Special Report: 25 εταιρείες που παράγουν πλούτο για την Ελλάδα
- 25/07/2016, 15:19
- SHARE
Δημιουργώντας αξία για την ελληνική οικονομία - To περιοδικό Fortune σας παρουσιάζει τους πρωταγωνιστές του επιχειρείν.
Της Πέννυς Κούτρα
Το Fortune παρουσιάζει 25 χαρακτηριστικές περιπτώσεις εταιρειών που δημιουργούν προστιθέμενη αξία για την Ελλάδα, μέσω της αλυσίδας των δραστηριοτήτων τους.
Οι εταιρείες αυτές αφήνουν ισχυρό κοινωνικό οικονομικό αποτύπωμα. παράγουν στην Ελλάδα, συνεισφέρουν στα φολογικά έσοδα του κράτους, προσφέρουν θέσεις εργασίας, επενδύουν και είναι εξωστρεφείς, εκπροσωπώντας επάξια τη χώρα μας στις διεθνείς αγορές.
Ας τις δούμε:
*Το παρακάτω αφιέρωμα δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune.
Όμιλος Τιτάν
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1911
Η κορυφαία ελληνική τσιμεντοβιομηχανία έχει ιστορία 114 ετών και παρουσία στο Χρηματιστήριο της Αθήνας εδώ και πάνω από εκατό χρόνια. Συγκαταλέγεται, πλέον, στους ισχυρότερους ομίλους της χώρας, με διεθνή παρουσία, ενώ οι ξένοι επενδυτές της κατέχουν περισσότερο από τα 2/3 της ελεύθερης διασποράς (free float). Άρχισε ως μια μικρομεσαία επιχείρηση με μια παραγωγική μονάδα στην Ελευσίνα και σήμερα διαθέτει παραγωγική παρουσία σε εννέα χώρες, απασχολεί περισσότερους από 5.654 εργαζομένους (συμπεριλαμβανομένων των κοινοπραξιών) και έχει κύκλο εργασιών που το 2015 άγγιξε το 1,4 δισ. ευρώ. Αν και ελέγχεται από τις οικογένειες Παπαλεξόπουλου – Κανελλόπουλου, αποτελεί υπόδειγμα ομίλου, με υψηλό αίσθημα εταιρικής διακυβέρνησης, «τρανταχτά» ονόματα του ελληνικού επιχειρείν και στελέχη ολκής στο διοικητικό συμβούλιό της. Είναι δε από τις ελάχιστες ελληνικές επιχειρήσεις που διαθέτει «ανοιχτή γραμμή» χρηματοδότησης και η μοναδική που λίγο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και πριν από το Brexit προτίμησε να βγει στις αγορές με ομολογιακή έκδοση ύψους 250 εκατ. ευρώ διάρκειας. Η ζήτηση ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο όμιλος να «κλειδώσει» ομολογίες 300 εκατ.ευρώ πενταετούς διάρκειας και ετήσιο επιτόκιο 3,5%.
Πλαστικά Θράκης
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1997
Μία οικογενειακή επιχείρηση, που ξέφυγε από τα μικρομεσαία πλαίσια. Η οικογένεια Χαλιορή κατάφερε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης να διατηρήσει κερδοφορία, να αυξήσει εξαγωγές και μερίδια στην εσωτερική αγορά. Μέσα στο 2015 –χρονιά με δύο εκλογικές αναμετρήσεις και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων– πραγματοποίησε επενδύσεις της τάξης των 32,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 22,9 εκατ. ευρώ αφορούν επενδύσεις στην Ελλάδα. Την ίδια χρονιά βελτίωσε κατά 50,5% τα καθαρά μετά φόρους κέρδη που έφτασαν τα 9,78 εκατ. ευρώ.
