Γιατί το Μαξίμου βάζει στο στόχαστρο τον Γιάννη Στουρνάρα

Γιατί το Μαξίμου βάζει στο στόχαστρο τον Γιάννη Στουρνάρα
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) συνομιλεί με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα (Δ), κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Αθήνα, την Παρασκευή 06 Μαρτίου 2015. Ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα του χθεσινού Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Τα σενάρια για μία κυβέρνηση συνεργασίας δυνάμεων υπό τον διοικητή της ΤτΕ και η οργή του Μαξίμου.

Της Βίκυς Σαμαρά

Η “συγκατοίκηση” Τσίπρα- Στουρνάρα δεν είναι ανέφελη, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, καθώς ο σημερινός πρωθυπουργός είχε από την πρώτη στιγμή αντιδράσει έντονα στην τοποθέτηση του σημερινού διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, κατηγορώντας την τότε κυβέρνηση Σαμαρά ότι επέλεξε ένα πρόσωπο που δεν είχε την έγκριση της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το τελευταίο διάστημα όμως, το Μαξίμου έβαζε όλο και πιο επιθετικά τον κ.Στουρνάρα στο στόχαστρο, με αποκορύφωμα την επίθεση που εξαπέλυσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στη συνέντευξη του στην ΕΡΤ το βράδυ της περασμένης Πέμπτης και υπήρχε ένας βαθύτερος λόγος για αυτό.

Στο Μαξίμου είχαν όπως φαίνεται φτάσει εδώ και καιρό πληροφορίες για τα σενάρια που θέλουν τον κ.Στουρνάρα να αναλαμβάνει εξωκοινοβουλευτικός πρωθυπουργός σε μία κυβέρνηση συνεργασίας πολιτικών δυνάμεων από την κεντροαριστερά μέχρι την κεντροδεξιά.

Το δείπνο στην κατοικία του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου στην Κηφισιά, στο οποίο συμμετείχαν οι Κώστας Σημίτης, Θόδωρος Πάγκαλος, Άννα Διαμαντόπουλου, Τάσος Γιαννίτσης, Γιώργος Φλωρίδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιάννης Στουρνάρας και κατά τη διάρκεια του οποίου Σημίτης- Πάγκαλος φέρονται σύμφωνα με τα Νέα να προέτρεψαν το διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος να αναμειχθεί ενεργά σε μία “μεταρρυθμιστική κίνηση”, πράγματι έλαβε χώρα, πριν όμως από αρκετές ημέρες.

Ο μεν κ.Στουρνάρας διέψευσε τα σενάρια αυτά, που τον φέρουν μάλιστα σε ηγετικό ρόλο σε νέο κόμμα της… κεντροαριστεράς, δηλώνοντας: “Είμαι διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και θεωρώ ότι έχω σημαντικό έργο να προσφέρω στον τόπο από την θέση αυτή”.

Καθώς όμως οι πληροφορίες αυτές ήταν εδώ και καιρό γνωστές στο Μαξίμου, το οποίο φιλοδοξεί ο ΣΥΡΙΖΑ να καταστεί μοναδικός εκφραστής της αριστεράς και της κεντροαριστεράς στη χώρα, ο κεντρικός τραπεζίτης βρέθηκε στο στόχαστρο.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι την περασμένη Δευτέρα, όταν ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε το διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση, στηλίτευσε τη λογική του νεοφιλελευθερισμού όπως είπε η οποία βάζει τους τεχνοκράτες πάνω από τις επιλογές που κάνει ο λαός με την ψήφο του και πρότεινε να τεθεί συνταγματικός όρος ο πρωθυπουργός, εκτός φυσικά των υπηρεσιακών που αναλαμβάνουν όταν προκηρύσσονται εκλογές, να ορίζεται αποκλειστικά αιρετός από το λαό, δηλαδή να μπορεί να είναι μόνο εν ενεργεία βουλευτής.

Μάλιστα ορισμένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν φέρουν τον κ.Στουρνάρα ως πρωθυπουργό να έχει υπουργό Οικονομικών από την κεντροδεξιά και δη το συντονιστή Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ Χρήστο Σταϊκούρα (κάποιοι εξάλλου έτσι εξηγούν το γιατί ο βουλευτής Φθιώτιδας δεν υπέγραψε την ερώτηση που κατέθεσαν πρόσφατα 42 βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων ακόμη και ο Αντώνης Σαμαράς, με πρωτοβουλία του βουλευτή Σερρών Κώστα Καραμανλή και η οποία άφηνε αιχμές κατά του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για αφελληνισμό των τραπεζών). Άλλα σενάρια φέρουν ως διάδοχο του κ.Στουρνάρα στην ΤτΕ το σημερινό υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο! Σενάρια που προφανώς δεν ευσταθούν.

Πηγή: news247.gr