρεται το συντομότερο δυνατό», κατέληξε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.