Το εικονικό πρωτογενές πλεόνασμα και το πραγματικό στοίχημα των εσόδων
- 22/07/2016, 10:14
- SHARE
Το αποτέλεσμα μοιάζει συγκυριακό. Αρκεί να εντρυφήσει κανείς λίγο στις λεπτομέρειες, εσόδων και δαπανών με προοπτική ως το τέλος του 2016.
Τάσος Δασόπουλος
Πρωτογενές πλεόνασμα 2,49 δις ευρώ ,μεγαλύτερο κατά 3,5 δις ευρώ (2 % του ΑΕΠ) από το επίσημο στόχο του προϋπολογισμού που προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα 1 δις ευρώ καταγράφει η εκτέλεση του προϋπολογισμού για το πρώτο εξάμηνο του 2016. Ωστόσο το αποτέλεσμα αποδεικνύεται απολύτως «εικονικό» ή τουλάχιστον συγκυριακό αν κανείς εντρυφήσει λίγο στις λεπτομέρειες, εσόδων και δαπανών με προοπτική ως το τέλος του 2016.
Με δεδομένο ότι ο στόχος που έχουν θέσει οι δανειστές για το 2016 είναι η χώρα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ (μόλις 900 εκ ευρώ) με μια πρώτη ματιά στα στοιχεία του προϋπολογισμού θα έλεγε κάποιος ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα είναι παραπάνω από εύκολος.
Είναι όμως έτσι; Η απάντηση έρχεται από αυτό καθ αυτόν το ορισμό του πρωτογενούς ισοζυγίου: Το αποτέλεσμα που προκύπτει από τα έσοδα μείον τις δαπάνες στις οποίες δεν υπολογίζονται οι – απολύτως ανελαστικές -δαπάνες για τόκους.
Τι λέει λοιπόν ο προϋπολογισμός για τις δαπάνες; Ότι υπολείπονται του στόχου κατά 2,5 δις ευρώ και οι εκ των προτέρων προγραμματισμένες πρωτογενείς δαπάνες υστερούν ως εκτέλεση τους για το πρώτο μισό του χρόνου κατά 2,1 δις ευρώ. Τούτο την στιγμή που οι μισθοί και οι συντάξεις τους δημοσίου πληρώνονται κανονικά.
Η απάντηση είναι ότι οι μισθοί και οι συντάξεις είναι οι μόνες δαπάνες που πληρώνονται κανονικά. Οι υπόλοιπες πληρωμές όμως καθυστερούν ή εξοφλούνται μερικώς κατά το δοκούν Αφορούν δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων (καθυστερούμενες συντάξεις εφάπαξ) δαπάνες υγείας (φάρμακα διαγνωστικές εξετάσεις) επιχορηγήσεις σε ΔΕΚΟ και λειτουργικά έσοδα .
Αριθμητικά , αν οι δαπάνες είχαν εκτελεστεί ακριβώς με βάση τον στόχο του προϋπολογισμού , το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα ήταν μόλις 390 εκ ευρώ δηλαδή 0,33% του ΑΕΠ ακόμη και με την υπέρβαση που καταγράφεται στα έσοδα .
Με το αναθεωρημένο μνημόνιο , οι καθυστερήσεις στις πληρωμές θα πρέπει να μειωθούν μέχρι και το τέλος του χρόνου κατά 3,5 δις ευρώ, ενώ η αποπληρωμή τους ,θα βρίσκεται συνεχώς κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του «κουαρτέτου», το οποίο φυσικά δεν θα επιτρέψει την διαιώνιση και πολύ περισσότερο την αύξηση τους.
Μεγάλο στοίχημα τα έσοδα
Το δεύτερο σκέλος της εξίσωσης , τα έσοδα θα αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες προκλήσεις τους επόμενους μήνες. Χθες στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης ανακοίνωσε ότι τα συνολικά έσοδα για το διάστημα Ιανουάριος- Ιούνιος 2016 είναι κατά 954.000.000 πάνω από το στόχο του Προϋπολογισμού 2016, δηλαδή υπερβαίνουν κατά 4,44% τον στόχο του προϋπολογισμού του 2016.
Τα πρώτα στοιχεία του προϋπολογισμού που δημοσιεύτηκαν πριν λίγες ημέρες έδειχναν για το πρώτο εξάμηνο του χρόνου δείχνουν υπέρβαση του στόχου των εσόδων κατά 1,005 δις ευρώ άρα η υπέρβαση των εσόδων αλλά διορθώθηκε κατά τι.
