Ο μοναδικός τρόπος που η Uber θα μπορούσε να «φύγει» από την Κίνα
- 02/08/2016, 15:30
- SHARE
Παρόλο που «έκαιγε» 1 δισεκατομμύριο δολάρια τον χρόνο στη χώρα, η Uber δεν κατάφερε να κερδίσει μεγάλο μερίδιο αγοράς.
του Σκοτ Σεντρόφσκι
Η Uber τα παράτησε. Μπορεί να μην περιγράψει η ίδια με τέτοιο τρόπο τις κινήσεις της στην Κίνα, αλλά δεν υπάρχει κι άλλος τρόπος να ερμηνευτεί η συγχώνευση του κινεζικού τμήματος της εταιρείας με τον ηγέτη της αγοράς, Didi Chuxing, σε μια συμφωνία ύψους 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μόλις ένα χρόνο αφότου ο ιδρυτής Τράβις Κάλανικ αποκάλεσε τη χώρα «νούμερο 1 προτεραιότητα της Uber».
Στην Κίνα, οι προτεραιότητες έρχονται αντιμέτωπες με την πραγματικότητα. Σε μια ανάρτησή του όπου ανακοινώθηκε η πώληση της Uber China στην Didi, ο Κάλανικ παραδέχθηκε ότι καμιά από τις δύο εταιρείες δεν είναι κερδοφόρα. «Οι Uber και Didi Chuxing επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια στην Κίνα αλλά δεν έχουν μετατρέψει τις επενδύσεις τους σε κέρδος εκεί» έγραψε. Η ελπίδα είναι ότι μια συγχώνευση θα το διορθώσει αυτό.
Η Didi Chuxing κατάφερε να αυξάνει το μερίδιο αγοράς με ρυθμούς μεγαλύτερους από την Uber, εξαιτίας και των ζημιών και επιδοτήσεων άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που είχε. Παρόλο, όμως, που και η Uber έχανε ετησίως 1 δισεκατομμύριο στην Κίνα, δεν μπόρεσε ποτέ να κλείσει το χάσμα στο μερίδιο αγοράς.
Η συμφωνία Didi – Uber δίνει, τουλάχιστον, στην Uber μερίδιο στο μονοπώλιο που δεν μπορούσε να δημιουργήσει η ίδια.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η εταιρεία που θα προκύψει απ’ τη συγχώνευση θα ελέγχει πάνω από το 95% της κινεζικής αγοράς διαμοιρασμού διαδρομών. Οι επενδυτές στην Uber China, μια ξεχωριστή οντότητα κάτω από την ομπρέλα της Uber, θα λάβουν μερίδιο 20% της νέας εταιρείας. Εντωμεταξύ, η Didi επενδύει 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην Uber με αποτίμηση αξίας τα 68 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Didi είναι αυτή που αγοράζει την Uber China στη συμφωνία, αλλά μπορεί κάποιος να πει ότι αν η Uber δεν είχε κάνει το τολμηρό της ποντάρισμα στην Κίνα, η Didi δεν θα άξιζε τα 28 δισεκατομμύρια δολάρια που αξίζει σήμερα.
Αφότου η Uber ήρθε στην Κίνα το 2014, άρχισε να προσφέρει τις πρώτες δημοφιλείς υπηρεσίες διαμοιρασμού διαδρομών. Τότε, η Didi Dache ξόδευε εκατοντάδες εκατομμύρια για να κερδίσει τον ανταγωνιστή Kuadi Dache στον αγώνα για τον έλεγχο της αγοράς ταξί. Η Didi και η Kuadi ήταν δύο απλές πλατφόρμες για τη σύνδεση πελατών και διαθέσιμων ταξί. Καμία δεν είχε τον προχωρημένο αλγόριθμο της Uber, ούτε και προσέφερε τίποτε παραπάνω από μια επιπλέον πιθανότητα να βρεις ταξί σε ώρα αιχμής εφόσον προσέθετες φιλοδώρημα 1 δολαρίου στο αίτημά σου.
Αφότου η Baidu στήριξε την Uber China στα τέλη του 2014 και κατέστη σαφές ότι οι Κινέζοι καταναλωτές επρόκειτο να απαιτήσουν πολλές περισσότερες υπηρεσίες διαδρομών από ένα απλό ταξί, οι Didi και Kuadi συγχωνεύτηκαν με μια συμφωνία ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις αρχές του 2015. Η νέα εταιρεία επεδίωξε επιθετικά να προσλάβει ιδιώτες οδηγούς για το στήσιμο μιας φτηνής υπηρεσίας αυτοκινήτων – αναδείχθηκε δηλαδή σε έναν …killer της Uber.
Δεν χωρά αμφιβολία ότι ο Τράβις Κάλανικ είχε ονειρευτεί αλλιώς την πορεία της εταιρείας του στην Κίνα. Όμως, όντας αντιμέτωπος με έναν ατρόμητο ανταγωνιστή που εστίαζε αποκλειστικά στην Κίνα και είχε πρόσφατα συγκεντρώσει 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια από επενδυτές όπως η Apple, κατάλαβε ότι οι προοπτικές της εταιρείας του δεν θα ήταν ποτέ τόσο φωτεινές όσο η ευκαιρία που του παρουσιάστηκε.
Πηγή: fortune.com