Τι χρειάζεται για να γίνεις πετυχημένος food entrepreneur;
- 28/07/2016, 17:15
- SHARE
Οι ιδιοκτήτες απ’ το «Βαζάκι» και το «Grexico» μοιράζονται τα μυστικά του πιο επιτυχημένου κλάδου της παγκόσμιας οικονομίας.
Η βιομηχανία ποτών και τροφίμων φαίνεται πως είναι ο πιο περιζήτητος κλάδος για να ξεκινήσει κάποιος μια νέα επιχείρηση. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους, άλλωστε. Η βιομηχανία του φαγητού συνεχίζει να αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, καθώς ο κλάδος αξίζει σήμερα πάνω από 7,8 τρισ. δολάρια παγκοσμίως, με περίπου 15.000 food startups να ξεκινούν τη δραστηριότητα τους κάθε χρόνο. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα της Research and Markets, εκτιμάται πώς ο κλάδος θα αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,5% μέχρι το 2020, φθάνοντας τα 3,3 τρισ. δολάρια σε έσοδα.
Δεδομένων των δυνατοτήτων και των ευκαιριών του χώρου, έχει παρουσιαστεί μια «έκρηξη» δραστηριότητας στον κλάδο. Μόνο στις ΗΠΑ, οι food tech startups έχουν καταφέρει να «σηκώσουν» πάνω από 6 δισ. δολάρια σε 275 συμφωνίες και συνεργασίες, ενώ αν προσθέσει κανείς τις συμφωνίες σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός αυτός θα εκτοξευτεί.
Την ίδια στιγμή έχουν ήδη δημιουργηθεί τα πρώτα food incubators σε ΗΠΑ και Ευρώπη για να βοηθήσουν το νέο αυτό κίνημα.
Ακόμα και μεγάλες εταιρείες προσπαθούν να πάρουν μερίδιο από αυτή τη «πίτα». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Kellogg που δημιούργησε το Eighteen94 Capital (1894), ένα venture capital που θα χρηματοδοτεί καινοτόμες εταιρείες στον κλάδο των τροφίμων. Κόντρα σε προβλέψεις που ήθελαν εντός 2016 το επενδυτικό ενδιαφέρον στον συγκεκριμένο κλάδο να μειώνεται, οι επιχειρηματίες και οι επενδυτές έχουν το βλέμμα τους ακόμα στραμμένο στη συγκεκριμένη αγορά. Μια αγορά στην οποία επενδύθηκαν 1,5 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα, και στην οποία δραστηριοποιούνται εταιρείες που προσφέρουν διαφορετικές υπηρεσίες.
Μπορεί ο κλάδος του food delivery να φαίνεται πως είναι ο μεγάλος νικητής, με εταιρείες όπως οι FreshDirect, AmazonFresh, Deliveroo, UberEATS και Instacart να τζιράρουν δισεκατομμύρια, υπάρχει όμως ένα ευρύτερο οικοσύστημα που σχετίζεται με την εστίαση και περιλαμβάνει εστιατόρια, on line σούπερ μάρκετ, βιολογικά προϊόντα και πολλά ακόμα που δείχνουν ότι οι food startups αλλάζουν για πάντα τον «χάρτη της διατροφής».
Ποια είναι όμως τα βήματα που χρειάζονται για να γίνει κάποιος food entrepreneur; Αρκετοί μπορεί να θεωρούν πως η αγάπη τους για το φαγητό, την υγιεινή διατροφή ή τη ζαχαροπλαστική φτάνει. Η αλήθεια είναι όμως διαφορετική. Χρειάζεται χρόνος και υπομονή για να μάθει κάποιος για το φαγητό και για το πώς μπορείς να προσφέρει υπηρεσίες που σχετίζονται με αυτό και αφορούν ζητήματα από τις πρώτες ύλες, μέχρι τη διανομή, τη συσκευασία και την οργάνωση μιας επιχείρησης.
Όλα όμως ξεκινούν απατώντας στο εξής απλό ερώτημα: Γιατί θέλετε να ασχοληθείτε με τον συγκεκριμένο κλάδο; Αν ο στόχος σας είναι ξεκάθαρος, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις που θα ακολουθήσουν.
Η δραστηριότητα στο συγκεκριμένο κλάδο δεν είναι τόσο απλή, όσο φαντάζονται οι περισσότεροι. Πρέπει να μάθετε τους κανονισμούς για τα τρόφιμα, τις άδειες που χρειάζονται, την ασφάλεια και την επισήμανση των προϊόντων. Θα πρέπει να έχετε τις απαραίτητες γνώσεις πάνω στο κομμάτι που θέλετε να δουλέψετε και παράλληλα να τρέχετε και μια σειρά από άλλες δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τις εμπορικές σχέσεις και το μάρκετινγκ. Οι startups, άλλωστε, απαιτούν απόλυτη αφοσίωση.
