Να γιατί η μετοχή της Ryanair ανεβαίνει παρά το Brexit
- 26/07/2016, 11:14
- SHARE
Σε μια τέτοια στιγμή χρειάζεσαι ένα μοντέλο χαμηλού κόστους και έναν ισχυρό ισολογισμό.
του Τζέφρι Σμιθ
Συνήθως, δεν θα περίμενες να δεις μια μετοχή να ανεβαίνει κατά 5% την ημέρα που η εταιρεία προειδοποιεί για πολέμους τιμών, αναταραχή στις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, και μεγάλους ρυθμιστικούς κινδύνους.
Αυτό ακριβώς, όμως, κατάφερε η Ryanair Plc.
Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία βάσει αριθμού επιβατών ένωσε χθες, Δευτέρα, τη φωνή της με άλλες εταιρείες του κλάδου, παραπονούμενη για μεγάλο πλήγμα στα κέρδη της από το Brexit, τις μόνιμες απεργίες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στη Γαλλία, και την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών τον Μάρτιο.
Η Ryanair προειδοποίησε ότι η μέση τιμή ναύλου προβλέπεται να μειωθεί κατά 12% μέσα στους επόμενους εννέα μήνες, προσθέτοντας ότι αυτή η πρόβλεψη ίσως είναι υπερβολικά αισιόδοξη.
Και παρόλο που δεν ποσοτικοποίησε τη ζημιά από το Brexit, είπε ότι θα ξεκινήσει να μεταφέρει πτήσεις μακριά από τους προορισμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, τους ίδιους προορισμούς που αποφέρουν μεγάλα έσοδα στην εταιρεία τα τελευταία χρόνια.
«Βραχυπρόθεσμα, αναμένουμε ότι η αβεβαιότητα από το Brexit θα οδηγήσει σε μια πιο αδύναμη στερλίνα, χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στις οικονομίες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης, και πίεση προς τα κάτω για τις τιμές των εισιτηρίων, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2017» ανέφερε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι η αβεβαιότητα αυτή «θα είναι καταστροφική για την οικονομική ανάπτυξη και την καταναλωτική εμπιστοσύνη».
Ο λόγος που οι μετοχές ανέβηκαν, και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, είναι ότι η αγορά ανέμενε ακόμα χειρότερες προβλέψεις, ύστερα από παρεμφερείς προειδοποιήσεις από τις EasyJet, Deutsche Lufthansa AG, και Wizz Air.
Η αλήθεια είναι ότι ο κλάδος των αεροπορικών εταιρειών έχει κι άλλους λόγους να ανησυχεί, εκτός από το Brexit. Τα κόστη των καυσίμων έχουν …πιάσει πάτο, που σημαίνει ότι πλέον η κατεύθυνσή τους θα είναι ανοδική και άρα θα πιέσουν περαιτέρω την κερδοφορία των εταιρειών. Η πολιτική αστάθεια, επίσης, έχει οδηγήσει τις αεροπορικές εταιρείες να απομακρυνθούν από προορισμούς στην Τουρκία, την Αίγυπτο και την Τυνησία προς τη Δυτική Μεσόγειο. Και οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία, το Βέλγιο και, πλέον, τη Γερμανία, πλήττουν τη ζήτηση ακόμα και για προορισμούς σε χώρες που θεωρούντο ασφαλείς.
«Όλο αυτό επιδρά στην καταναλωτική εμπιστοσύνη» προειδοποίησε η διευθύνουσα σύμβουλος της EasyJet, Καρολίν ΜακΚόλ. «Είναι ένα από τα πιο δύσκολα περιβάλλοντα που έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό».
Στην περίπτωσή της Ryanair, όμως, το μοντέλο χαμηλού κόστους, τα ισχυρά οικονομικά της εταιρείας (πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρευστό), και η υψηλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων καθιστούν την εταιρεία ικανή να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση.
Πηγή: Fortune.com