Shell: «Boυτιά» πάνω από 70% στα κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο

Shell: «Boυτιά» πάνω από 70% στα κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο
Photo:

Τα καθαρά κέρδη της Shell ανήλθαν σε ένα δισ. δολάρια έναντι 2,2 δισ. δολαρίων που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Η Royal Dutch Shell ανακοίνωσε μείωση των κερδών της πάνω από 70% στο δεύτερο τρίμηνο, αποδίδοντάς την στις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, στα περιορισμένα κέρδη από τη διύλιση του αργού και τα υψηλότερα κόστη από την εξαγορά της BG Group.

Τα καθαρά κέρδη της Shell ανήλθαν σε 1 δις δολάρια έναντι 2,2 δις δολαρίων που προέβλεπαν οι αναλυτές και 3,8 δις δολαρίων που ήταν τα κέρδη της στο δεύτερο τρίμηνο του 2015. «Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για όλες τις δραστηριότητες, ιδιαίτερα για την εξόρυξη», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος, Ben van Beurden, ο οποίος είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι θέλει να καταστήσει τη Shell την καλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία όσον αφορά την απόδοση για τους επενδυτές.

Οι μετοχές «Α» της Shell στο χρηματιστήριο του Λονδίνου άνοιξαν με απώλειες 3% έναντι πτώσης 0,7% του δείκτη των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η παραγωγή της πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξήθηκε 28% σε ετήσια βάση, χάρη κυρίως στη συμβολή του ενεργητικού της BG, την οποία εξαγόρασε η Shell νωρίτερα φέτος έναντι 54 δις δολαρίων.

Η εταιρεία κατέγραψε ζημίες στο τμήμα παραγωγής πετρελαίου και μειωμένα κέρδη στους περισσότερους άλλους τομείς, περιλαμβανομένων του τμήματος αερίου, των πετροχημικών και της διύλισης πετρελαίου.

Η Shell άφησε αμετάβλητους στους στόχους της για τη μείωση του κόστους, αλλά προηγουμένως είχε ψαλιδίσει το επενδυτικό της πρόγραμμα για φέτος στα 29 δις δολάρια έναντι 47 δις δολαρίων το 2014. Η εταιρεία θέλει, επίσης, να πουλήσει στοιχεία του ενεργητικού της, ύψους 30 δις δολαρίων, έως το 2018 και κόβει 12.500 θέσεις εργασίας στη διετία 2015-16.

Η αποεπένδυσή της στο δεύτερο τρίμηνο ανήλθε σε 1 δις δολάρια, αναδεικνύοντας τη δυσκολία της να βρει αγοραστές στο σημερινό περιβάλλον των τιμών πετρελαίου. Για το δεύτερο εξάμηνο του 2016, η Shell προειδοποίησε ότι τα κέρδη της από την εξόρυξη μπορεί να επηρεασθούν από τη μείωση της παραγωγής στη Νιγηρία.