Ο τουρισμός περνάει και από τις άγονες γραμμές
- 04/11/2013, 09:49
- SHARE
Πώς με το κατάλληλο τουριστικό πλάνο μπορεί να υπερκεραστεί ο εποχικός και γεωγραφικός συγκεντρωτισμός του τουρισμού.
Η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας είναι αναμφίβολα και φέτος ο τουρισμός. Τις εκτιμήσεις για μεγάλη άνοδο, κατά τη διάρκεια της χρονιάς, επιβεβαιώνουν τα τελευταία στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, με βάση τα οποία οι αφίξεις έσπασαν το «φράγμα» των 10 εκατ. τουριστών. Υπολογίζεται ότι συνολικά για το 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2013, οι επισκέπτες άγγιξαν τα 12,5 εκατ. , γεγονός που οδήγησε παράλληλα στην αύξηση και των εσόδων κατά 13,7%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο κατά το μήνα Αύγουστο 2013 τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 12,4% και οι αφίξεις τουριστών κατά 18,9%, σε σύγκριση με τον περσινό Αύγουστο. Η αυξημένη τουριστική κίνηση είχε ως αποτέλεσμα το ταξιδιωτικό ισοζύγιο, τον Αύγουστο του 2013, να παρουσιάσει πλεόνασμα 2.703 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 15,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012.
Επίσης πλεόνασμα εμφάνισε και κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2013 κατά 7.476 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 17,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.
Διαβάστε ακόμη: Αυξημένα τα έσοδα από τον τουρισμό
Ο αναβαθμισμένος ρόλος του τουρισμού και τα προβλήματα
Τα στοιχεία αυτά αποκτούν μεγαλύτερη σημασία εξαιτίας και της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας. Είναι ενδεικτικό ότι τα καθαρά έσοδα του τουρισμού καλύπτουν το 1/3 του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, με το υπουργείο Οικονομικών να ποντάρει πολλά στην αύξηση των αφίξεων, βάζοντας ως στόχο για όλο το 2013 τα 17 εκατ. αφίξεις τουριστών.
Ο τουρισμός πάντως παρουσιάζει και τα γνωστά προβλήματα, με κυριότερα τον εποχικό και γεωγραφικό συγκεντρωτισμό και την αργή προσαρμογή στις νέες συνθήκες. Στο πλαίσιο αυτό στο συνολικό τουριστικό πλάνο πρέπει να ενταχθούν και νησιά που λόγω της θέσης τους έχουν μεγαλύτερη δυσκολία πρόσβασης και δεν επωφελούνται όσο θα μπορούσαν από την άνοδο του τουριστικού ρεύματος.
Οι αποκρατικοποιήσεις, τα έργα υποδομής σε λιμάνια, περιφερειακά αεροδρόμια και μαρίνες πρέπει να προχωρήσουν για να συμβάλουν αποφασιστικά στην αναβάθμιση των υπηρεσιών τουρισμού. Παράλληλα σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει και η ιδιωτική πρωτοβουλία με ενέργειες που θα ενισχύσουν τη ζήτηση. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνει αυτό, αλλά σίγουρα η προσφορά φθηνών εισιτηρίων, όπως και η καλύτερη σύνδεση των μικρών νησιών με το εξωτερικό θα αυξήσουν τη ζήτηση και κατά συνέπεια την κίνηση. Ήδη η εξαγορά της ΟΑ από την Aegean δείχνει ότι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης που πλέον γίνονται ορατά μέσα από μία σειρά πρωτοβουλιών, όπως αυτές που ανακοίνωσε πρόσφατα η εταιρεία για τα 15 νησιά της χώρας που εντάσσονται στο δίκτυο των άγονων γραμμών που καλύπτει η Olympic Air. Στόχος είναι η δυνατότητα να συμμετάσχουν και να επωφεληθούν από την τουριστική ανάπτυξη.
Συγκεκριμένα η εταιρεία προσφέρει μηδενική χρέωση για το εσωτερικό σκέλος του ταξιδιού επιβατών που ταξιδεύουν από/ προς το εξωτερικό σε άγονες γραμμές με ΟΑ ή Aegean τους μήνες Δεκέμβριο- Μάρτιο και μικρή χρέωση (20 ευρώ για το σκέλος εσωτερικού, πλέον φόρων αεροδρομίου) για το διάστημα Απριλίου – Οκτωβρίου. To όφελος από αυτή τη νέα πολιτική για έναν επιβάτη που πηγαίνει π.χ. Παρίσι- Αθήνα – Κάρπαθο μετ’ επιστροφής και κάνει όλο το ταξίδι με τις δύο εταιρείες θα είναι της τάξεως των €100-140. Επίσης, η εταιρεία ανακοίνωσε την ένταξη ενός δεύτερου χαμηλότερου ναύλου ύψους €39 στις απευθείας συνδέσεις των άγονων γραμμών με την Αθήνα. Μέσω αυτών των πρωτοβουλιών η εταιρεία δεσμεύεται στην πράξη να στηρίξει τα μικρά νησιά σε μία δύσκολη περίοδο για τη χώρα.
