Κρίσιμη μέρα για την πορεία της ελληνική οικονομίας

Κρίσιμη μέρα για την πορεία της ελληνική οικονομίας
Euro coins are seen in front of a displayed Greece flag in this photo illustration taken in Zenica, Bosnia and Herzegovina, June 29, 2015. REUTERS/Dado Ruvic - RTX1I7W4

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της ΕΛΣΤΑΤ για το β’ τρίμηνο βρίσκονται οι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες. Τα δεδομένα και οι προβλέψεις.

Κρίσιμο τεστ για την πορεία της οικονομίας στο β’ τρίμηνο και τις προοπτικές ανάκαμψης στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αποτελεί η πρώτη μέτρηση που θα ανακοινώσει σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ.

Στόχος της Ελλάδας είναι να πιάσει στο τέλος του έτους ποσοστό ύφεσης 0,3%, όπως έχει ήδη προβλέψει η Κομισιόν, κι η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Πάντως οι εκτιμήσεις δεν είναι καλές καθώς η χρονιά ξεκίνησε με ύφεση 1,4% στο α’ τρίμηνο και τα στοιχεία που έρχονται από τους προηγούμενους δείκτες δεν είναι θετικά.

Τουρισμός και βιομηχανική παραγωγή αποτελούν τα σημαντικότερα εργαλεία ανάκαμψης σε αυτό το τρίμηνο, με βάση τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα, όμως τα πράγματα δείχνουν να βαίνουν προς το αντίθετο όπως προέβλεψε χθες η Eurobank.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας:

– Ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο, ένας δείκτης που ενσωματώνει τη δυναμική της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών (70,31% του ΑΕΠ το 2015), παρουσίασε επιδείνωση το Μάιο και, σε όρους ετήσιας και μηνιαίας μεταβολής συρρικνώθηκε κατά -6,44%.

– Οι εξαγωγές αγαθών (εμπορευματικές συναλλαγές) σημείωσαν ετήσια πτώση -7,29% το 2ο τρίμηνο 2016. Το αντίστοιχο μέγεθος για τις εισαγωγές ήταν +0,11%.

– Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε οριακά σταθερό το Μάιο 2016 (23,52% από 23,48% τον Απρίλιο 2016).

– Ο δείκτης οικονομικού κλίματος παρουσίασε ελαφρά πτώση το 2ο τρίμηνο 2016.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το χρήμα που θα πέσει στην αγορά με τις αποπληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου θα αλλάξει το κλίμα στο β΄ εξάμηνο. Αυτό, μαζί με την τουριστική κίνηση τον Αύγουστο ίσως αποτελέσουν τα εργαλεία ανάκαμψης της πορείας της ελληνική οικονομίας ούτως ώστε να πιάσει τους στόχους που δεν θα βάλουν το οικονομικό επιτελείo στη δυσάρεστη θέση να ενεργοποιήσει νέα εισπρακτικά μέτρα, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο.

Σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των capital controls, η κυβέρνηση ελπίζει ότι, σε αντίθεση με το β’ τρίμηνο του 2015, η κατάσταση θα είναι σαφώς πιο βελτιωμένη φέτος. Όμως οι ανησυχίες αφορούν και το ζήτημα της κατανάλωσης, κάθως ήδη αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα ανέβουν στο taxisnet τα ραβασάκια του νέου ΕΝΦΙΑ ενώ τρέχουν ήδη οι δόσεις του φόρου εισοδήματος κι έρχονται επιπλέον επιβαρύνσεις μέχρι το τέλος του έτους, όπως τα τέλη κυκλοφορίας, κλπ.

Μέσα σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον για το οποίο το γερμανικό ινστιτούτο lfo ανέφερε ότι είναι το χειρότερο της τελευταίας τριετίας, τις παγκόσμιες αγορές να μετρούν ακόμη τις συνέπειες του Brexit, αλλά και την αβεβαιότητα όσον αφορά το προσφυγικό και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα να επιστρέφει, η κατάσταση δείχνει να μην πατά σε στέρεες βάσεις.

Κι όλα αυτά, ενώ το ΔΝΤ εξακολουθεί να μην απαντά οριστικά για τη συμμετοχή του ή όχι ως χρηματοδότης στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, και το ζήτημα του χρέους να βρίσκεται ακόμη σε εξαιρετικά πρώιμο στάδιο.