Aegean Airlines
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1987
Στην Ελλάδα, είναι ο απόλυτος ηγέτης στους αιθέρες. Η άνθηση του τουρισμού αποτέλεσε για τον όμιλο της οικογένειας Βασιλάκη ένα σημαντικό πλεονέκτημα, ωστόσο κι εκείνοι δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια, πραγματοποιώντας επενδύσεις σε στόλο και δρομολόγια. Η φετινή σεζόν βρίσκει την Aegean με υψηλότερο αριθμό αεροσκαφών, αυξημένη χωρητικότητα στόλου κατά 7% (επιπλέον 1 εκατ. επιβάτες), με νέες γραμμές (14 νέοι προορισμοί σε έξι χώρες), ενώ συνδέει την Αθήνα με 71 διεθνείς προορισμούς.
Όμιλος Μυτιληναίος
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1990
Ο ισχυρός βιομηχανικός και ενεργειακός όμιλος απέκτησε κρίσιμο μέγεθος τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Διαθέτει παρουσία στην ηλεκτροπαραγωγή, την εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος, τα μεγάλα κατασκευαστικά ενεργειακά έργα μέσω της ΜΕΤΚΑ, αλλά και παραγωγή μέσω της Αλουμίνιον Ελλάδος. Η επιχειρηματική εξωστρέφειά του επιβεβαιώνεται, επίσης, από σημαντικές συμφωνίες, που πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η οικονομική κρίση. Η ανάθεση έργων υψηλών απαιτήσεων στον όμιλο αποδεικνύει τη δυνατότητα της ελληνικής βιομηχανίας να διεκδικεί ισάξια έργα ακόμα και σε ανεπτυγμένες αγορές, όπως αυτές της δυτικής Ευρώπης.
Παπαστράτος
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1913
Με μακρόχρονη ιστορία και ένα από τα πιο ισχυρά σήματα, η καπνοβιομηχανία πέρασε το 2003 στον έλεγχο της Philip Morris International. Αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία προϊόντων καπνού στη χώρα, η οποία, παρά τη φοροκαταιγίδα των τελευταίων ετών επί των προϊόντων της, κατάφερε να επανέλθει στην κερδοφορία το 2015. Εκτός από την απόδοση υψηλών φόρων προς το Δημόσιο, παραμένει πιστή στην τριετή συμφωνία που έχει συνάψει με την ελληνική κυβέρνηση για απορρόφηση του 50% της εγχώριας παραγωγής καπνών, ενώ συνεχίζει τις επενδύσεις με επτά νέες γραμμές παραγωγής.
ΒΙΑΝΕΞ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1971
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ελληνική φαρμακευτική εταιρεία• απασχολεί 1.200 εργαζομένους, από τους οποίους 440 είναι εξειδικευμένοι επιστημονικοί συνεργάτες. Η εταιρεία διαθέτει τέσσερα ιδιόκτητα εργοστάσια, πρωταγωνιστεί στις εξαγωγές, ενώ με τα προϊόντα της καλύπτει το 100% των νοσοκομείων της χώρας και διανέμει σε 4.000 φαρμακεία, εξειδικευμένα προϊόντα (OTC). Από το πρώτο φαρμακείο της, το 1924 στην οδό Πειραιώς, έως και σήμερα, η οικογένεια Γιαννακόπουλου έχει ταυτιστεί με το επώνυμο γενόσημο ελληνικό φάρμακο, ενώ αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη ξένων φαρμακοβιομηχανιών.
ΕΛΠΕ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1958
Σε ένα εξόχως ανταγωνιστικό περιβάλλον, το οποίο επιβάρυναν η παρατεταμένη οικονομική κρίση, η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και η αδυναμία του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, τα Ελληνικά Πετρέλαια συνεχίζουν να αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα διυλιστήρια της Μεσογείου. Ο όμιλος δραστηριοποιείται σε πέντε χώρες και εξάγει το 60% περίπου του παραγόμενου προϊόντος, ενώ εισέρχεται και στην έρευνα για την εξεύρεση υδρογονανθράκων. Διαθέτει επίσης συμμετοχές στον Ηλεκτρισμό (Elpedison), το Φυσικό Αέριο (ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ) και τις ΑΠΕ.
