Μόδα με ελληνικό DNA
- 31/07/2016, 09:00
- SHARE
Πώς Έλληνες σχεδιαστές ρούχων και κοσµηµάτων επεκτείνονται στο εξωτερικό µε «όχηµά» τους την ελληνική ταυτότητα.
Η παγκόσµια βιοµη-χανία της ένδυσης είναι τεράστια, ξεπερνώντας σε αξία τα τρία τρισ. δολάρια, ενώ µόνο στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι
ο κύκλος εργασιών της φτάνει στα επίπεδα των 500 δισ. ευρώ. Επίσης, ο συγκεκριµένος χώρος απασχολεί πάνω από 5,4 εκατοµµύρια ανθρώπους.
Στην Ελλάδα, η µόδα και τα ελληνικά brands πάντα είχαν περίοπτη θέση στην καρδιά των καταναλωτών, όµως τα τελευταία χρόνια, λόγω της δύσκολης οικονοµικής κατάστασης, ακούγεται όλο και πιο συχνά η φράση ότι «κρίση “πνίγει” τη µόδα» − και όχι άδικα. Ενδεικτικά, ο κλάδος κατέγραψε πτώση 4,8% µόνο το 2015, ωστόσο στο λιανεµπόριο οι αλυσίδες ενισχύουν την παρουσία τους, αποτελώντας µια αγορά που αναπτύσσεται, µε αξία που ξεπερνά ήδη το ένα δισ. ευρώ.
Στο ασταθές αυτό οικονοµικό περιβάλλον, που προκαλεί προβλήµατα κυρίως στην παραγωγή, υπάρχουν εταιρείες που αντιστέκονται και ξεχωρίζουν. Εταιρείες µε ελληνική ταυτότητα, που διαπρέπουν χάρη στην ποιότητά τους και έχουν καταφέρει να ταξιδέψουν την Ελλάδα σε όλα τα µήκη και τα πλάτη του κόσµου µέσα από τα προϊόντα τους.
Με στρατηγική εξωστρέφειας, µείωση λειτουργικών δαπανών, συνεργασίες µε εταιρείες του εξωτερικού, προσαρµογή τιµών σε ανταγωνιστικά επίπεδα, αλλά και µε µεγάλο προσωπικό κόστος, οι Έλληνες σχεδιαστές κερδίζουν αναγνωρισιµότητα εκτός συνόρων και τα προϊόντα τους συγκρίνονται µ’ αυτά διεθνών brands.
Το Fortune παρουσιάζει χαρακτηριστικά παραδείγµατα εταιρειών που ξεχωρίζουν στην ελληνική αγορά −και όχι µόνο−, ενώ έχουν καταφέρει να κάνουν το όνοµά τους συνώνυµο της ελληνικής µόδας.
Ελληνικά brands
Αντλούν έµπνευση απο την ελληνική κουλτούρα και παράδοση, παράγουν χειροποίητα προϊόντα στη χώρα µας, δίνουν έµφαση στα υλικά που χρησιµοποιούν και εξάγουν σε όλο τον κόσµο.
ΚΥΜΑ Sandals
Αν υπάρχει ένα παπούτσι που δεν πρόκειται να φύγει ποτέ από τη µόδα, αυτό είναι τα αρχαιοελληνικό σανδάλι. Ένα διαχρονικό προϊόν που αποτελεί σήµα κατατεθέν για τη χώρα µας. Η βασική ιδέα πίσω απ’ το ΚΥΜΑ είναι η διατήρηση της παράδοσης αυτής, σε µια πιο ποιοτική και εκλεπτυσµένη εκδοχή, δηµιουργώντας ανώτατης ποιότητας ελληνικά δερµάτινα σανδάλια µε µινιµαλιστική αισθητική, που θα συνδυάζουν το κλασικό µε το µοντέρνο.
Ο Αλέξης Μαντάς δηµιούργησε ένα αυστηρά ελληνικό brand, υψηλής ποιότητας γυναικείων σανδαλιών, το οποίο στόχευσε στην παγκόσµια αγορά και προβάλλει τη µοναδικότητα των ελληνικών νησιών. Διαθέτει είκοσι σηµεία πώλησης σε όλο τον κόσµο, αλλά πουλάει και online.
Madame Shoushou
Όταν το 2011 η Ελίνα Κορδαλή παρουσίασε τη συλλογή της µε ρούχα βγαλµένα από µια άλλη εποχή, κανείς δεν περίµενε πως θα έκανε την εταιρεία της µία από τις πιο ανερχόµενες ελληνικές εταιρείες ρούχων και, παράλληλα, θα έδινε πάτηµα για να «ξεπηδήσουν» δεκάδες νέες. Με έµφαση σε υλικά όπως το µετάξι και το βελούδο, η σχεδιάστρια απέδειξε πως η κλασική µόδα της δεκαετίας του ’40 και του ’50 παραδίδει µαθήµατα στιλ ακόµα και στις µέρες µας. Οι «φιόγκοι»της Ελίνας, που την καθιέρωσαν και της χάρισαν µια θέση στη λίστα 40 under 40 του ελληνικού Fortune έχουν πάρει τη θέση τους σε 80 καταστήµατα σε Ελλάδα και σε 360 καταστήµατα σε Ευρώπη, Αµερική, Κίνα, Ασία και Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα.