Aegean: Νέα δυναμική ανάπτυξης μετά την εξαγορά της Olympic
Ο «οδικός χάρτης» για την ενίσχυση του τουριστικού πακέτου
Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία εκφράστηκε θετικά για την συγχώνευση Aegean – Olympic, είχε αναφέρει κατά την διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, την πρόθεση της κυβέρνησης να προβληθεί η Ελλάδα ως ένας προορισμός όπου μπορεί να ζήσει κανείς πλήθος εμπειριών, σε διαφορετικές περιοχές, σε όλες τις εποχές του χρόνου.
Κυβέρνηση και κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες αναζητούν την κατάλληλη συνταγή μέσω της οποίας ο ελληνικός τουρισμός θα οδηγηθεί από το φετινό θετικό momentum μέχρι το στρατηγικό στόχου που έχει τεθεί για 24 εκατ. ξένους επισκέπτες, 750-800 ευρώ έσοδο ανά τουρίστα και συνολικές ετήσιες εισπράξεις 31-33 δισ. ευρώ μέχρι το 2021.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου ο «λογαριασμός» των επενδύσεων που θα απαιτηθούν σε βάθος οκταετίας φθάνει τα 26,5 δισ. ευρώ (3,3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο), σύμφωνα με τη μελέτη που εκπόνησε η εταιρεία McKinsey για λογαριασμό του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) .
Το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα ισοδυναμεί με προσπάθεια επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας με κύριο άξονα τον τουρισμό, καθώς απαιτεί επενδύσεις σε υποδομές (καταλύματα, μεταφορές, υποστηρικτικές λειτουργίες), αλλά και την περιφερειακή ανάπτυξη προϊόντων.
Σύμφωνα με την μελέτη, ο ιδιωτικός τομέας καλείται να επενδύσει 22 δισ. ευρώ, ενώ το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να καλύψει τα υπόλοιπα 4,5 δισ. ευρώ μέσω πόρων που θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ 2014-2021. Αν όλα αυτά συμβούν, τότε ο τουριστικός τομέας θα φθάσει να αντιπροσωπεύει το 20% του ΑΕΠ της χώρας.
H Ελλάδα χρειάζεται έναν ισχυρό αερομεταφορέα
Στο πλαίσιο αυτό πολλοί θα συμφωνούσαν ότι το νέο σχήμα που προκύπτει από την εξαγορά της Olympic Air από την Aegean Airlines , οδηγεί στην δημιουργία ενός ισχυρού αερομεταφορέα, στην δεδομένη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Για μία μικρή περιφερειακή οικονομία, όπως είναι η ελληνική , στην οποία η ελάχιστη αποδοτική κλίμακα παραγωγής είναι μεγάλη σε σχέση με το μέγεθος της αγοράς, η δημιουργία ενός «ισχυρού αερομεταφορέα» αναμένεται να λειτουργήσει προς όφελος του επιβατικού κοινού.
Αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις σχετικά με τις συνέργειες που θα προκύψουν από την εξαγορά υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας της τάξης των 35 εκατ. ευρώ μέσα στους επόμενους 18 μήνες, από την καλύτερη αξιοποίηση του στόλου και των ανθρώπινων πόρων, από την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των εγκαταστάσεων και των υποδομών, αλλά και από την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης της εταιρίας.
Η νέα εταιρεία θα διαθέτει 45 αεροσκάφη, 2090 άτομα προσωπικό και συνολικό κύκλο εργασιών που για το 2013 υπολογίζεται στα 800 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι περίπου 8,4 εκατ. επιβάτες θα διακινηθούν με τα αεροσκάφη των δύο εταιρειών μέσα στο 2013. Αν επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι θα δώσουν το απαιτούμενο μέγεθος στο νέο όμιλο προκειμένου να αντιμετωπίσει καλύτερα το διεθνή ανταγωνισμό, ο οποίος κινείται και αυτός στο ρυθμό των συγχωνεύσεων.
Εξίσου ανταγωνιστική θα μπορεί να είναι η εταιρεία στο ευρύτερο περιβάλλον της περιοχής. Εκτός από τις αερομεταφορές κρίσιμα μέτωπα για το ελληνικό τουριστικό σχέδιο είναι και αυτά της ακτοπλοΐας, της κρουαζιέρας αλλά και του ξενοδοχειακού κλάδου. Σε κάθε περίπτωση το κάθε μέτωπο δεν είναι άσχετο από το άλλο καθώς οι συνέργιες θεωρούνται απαραίτητες για την καλύτερη ανάδειξη του ελληνικού τουριστικού brand name.