Aluminco
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1982
H εταιρεία την περίοδο 2014-2015 προέβη σε επενδύσεις ύψους 4,7 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να καλύπτεται από ίδια κεφάλαια, προκειμένου να αναβαθμιστεί σε επίπεδο παραγωγικών δυνατοτήτων, εφοδιαστικής αλυσίδας και μηχανοργάνωσης. Για τη διετία 2016-2017 έχει ήδη εκπονηθεί επενδυτικό πλάνο ύψους 2, 5 εκατ. ευρώ. Σήμερα η Aluminco έχει παρουσία μέσω του δικτύου της σε πάνω από 60 χώρες, συνεχίζοντας τις προσπάθειες ανάπτυξής του, στοχεύοντας τις αγορές των ΗΠΑ, της ΒΔ Ευρώπης αλλά και της υποσαχάρειας Αφρικής.
Κοτόπουλα Νιτσιάκος
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1972
Η Νιτσιάκος είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κρέατος κοτόπουλου στην Ελλάδα, εκ των σημαντικότερων επιχειρήσεων εμπορίας δημητριακών και σογιαλεύρου και μέσα στις 10 μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων της χώρας, βάσει του κύκλου εργασιών της. Έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις, ενώ το 2016 ολοκληρώνει μια ακόμη, ύψους 4 εκατ. ευρώ. Αναπτύσσει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα στις βαλκανικές χώρες και στην Κύπρο. Η εταιρεία ανέλαβε, επίσης, πρωτοβουλία στήριξης των ελληνικών προϊόντων μέσα από τη δράση «Ελλα-δικά μας».
Kleemann
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1983
To 2009, η Kleemann Ηellas εξαρτιόταν σε ποσοστό 70% από τις πωλήσεις στην Ελλάδα. Μέσα σε µια πενταετία αντέστρεψε τον λόγο των πωλήσεών της, πραγµατοποιώντας το 88% του κύκλου εργασιών της στο εξωτερικό. Η µετατόπιση επιβλήθηκε από την κρίση, αλλά προσέφερε µια πρώτης τάξεως ευκαιρία στον αµιγώς ελληνικό όµιλο κατασκευής ανελκυστήρων. Σήµερα ο όµιλος εξάγει σε 102 χώρες, διαθέτει ίδια εµπορική παρουσία σε δεκαπέντε χώρες, στις επτά από αυτές έχει ιδρύσει θυγατρικές εταιρείες, ενώ διαθέτει μονάδα παραγωγής στην Κίνα. Αύξησε δε κατά 9,5% τις πωλήσεις το 2015.
Όμιλος ΟΤΕ
Ο Όμιλος ΟΤΕ, ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός όμιλος στην ελληνική αγορά, πραγματοποίησε την τελευταία 5ετία επενδύσεις στην Ελλάδα που ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ. Για την επόμενη τετραετία υλοποιεί επενδύσεις 1,3 δισ. ευρώ, κυρίως σε δίκτυα νέας γενιάς.
Στην κινητή τηλεφωνία, η πληθυσμιακή κάλυψη COSMOTE 4G έχει αυξηθεί σε 85%, παραμένοντας πρώτη με μεγάλη διαφορά από τον ανταγωνισμό. Στη σταθερή συνεχίζεται δυναμικά η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών, με τις ταχύτητες COSMOTE VDSL έως 50Mbps να είναι διαθέσιμες σε πάνω από 2 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο όμιλος το 2015 σημείωσε θετικά οικονομικά αποτελέσματα, καταγράφοντας σταθερά έσοδα, περίπου 4 δισ. ευρώ, ανθεκτική λειτουργική κερδοφορία 1,2 δισ. ευρώ και ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα ύψους 1,3 δισ. ευρώ.
ΕΛΠΕΝ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1965
Με τζίρο στα 200 εκατ. ευρώ και ένα φιλόδοξο επενδυτικό τριετές πλάνο 40 εκατ. ευρώ «γιόρτασε» τα 50 χρόνια δραστηριότητάς της το 2015. Κατατάσσεται με βάση τα στοιχεία της IMS στην 6η θέση στην Ελλάδα, με δυναμικό που φτάνει τους 870 εργαζομένους. Το 15% των ετήσιων πωλήσεων προέρχεται από εξαγωγές, καθώς προωθεί διεθνώς 30 σκευάσματα και έχει ενεργή παρουσία σε 27 ευρωπαϊκές χώρες και 60 παγκοσμίως. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει στενή συνεργασία με χώρες της Ασίας και της Άπω Ανατολής. Διατηρεί θυγατρικές σε Γερμανία και Σουηδία και έχει ως στόχο να επεκτείνει τη διεθνή παρουσία της.