Η υπέρβαση οφείλεται κατά ένα μέρος στο αυξημένο ΦΠΑ που εισπράττουν Δ.Ο.Υ και Τελωνεία με συντελεστή στο 24%.
Ένας δεύτερος λόγος η επιτάχυνση της αποπληρωμής φόρων παλαιότερων ετών (έσοδα ΠΟΕ) κατά περίπου 250 εκ ευρώ τον μήνα Ιούνιο, πριν ξεκινήσουν οι πληρωμές των (φουσκωμένων φέτος) χρεωστικών εκκαθαριστικών της εφορίας και ισχύσει η συνθήκη για απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων για νέα ληξιπρόθεσμα που δεν έχουν τακτοποιηθεί 15 ημέρες μετά την λήξη τους. Κάποιοι δηλαδή πλήρωσαν γρηγορότερα δόσεις ή εξόφλησαν την ρύθμιση των 100 δόσεων πριν την χάσουν και υποχρεωθούν να καταβάλουν μαζί πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Παράλληλα βέβαια ο κ Αλεξιάδης παραδέχθηκε ότι και τα ληξιπρόθεσμα προς τις εφορίες αυξήθηκαν περαιτέρω τον Ιούνιο κατά 327.663.870 Ευρώ και το σύνολό τους διαμορφώνεται σε 89.660.758.548 ευρώ.
Πάντως το αληθινό δράμα για τα δημόσια έσοδα ξεκινά από το τέλος του μήνα . Στις 29 Ιουλίου θα μπουν σε εφαρμογή το σύνολο των φορολογικών μέτρων που ψηφίστηκαν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης , και θα πληρωθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος που θα πρέπει να φέρει στα δημόσια ταμεία 1,21 δις ευρώ .
Τον Αύγουστο με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα θα πρέπει να μπούν στα δημόσια ταμεία άλλα 530 εκ ευρώ από την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.
Το Σεπτέμβριο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν 1,74 δις ευρώ σε φόρο εισοδήματος (η δεύτερη δίμηνη δόση) και η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ. Τον Οκτώβριο άλλα υπάρχουν υποχρεώσεις 530 εκ ευρώ από την Τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ.
Το Νοέμβριο θα πληρωθούν σε άμεσους φόρους άλλα 1,74 δις ευρώ από την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ
Τον Δεκέμβριο θα πρέπει να καταβληθούν άλλα 1,63 δις ευρώ από την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ (530 εκ ευρώ) και τα τέλη κυκλοφορίας τα οποία φτάνουν τα 1,1 δις ευρώ.
Αλλαγή της βάσης υπολογισμού
Ανεξάρτητα από τις μικρές ή μεγάλες αποκλίσεις που θα υπάρχουν είτε μη πληρωμής είτε λόγω ρύθμισης οφειλών στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, το αργότερο μέχρι και το τέλος Αυγούστου θα αλλάξει και η βάση σύγκρισης της πορείας των εσόδων .
Εν όψει της σύνταξης του προϋπολογισμού του 2017 θα πρέπει να περιληφθούν τον ετήσια και άρα και τους μηνιαίους στόχους τα πρόσθετα έσοδα από τα μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα συγκεκριμένα:
Τα αυξημένα έσοδα από αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου αλλά και την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%.
Την αύξηση της παρακράτησης φόρου λόγω της μείωσης του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους για το δεύτερο μισό τους χρόνου.
Την αύξηση της προκαταβολής φόρου για τα μπλοκάκια από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα μπλοκάκια από 55% στο 75%.
Την αύξηση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 26% στο 29%.
Την αύξηση ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης από νέα χειμερινή περίοδο κατά 5 λεπτά το λίτρο, από τα 0,23 στα 0,28 ευρώ το λίτρο.
Με βάση τους υπολογισμούς του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου τα πρόσθετα έσοδα για φέτος υπολογίζονται στα 1,1 δις ευρώ . Το ποσό αυτό θα προστεθεί στο συνολικό ποσό των εσόδων που αναμένονται για το 2016 και θα αποτελέσει την βάση τα οποία θα συγκρίνεται και η πορεία των εσόδων.
Πηγή: news247.gr