Δύο ελληνικά παραδείγματα
Στην χώρα μας υπάρχουν κάποια παραδείγματα νέων ανθρώπων που καταπιάνονται με τον συγκεκριμένο τομέα, δίνοντας όμως υπηρεσίες και προϊόντα που διαφοροποιούν τις επιχειρήσεις τους από χιλιάδες καταστήματα που ανοίγουν κάθε χρόνο στον κλάδο της εστίασης.
Η Εύη Λέκκα άνοιξε περίπου πριν ένα μήνα το πιο περιζήτητο Μεξικάνικο εστιατόριο του κέντρου της Αθήνας. Η ίδια αφού εργάστηκε στην οικογενειακή επιχείρηση στον χώρο της εστίασης, βρέθηκε στη Νέα Υόρκη για να κάνει το μεταπτυχιακό της ,όπου και γνώρισε καλύτερα τη μεξικάνικη κουζίνα και αποφάσισε πως ή θα μετανάστευε στην Αμερική ή θα γυρνούσε στη χώρα της να κάνει κάτι δημιουργικό. Κάπως έτσι αποφάσισε να πάρει το ρίσκο και να αντιστρέψει τη πεποίθηση που έχει ο κόσμος ότι το fast food είναι συνώνυμο του ανθυγιεινού και κακού φαγητού, δημιουργώντας το Grexico Mexican Street Food.
Όσο για τη συμβουλή της για αυτούς που θέλουν να κάνουν τα πρώτα του βήματά τους στον χώρο; «Να έχουν γερό στομάχι, τεράστια υπομονή, να ακούν όλες τις γνώμες καλοπροαίρετα, αλλά να αφομοιώνουν μόνο αυτές που, ενστικτωδώς, θεωρούν ότι θα τους πάνε μπροστά. Να δημιουργήσουν μια λίστα και να σβήνουν ότι εμπόδιο φεύγει από την μέση. Εγώ προσωπικά παίρνω τεράστια ανάσα όταν ολοκληρώνεται μία δουλειά που με βοηθάει να ξεκινήσω την επόμενη!»
Η Μαριαντίνα Ανδρικοπούλου και η Σταυρούλα Παπαδοπούλου βρίσκονται πίσω απ’ το πιο γνωστό Juice Bar της Αθήνας και τόπο συνάντησης όσων λατρεύουν την υγιεινή διατροφή, το «Βαζάκι». Όπως παραδέχονται το να γίνεις food entrepreneur απαιτεί γνώση και καλό σχεδιασμό, στοχοθέτηση, business plan και γενικότερα ότι θα έκανες για να στήσεις μία οποιαδήποτε νέα εταιρεία. Με τη μόνη διαφορά πώς, επειδή είναι γνώριμο για την ελληνική κουλτούρα να τρώμε έξω ή να πίνουμε καφέ, αρκετοί θεωρούν πώς είναι εξίσου εύκολο να ανοίξουν και μια επιχείρηση.
«Εάν κάποιος ξεκινάει κάτι νέο χρειάζεται να σκεφτεί τι είναι αυτό που θέλει να επικοινωνήσει και να μοιραστεί με τον κόσμο» εξηγούν και δίνουν τα δικά τους «μυστικά επιτυχίας» για όσους θέλουν να δουν την ιδέα τους να έχει απήχηση. Ποια είναι αυτά; Επιλογή αντικειμένου με σαφή όρια. Ο κατάλογος είναι το βασικότερο στοιχείο, όπως τονίζουν, αφού από εκεί θα εξαρτηθεί ο τύπος άδειας που χρειάζεται να βγει για το μαγαζί ή για το παρασκευαστήριο. Οι πιστοποιήσεις, για παράδειγμα ISO 22.000 (πρώην haccp), που είναι απαραίτητες σε όλες τις εταιρείες υγειονομικού ενδιαφέροντος, η ετικέτα επίσης του προϊόντος που πρέπει να είναι σύμφωνη με τον κανονισμό 1169 της ΕΕ, η σφαιρική επιμόρφωση πάνω στο προϊόν που θες να δουλέψεις και φυσικά μια πολύ καλή οικονομική διαχείριση ολοκληρώνουν το προφίλ του «επιτυχημένου food entrepreneur».