Γιατί η Μαρίσα Μάγιερ δεν κατάφερε τελικά να σώσει τη Yahoo
- 27/07/2016, 10:27
- SHARE
Η μοναδική ελπίδα διάσωσης της διαδικτυακής εταιρείας ύστερα από χρόνια αποτυχημένης διοίκησης ήταν η CEO της Yahoo.
Η Μαρίσα Μάγιερ είχε αρχικά παρουσιαστεί ως η μοναδική ελπίδα διάσωσης της διαδικτυακής εταιρείας, μετά από χρόνια αποτυχημένης διοίκησης, εξαγορών με αμφισβητούμενο σκεπτικό, αδυναμίας εστίασης σε μια πλευρά του δίπολου media – τεχνολογίας, και μάταιης προσπάθειας αντιστροφής της πτωτικής πορείας της εταιρείας στον τομέα των διαφημίσεων.
Αντίθετα, η Μάγιερ θα μείνει στην ιστορία ως η τελευταία CEO που ηγήθηκε της Yahoo ως ανεξάρτητη εταιρεία, εξαιτίας ενός παρεμφερούς συνόλου σφαλμάτων.
Φυσικά, η πορεία της Yahoo δεν είναι αποτέλεσμα των λαθών μόνο της Μάγιερ. Για το μεγαλύτερο μέρος της 21 ετών ιστορίας της, η Yahoo δεν είχε σαφή στόχευση. Άλλαζε συχνά διευθύνοντες συμβούλους, ξόδευε πολλά λεφτά για την εξαγορά εταιρειών όπως η Geocities, και δεν κάλυψε ποτέ την απόσταση με γίγαντες της διαδικτυακής διαφήμισης όπως η Google και η Facebook.
Στην ερώτηση «τι πήγε στραβά υπό την ηγεσία της Μάγιερ», ένας πρώην εργαζόμενος της Yahoo απάντησε: «Ρωτήστε κάθε διευθύνοντα σύμβουλο πριν απ’ αυτήν».
Όμως, η γενική αίσθηση αναλυτών και ανθρώπων κοντά στην εταιρεία είναι ότι η Μάγιερ ανέλαβε ένα εξαιρετικά δύσκολο καθήκον, και το έκανε δυσκολότερο.
«Η Μάγιερ διοχέτευσε πόρους στα λάθος μέρη, ξόδεψε πολλά χρήματα, και τελικά δεν είχε κάτι χειροπιαστό να επιδείξει για τις δαπάνες αυτές» λέει ο Γιαν Ντόσον, αναλυτής της Jackdaw Research.
Κατά τη θητεία της Μάγιερ, η Yahoo εξαγόρασε δεκάδες startup για να δώσει ώθηση στην ομάδα του mobile, πήρε και την Tumblr για 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια για να διευρύνει το κοινό της, και ξόδεψε τεράστια χρηματικά ποσά για να δελεάσει μεγάλα ονόματα των media όπως η Κέιτι Κούριτς και ο Ντέιβιντ Πογκ. Τα στοιχήματα ήταν τολμηρά και μεγάλα, αλλά χαρακτηρίζονταν από σύγχυση.
Η Tumblr, ένα δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, είχε για χρόνια μεγάλη δυσκολία να επιδείξει έσοδα. Παρόλ’ αυτά, η Μάγιερ έθεσε δημοσίως ως στόχο πωλήσεις ύψους 100 εκατομμυρίων για το 2014. Για την επίτευξη του στόχου, προσέλαβε έναν διευθυντή πωλήσεων που ήρθε σε ρήξη με την υπόλοιπη ομάδα και τροφοδότησε, έτσι, μια έξοδο του προσωπικού, σύμφωνα με πρώην εργαζόμενο της Tumblr.
Παρεμπιπτόντως, η Tumblr δεν έχει καταφέρει ακόμα να πιάσει τον στόχο αυτό, οδηγώντας φέτος τη Yahoo να διαγράψει πάνω απ’ το μισό της αξίας της εταιρείας.
Όσο για την εταιρική εμπλοκή της Yahoo ως μέσο ενημέρωσης, οι μεγάλες προσλήψεις της εταιρείας διαφημίστηκαν παντού αλλά υπήρχαν παράπονα ότι αυτά που έγραφαν δεν κατέληγαν να εμφανίζονται στη γεμάτη κίνηση ιστοσελίδα της Yahoo.
«Η ιστοσελίδα yahoo.com ήταν γεμάτη ιστορίες για τις Καρντάσιαν» θυμάται ένας συντάκτης της Yahoo. «Κι εμείς αναρωτιόμασταν ‘κάτσε, πού πήγαν όλες οι ιστορίες που μας πληρώνετε να σας γράφουμε;’».