Utopia elena.k
Η Έλενα Κουγιανού και το «Utopia elena.k» είναι από τα πλέον υποσχόµενα ονόµατα στο χώρο των κοσµηµάτων. Αντλώντας έµπνευση από προσωπικά βιώµατα, µέσα από βιβλία και την τέχνη, η Έλενα χρησιµοποιεί υλικά όπως µέταλλο και πέτρες για να κατασκευάσει τις ιδιαίτερες δηµιουργίες της. «Το σηµαντικότερο πράγµα είναι να αποµονώσεις µια λεπτοµέρεια που θα δεις κάπου και να την εξελίξεις σε ένα όµορφο κόσµηµα» εξηγεί. Τα κοσµήµατα είναι φτιαγµένα στο χέρι ή µέσω 3D printer για απόλυτη ακρίβεια. Επίσης, η παραγωγή τους γίνεται αποκλειστικά στη χώρα µας, ενώ, εκτός από την Ελλάδα, είναι διαθέσιµα στην Ιταλία, το Λίβανο, το Μαϊάµι, τη Γενεύη, την Αρµενία και το Χονγκ Κονγκ.
Callista
Αν οι τσάντες είναι συνώνυµο της γυναικείας φύσης, τότε η εταιρεία Callista είναι το όνειρο κάθε γυναίκας.
Η Ελένη Αγιοστρατίτη και η Σήλια Κωνσταντινίδου χρησιµοποίησαν ελληνικά δέρµατα και δηµιούργησαν τσάντες που όλες θα θέλαµε στη συλλογή µας. Όλα ξεκινούν από την επιλογή των υλικών, αφού είναι το µέσο που θα αναδείξει κάθε δηµιουργία. Το δέρµα, άλλωστε, «γερνάει όµορφα, εξελίσσεται, µεταµορφώνεται µε τη χρήση και τον χρόνο».
Τεχνίτες που έµαθαν την τέχνη από προηγούµενες γενιές δίνουν σχήµα και µορφή στην τσάντα και, στη συνέχεια, προστίθενται οι χειροποίητες λεπτοµέρειες που κάνουν τα κοµµάτια αυτά να ξεχωρίζουν. Οι τσάντες Callista είναι σήµερα διαθέσιµες σε καταστήµατα της Ελλάδας και της Ευρώπης, ενώ στόχος είναι το άνοιγµα σε Αµερική και Μέση Ανατολή.
ZEUS+DIONE
Με σχεδόν πέντε χρόνια στο ενεργητικό τους, η Δήµητρα Κολοτούρα και η Μαρέβα Γκραµπόβσκι, κατά κόσµον Zeus+Δione, έχουν καταφέρει να αποτελούν ορόσηµο για την ελληνική µόδα, συνδυάζοντας την παραδοσιακή δεξιοτεχνία µε µοντέρνα σχεδιαστικά στοιχεία. Με έµπνευσή τους την ελληνική κουλτούρα και παράδοση, αλλά και τη φύση και τη θάλασσα, δηµιούργησαν µια σειρά ρούχων που ξεχωρίζουν για τις minimal γραµµές µε έντονο το ελληνικό στοιχείο. Η συλλογή που περιλαµβάνει από ρούχα µέχρι τσάντες και µαγιό σήµερα είναι διαθέσιµη από την Ευρώπη µέχρι την Αµερική και την Ασία, ενώ αξίζει να σηµειωθεί πως όλα τα προϊόντα ράβονται και παράγονται στην Ελλάδα, µε διαφορετικούς κατασκευαστές, τεχνίτες, σχεδιαστές και καλλιτέχνες να µετουσιώνουν την ελληνική παράδοση σε αξεσουάρ µόδας.
ANCIENT KAΛΛΟS
Η Στέλλα και η Λαµπρινή Σταύρου εντόπισαν το κενό που είχε η αγορά σε ρούχα διακοπών µε κύριο στοιχείο την Ελλάδα και κατάφεραν να κάνουν το Ancient KaΛΛοs συνώνυµο του καλοκαιριού. Με στόχο να δηµιουργήσουν χρηστικά κοµµάτια που θα απολαύσει το κοινό, αλλά και που θα αφήνουν µια ισχυρή ανάµνηση από τη χώρα µας, οι δύο αδερφές χρησιµοποιούν υφάσµατα αποκλειστικά από φυσικές ίνες και, µε πηγή έµπνευσης τον αρχαιοελληνικό κλασικισµό, κατασκευάζουν ιδιαίτερα καφτάνια, παραγόµενα εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα. Τα ρούχα τους διατίθενται τόσο στα ελληνικά νησιά όσο και σε Ευρώπη και Αµερική.
Η πορεια σε νουµερα
Σύµφωνα µε στοιχεία του Συνδέσµου Επιχειρήσεων Πλεκτικής – Ετοίµου Ενδύµατος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), πτώση 16,6% κατέγραψε η αξία της βιοµηχανικής παραγωγής στον κλάδο της ένδυσης το τρίµηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2016, ο κύκλος εργασιών πτώση 1,5%, οι εξαγωγές πτώση 7,1% και οι εισαγωγές πτώση 3,3%.
Αντίθετα, η κλωστοϋφαντουργία εµφανίζει πιο ενθαρρυντικά στοιχεία, µε αύξηση της παραγωγής κατά 1,8% και των εξαγωγών κατά 15,7%. Όσον αφορά το εξωτερικό εµπόριο, οι εξαγωγές ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας ανήλθαν σε 317 εκατ. ευρώ, σηµειώνοντας πτώση 4,0%, έναντι του α’ τριµήνου του 2015.
Το άρθρο δημοσιεύεται στο Fortune Ιουλίου που κυκλοφορεί