Septona
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1975
Συνεπή ανάπτυξη πωλήσεων με διψήφια ποσοστά εμφανίζει την τελευταία δεκαετία η Septona, η ελληνική εταιρεία παραγωγής ειδών προσωπικής υγιεινής, η οποία ακολουθεί αντίστροφη πορεία μέσα στην κρίση, διευρύνοντας την παρουσία της σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η βιομηχανία συμπλήρωσε 40 χρόνια λειτουργίας, απασχολεί 520 άτομα και εξάγει σε 69 διεθνείς αγορές, σε πέντε ηπείρους. Για το 2015, ο κύκλος εργασιών της άγγιξε τα 63 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 10% έναντι των πωλήσεων του 2014. Μόνον την τελευταία πενταετία έχει επενδύσει 23 εκατ. ευρώ στην παραγωγή.
Lamda Development
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1977
O ελληνικός όμιλος συμφερόντων της οικογένειας Λάτση σε κοινοπραξία με την κινεζική Fosun και την Eagle Hills, με έδρα το Άμπου Ντάμπι, έλαβε το «πράσινο φως», ώστε να προχωρήσει στο μεγαλύτερο έργο μεικτής ανάπλασης στην Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα διεθνώς στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. Με μια επένδυση 8 δισ. ευρώ, αναμένεται να δημιουργήσει σε έκταση 2.000 στρεμμάτων στο Ελληνικό ένα από τα σπουδαιότερα πάρκα αναψυχής, όπου θα συμπεριληφθούν ξενοδοχεία, καζίνο, πολυτελείς κατοικίες, εμπορικά κέντρα και αθλητικές εγκαταστάσεις. Σύμφωνα δε με μελέτη του ΙΟΒΕ, η επένδυση θα ενισχύσει κατά 2% το ΑΕΠ της χώρας και θα προσφέρει 70.000 νέες θέσεις εργασίας. Σε βάθος 25ετίας τα έμμεσα οικονομικά οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο εκτιμώνται στα 10 δισ. ευρώ. Οι επιδράσεις του έργου στην τουριστική ανάπτυξη θα είναι μεγάλες, λόγω της εκτιμώμενης προσέλκυσης περίπου 1.000.000 πρόσθετων τουριστών ετησίως.
ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1970
Ο όμιλος κατέχει ηγετικό ρόλο στον τομέα της διύλισης πετρελαίου, ενώ διατηρεί και πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το διυλιστήριο μαζί με τις βοηθητικές εγκαταστάσεις και τις εγκαταστάσεις διακίνησης καυσίμων αποτελεί το μεγαλύτερο ιδιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα της Ελλάδος και ένα από τα πιο ευέλικτα διυλιστήρια της Ευρώπης. Επιπλέον, αποτελεί τη μοναδική ελληνική εταιρεία παραγωγής λιπαντικών. Προσφάτως απέκτησε συμμετοχή σε κοινοπραξία για έρευνα και εξόρυξη στην Τανζανία. Ταυτόχρονα, με τον όμιλο Μυτιληναίο ξεκίνησαν τη διαδικασία εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα από αγωγό και από ιδιώτη προμηθευτή.
Pharmathen
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1969
Μία από τις πιο εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις. Tο 2015 ένα από τα σημαντικότερα private equity funds, το βρετανικό BC Partners, το οποίο διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια ύψους 13 δισ. ευρώ, είχε προβεί στην απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Pharmathen, αφήνοντας το management στην οικογένεια Κάτσου. Η εταιρεία διατηρεί τον κύριο όγκο των εργασιών της στην Ελλάδα, με δύο κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και δύο παραγωγικές μονάδες σε Αθήνα και Έβρο. Απασχολεί 1.000 άτομα και δαπανά τα κέρδη της στην έρευνα.
