Οι Iron Maiden στο… ποτήρι!
- 03/11/2013, 18:14
- SHARE
Όταν οι θρύλοι της ροκ αφήνουν την μουσική και «πιάνουν» τις business.
Η συναυλία έχει σχεδόν τελειώσει στη σκηνή του Ριο Ντε Τζανέιρο και -με την κάμερα να τον ακολουθεί κατά πόδας- ο Μπρους Ντίκινσον πηγαίνει στα παρασκήνια για μία μπύρα. Όμως, αντί να βγάλει από το ψυγείο μία δροσερή Heineken –η οποία έχει «σκάσει» 10 εκατ. δολάρια για την αποκλειστική διάθεση του διάσημου προϊόντος της στην εκδήλωση- βγάζει ένα άλλο μπουκάλι…
«Η μπύρα εδώ είναι τόσο σκ@τ@, που αναγκάστηκα να φέρω τη δική μου», λέει ο τραγουδιστής των Iron Maiden, κυριολεκτώντας. Κι αμέσως μετά επιδεικνύει μπροστά στην κάμερα το σκούρο μπουκάλι μιας ale, που φέρει το όνομα «The Trooper»: όπως ακριβώς ήταν το τίτλος του πετυχημένου single του συγκροτήματος πίσω στο 1983.
Στην οθόνη εμφανίζεται αίφνης η ηλεκτρονική διεύθυνση ironmaidenbeer.com, απ’ όπου οι τηλεθεατές ενημερώνονται ότι μπορούν να προμηθεύονται το νέο εμπορικό χιτ του θρυλικού συγκροτήματος της heavy metal! Μέχρι και το επόμενο πρωινό, το site είχε κρασάρει από την φρενήρη επισκεψιμότητα των θαυμαστών του συγκροτήματος, που ήθελαν να πάρουν μία ακόμη «γεύση» από τους Iron Maiden.
Στην ιστοσελίδα, πάντως, δεν διατίθενται προς πώληση μόνον καφάσια από… heavy metal μπύρα, αλλά και δεκάδες αναμνηστικά με το όνομα του γκρουπ: συλλεκτικά ποτήρια για την μπύρα, κούπες, μπρελόκ, αυτοκόλλητα, σουβέρ. Όμως, σε αυτό το άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα, οι Iron Maiden δεν είναι οι μόνοι…
Διαβάστε ακόμη: Το «χρυσό» ζευγάρι της μουσικής βιομηχανίας
Πολλά άλλα συγκροτήματα έχουν κάνει ανάλογη στροφή. Οι Motörhead, AC/DC, Pearl Jam, Sepultura και Whitesnake έχουν επίσης βγάλει στην αγορά τα δικά τους ποτά: ουίσκι, βότκα, μπύρες, κρασία, ακόμη κι ενεργειακά ποτά!
Και φυσικά στην ίδια λίστα ανήκουν και οι Kiss: οι πρώτοι διδάξαντες του είδους, που από τη δεκατία του ’80 εκμεταλλεύτηκαν την ιδιαιτερότητα της εξωτερικής τους εμφάνισης, «δανείζοντάς» την όψη τους σε πλαστικές κούκλες! Τότε, βέβαια, η κίνησή τους αυτή είχε προκαλέσει αίσθηση και χλεύη…
Όμως στους «χαλεπούς καιρούς» του You Tube και της μουσικής «πειρατείας», κανείς πια δεν γελά με μία τέτοια κίνηση, που αποφέρει κέρδη, σε αντίθεση με τις πωλήσεις νέων albums, τα οποία κυκλοφορούν στο Ίντερνετ για δωρεάν, παράνομο download προτού καν τα επίσημα CD και DVD εμφανιστούν στις προθήκες των ηλεκτρονικών δισκοπωλείων.
Διαβάστε επίσης: Το μουσικό «μάρκετινγκ» στην ψηφιακή εποχή
«Εάν στο απόγειο των CD οι συναυλίες θεωρούνταν η “προθήκη” των νέων albums, τότε στην εποχή του mp3 αυτές έχουν πια εξελιχθεί στο πιο ενδιαφέρον κομμάτι της οικονομικής προώθησης των προϊόντων», σχολιάζει με κυνικά ρεαλιστική διάθεση η βραζιλιάνικη εφημερίδα Folha da S.Paulo.
«Τώρα, οι συναυλίες χρησιμεύουν ως η “προθήκη” όλης της πραμάτειας που ένα συγκρότημα θέλει να πουλήσει. Σε αυτά, καμιά φορά, περιλαμβάνεται και η μουσική»!