Deutsche Bank: Ο μεγάλος «Γερμανός ασθενής»
- 27/07/2016, 18:26
- SHARE
Τι πραγματικά συμβαίνει στη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας;
Ο μεγαλύτερος δανειστής της Γερμανίας υποβιβάστηκε από το ΔΝΤ τον περασμένο μήνα στην τράπεζα με τα περισσότερα ρίσκα στον κόσμο, καθώς μια από τις θυγατρικές της Deutsche Bank στις ΗΠΑ απέτυχε να περάσει τα stress tests της Fed.
Φέτος οι μετοχές της Deutsche Bank έχουν χάσει το 45% της αξίας τους, και όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη τα κέρδη της έχουν καταρρεύσει κατά 98% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο της περσινής χρονιάς. Μόνο από αυτήν την είδηση η μετοχή της έχανε την ίδια μέρα 2,5% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.
Η Deutsche Bank θεωρεί ότι αυτή η πτώση οφείλεται στα κόστη αναδιοργάνωσης και στην ελλειπή απόδοση στους τομείς των χρηματοπιστωτικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων της.
Όμως όταν μιλάμε για την Deutsche Bank δεν αναφερόμαστε μόνο στη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας αλλά και σε έναν από τους σπουδαιότερους παίκτες παγκοσμίως. Σε μια αναφορά του τον Ιούνιο, το ΔΝΤ έλεγε για την τράπεζα ότι «η Deutsche Bank φαίνεται πως αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς τροφοδότες συστημικού ρίσκου στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα», μπροστά από τις HSBC και Credit Suisse.
Η Deutsche Bank έχει ισχυρή παρουσία και στο Λονδίνο, με τις εξελίξεις γύρω από το Brexit να συνιστούν ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα για την ίδια. Μάλιστα, από την ημέρα του δημοψηφίσματος και μετά, η μετοχή της έχασε 18%.
Η τράπεζα επιχειρεί πλέον να ενισχύσει τα κεφαλαιακά της αποθέματα ούτως ώστε να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη ετοιμότητα τις μελλοντικές προκλήσεις. Ο John Cryan που ανέλαβε τη θέση του CEO την περασμένη χρονιά, ξεκίνησε άμεσα να ξεφορτώνεται περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου και να παγώνει τις πληρωμές μερισμάτων.
Ένα από τα προβλήματα της Deutsche Bank είναι ότι δεν διαθέτει ισχυρή λιανική τραπεζική ούτε ισχυρές υπηρεσίες διαχείρισης πλούτου, ούτε ώστε να αντισταθμίσει κατά ένα ποσοστό τις απώλειες από τις χαμηλές επιδόσεις στην επενδυτική τραπεζική.
Οι περιοριστικοί κανόνες που μπήκαν σε εφαρμογή παγκοσμίως μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης έκαναν μεν τον πυρήνα των δραστηριοτήτων της Deutsche Bank ασφαλέστερο, αλλά μείωσαν θεαματικά τα περιθώρια κέρδους. Όμως σύμφωνα με τους αναλυτές του χώρου, παραμένει ακόμη εξαιρετικά εκτεθειμένη σε μεγάλα ρίσκα.
Αυτό το οποίο λένε για την Deutsche Bank είναι ότι στην ουσία απέμεινε με δύο επιλογές. Να απαλλαγεί από πολλά περιουσιακά της στοιχεία ή να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο. Όμως και τα δύο είναι εξαιρετικά περίεργα. Οι καταστάσεις που επικρατούν στην αγορά δεν θα επιτρέψουν στην τράπεζα να πουλήσει περιουσιακά της στοιχεία, ενώ η απορρόφηση κεφαλαίων εξακολουθεί να είναι δύσκολη καθώς δεν προσφέρει το δέλεαρ των υψηλών κερδών.
Έτσι λοιπόν η Deutsche Bank καταλήγει στη λύση τού να μικρύνει περισσότερο. Ήδη η γερμανική τράπεζα σχεδιάζει να απολύσει 35.000 υπαλλήλους ως το 2020, με τον CEO της να αναφέρει την Τετάρτη ότι ο αριθμός των απολύσεων μπορεί να μεγαλώσει περισσότερο «εάν το παρών αδύναμο οικονομικό περιβάλλον συνεχιστεί».
Επιπλέον, όπως ήδη κυκλοφορεί σε μέσα ενημέρωσης, η Deutsche Bank βρίσκεται σε επαφές με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης με σκοπό να καταλήξει σε κάποιον διακανονισμό μετά τον έλεγχο στις δραστηριότητες που αφορούν τα χρεόγραφα με ενέχυρο ενυπόθηκα δάνεια. Περιπέτεια η οποία μπορεί να της κοστίσει αρκετά δισεκατομμύρια, αν κρίνουμε από παρόμοιες υποθέσεις άλλων τραπεζών.