UPSTREAM
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 2001
Την επέκτασή της σε ακόμα περισσότερες χώρες, με έμφαση στο τοπικό περιεχόμενο, σχεδιάζει η Upstream. Απευθύνεται σε 1,2 δισ. καταναλωτές σε 43 χώρες και τους δίνει τη δυνατότητα να λαμβάνουν και να πληρώνουν μέσω των κινητών τους πληθώρα ηλεκτρονικών υπηρεσιών, όπως χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, υπηρεσίες εκπαίδευσης και υπηρεσίες υγείας. Ο ετήσιος τζίρος της, περίπου 250 εκατ. ευρώ, προέρχεται από δραστηριότητα στο σύνολό της εκτός Ελλάδος. Η Upstream ήδη αριθμεί περίπου 300 εργαζομένους, με τους περισσότερους να έχουν έδρα στην Αθήνα.
Μπισκότα Παπαδοπούλου
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1922
Η εταιρεία έχει ταυτιστεί με το ελληνικό μπισκότο, την ελληνική βιομηχανία τροφίμων και διαθέτει μερικά από τα ισχυρότερα brands της εγχώριας αγοράς. Έχει περάσει στα χέρια της επόμενης γενιάς, ωστόσο πρόεδρος παραμένει η εμβληματική Ιωάννα Παπαδοπούλου. Εκτός της εγχώριας παρουσίας της, ανοίγεται με αξιώσεις διεθνώς. Το 2015 παρουσίασε αύξηση εξαγωγών κατά 21%, ενώ ετησίως αυτές καταλαμβάνουν το 17% του κύκλου εργασιών της. Δίνει έμφαση στις ευρωπαϊκές αγορές και τις αγορές της Μέσης Ανατολής, ενώ τα σήματα «Παπαδοπούλου» έχουν παρουσία σε 40 αγορές.
ΜΕΓΑ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1980
Αύξηση μεγεθών, μεριδίων, εξαγωγών, επενδύσεων και θέσεων εργασίας παρουσιάζει συνεχώς η αμιγώς ελληνική βιομηχανία προϊόντων προσωπικής υγιεινής. Κατά την πενταετία της οικονομικής κρίσης (2010-2014), η ΜΕΓΑ κατάφερε να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της κατά 60%, να πραγματοποιήσει επενδύσεις που αθροιστικά αγγίζουν τα 35 εκατ. ευρώ και να αυξήσει το προσωπικό της κατά 45%, απασχολώντας σήμερα περίπου 420 ανθρώπους. Σε ό,τι αφορά στο εξωτερικό, εξάγει ήδη από τη δεκαετία του ’90 και σήμερα δραστηριοποιείται σε 30 αγορές σε τέσσερις διαφορετικές ηπείρους.
Coca Cola Τρία Έψιλον
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1969
Σε 924 εκατ. ευρώ –ποσό που ισοδυναμεί με το 0,5% του ΑΕΠ– αποτιμάται η συνολική προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία από τη δραστηριότητα στη χώρα της Coca-Cola Τρία Έψιλον και της The Coca-Cola Company (TCCC), σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Πρίνστον Ethan Κapstein. Σε ό,τι αφορά τους φόρους, η Coca-Cola Τρία Έψιλον συνεισφέρει άμεσα και έμμεσα το 1% των συνολικών φορολογικών εσόδων του κράτους για το 2014. Το θετικό είναι ότι η αξία αυτή θα εξακολουθεί να προστίθεται στην ελληνική οικονομία, καθώς η Coca-Cola Τρία Έψιλον συνεχίζει τις επενδύσεις της στη χώρα, με πιο πρόσφατη αυτή ύψους 24 εκατ. ευρώ στη μονάδα Σχηματαρίου.
Σαράντης ΑΕΒΕ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1930
Μια οικογενειακή ελληνική επιχείρηση που εξελίχθηκε σε πολυεθνικό όµιλο µε ισχυρή παρουσία στη ΝΑ Ευρώπη και δεκάδες δικά της brands στον τοµέα των καλλυντικών και ειδών οικιακής χρήσης. Η ιστορία του ομίλου ξεκινά το 1930 στην Κωνσταντινούπολη, απ’ όπου µεταφέρθηκε το 1956 στην Αθήνα. Η σηµερινή εικόνα της, ωστόσο, έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του ’80, στους επικεφαλής αδελφούς Σαράντη. Διαθέτει εννέα θυγατρικές στη ΝΑ Ευρώπη, όπου πραγματοποιεί πάνω από το 60% του τζίρου της, ενώ κερδίζει διαρκώς μερίδια στην εσωτερική αγορά.
CHIPITA
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1973
Κόντρα στο κύμα εξόδου των επιχειρήσεων από τη χώρα, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο άνθρωπος που έχει βαλθεί να μάθει τους ξένους από την Ινδία μέχρι το Μεξικό να τρώνε τα κρουασάν του, το 2015 επανέφερε στα πάτρια εδάφη, απ’ όπου ξεκίνησε, το 1973, το σύνολο των δραστηριοτήτων του ομίλου Chipita. Το επόμενο μεγάλο στοίχημά του είναι η Ινδία, με περισσότερους από 1,2 δισεκατομμύριο καταναλωτές.
H εταιρεία εστιάζει, επίσης, στην Τουρκία και τη Ρωσία, όπου διαθέτει μονάδες παραγωγής. Τα προϊόντα της Chipita παράγονται σε 19 εργοστάσια 11 χωρών ενώ, παράλληλα, εξάγονται σε 66 χώρες.
ΊΟΝ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1930
Ο βιομηχανικός όμιλος της ΙΟΝ Α.Ε. άρχισε να γίνεται μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παράγοντας σοκολάτα και, βαθμηδόν, δημιουργώντας brands που κυριαρχούν μέχρι σήμερα στην ελληνική αγορά. Η εταιρεία δεν έχει κουραστεί από την πολύχρονη πορεία της και συνεχίζει να κινείται δυναμικά. Απασχολεί 942 άτομα, ενώ η εξαγωγική της δραστηριότητα αναπτύσσεται σταθερά, με στόχο τις χώρες της Αμερικής, της Ευρώπης, του Αραβικού Κόσμου, της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Αυστραλίας. Διαθέτει τρεις σύγχρονες μονάδες παραγωγής.
ΑθηναΪκη Ζυθοποιία
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1963
Η εταιρεία, με παρουσία πάνω από 50 χρόνια στην Ελλάδα, «ψηφίζει» Ελλάδα, προχωρώντας σ’ έναν ακόμη νέο κύκλο επενδύσεων ύψους 66,8 εκατ. ευρώ για την τριετία 2017-2019. Έχοντας μερίδιο της τάξης του 50% στην ελληνική αγορά, διατηρεί τον ρόλο του ηγέτη αλλά στρέφεται και προς το εξωτερικό, εξάγοντας τμήμα της παραγωγής της μέχρι την Κίνα, πείθοντας τη μητρική Heineken να τις δώσει και άλλες δυνατότητες. Το 2015, παρά την κρίση και τη χαμηλή κατανάλωση μπίρας, κατάφερε αύξηση κερδών, αποδίδοντας πολύτιμους φόρους στο Δημόσιο.
Karelia
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1888
Mεταξύ των πιο κερδοφόρων ελληνικών επιχειρήσεων συγκαταλέγεται η καπνοβιομηχανία Karelia. Η παραγωγική δραστηριότητα του ομίλου διενεργείται όσον αφορά τα τσιγάρα και τον κομμένο καπνό αποκλειστικά στην Ελλάδα, στην οποία είναι εγκατεστημένα όλα σχεδόν τα περιουσιακά στοιχεία του. Από το σύνολο των πωλήσεων, οι εξαγωγές κατέχουν ποσοστό 82% και γίνονται σε πάνω από 60 χώρες. Η καπνοβιομηχανία Karelia σήμερα διαθέτει θυγατρικές στο Λονδίνο, στη Σόφια, στην Κωνσταντινούπολη και στις Βρυξέλλες. Απασχολεί δε περισσότερους από 500 εργαζομένους, στους οποίους συνεχώς παρέχει έξτρα αμοιβές, που για το 2015 άγγιξαν τα τρία εκατ. ευρώ.