Νέο «κρυφό» χαράτσι για τις επιχειρήσεις μέσω ΕΝΦΙΑ
- 14/08/2016, 15:58
- SHARE
«Φουσκωμένος» ο λογαριασμός κατά 65 εκατ. ευρώ – Όλα τα φορο-χαράτσια με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου Μνημονίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Συνεχή είναι τα χτυπήματα για τις ελληνικές επιχειρήσεις στο κομμάτι της φορολογίας. Μέσα σε ένα χρόνο από την υπογραφή του Μνημονίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τα φορο-χαράτσια σε επιχειρήσεις είναι πλέον συνηθισμένος τρόπος να κλείνουν «τρύπες» στα έσοδα.
Ενδεικτικά, εκτός από τα capital controls τα οποία έκαναν ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των επιχειρήσεων και οδήγησαν σε λουκέτα, ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας ήρθε αντιμέτωπος με αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 80% στο 100% -ή από το 55% στο 100% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Επίσης με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, αλλά και την αύξηση του συντελεστή υπολογισμού του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων (από το 26% στο 29% για τις ανώνυμες εταιρείες, τις ΕΠΕ και τις ΙΚΕ).
Τώρα έρχεται η ώρα του… ΕΝΦΙΑ, καθώς τα τελικά στοιχεία από την εκκαθάριση του φετινού φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις θα είναι τελικώς αυτές που θα πληρώσουν τα… σπασμένα από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών.
Το πρόσθετο «χαράτσι» σε σχέση με πέρυσι ξεπερνά τα 65 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι οι εταιρείες θα επιβαρυνθούν -κατά μέσο όρο- με 15% επιπλέον φόρο. Σε νούμερα κάθε επιχείρηση θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ ύψους 9937,4 ευρώ, έναντι 8.548,4 ευρώ που ήταν η αντίστοιχη επιβάρυνση το 2015 (επιβάρυνση κατά μέσο όρο 1.389 ευρώ περισσότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι).
Η υπερβολική συσσώρευση πρόσθετων φορολογικών βαρών στις επιχειρήσεις -επίκειται η αύξηση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 15% αλλά και η αύξηση του φόρου στις προσωπικές εταιρείες από το 26% στο 29%- προκαλεί έντονη ανησυχία σχετικά με την εισπραξιμότητα των φόρων που έχουν επιβληθεί.
Μόνο για τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και τον ΕΝΦΙΑ, οι εταιρείες θα κληθούν να πληρώσουν μέχρι το τέλος του έτους περισσότερα από 4,5 δισ. ευρώ.
Επιβάρυνση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των εσόδων
Ακόμη το 2015, σύμφωνα με εκτιμήσεις φορέων της αγοράς, περίπου 60.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες μετέφεραν τις έδρες τους σε Βουλγαρία και Κύπρο. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων η μεταφορά των ελληνικών επιχειρήσεων γίνεται είτε με το άνοιγμα επιχειρηματικής μερίδας σε άλλη χώρα (έκδοση ΑΦΜ), είτε με μεταφορά του συνόλου των δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με στοιχεία που είχε παρουσιάσει το ΕΒΕΑ, η συνολική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις φθάνει σχεδόν το 52% των εσόδων τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε γειτονικές ανταγωνίστριες χώρες της ΕΕ, όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος, δεν ξεπερνά το 27%.
Είναι ενδεικτικό ότι στην Ελλάδα ο φόρος που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις είναι στο 29%, όταν στην Κύπρο είναι το 12,5%, στη Βουλγαρία στο 10% και στη FYROM στο 10%. Οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές ανέρχονται στο 24,6% και είναι σχεδόν 10% μεγαλύτερες από τον μέσο όρο των γειτονικών χωρών (Κύπρος 7,8%, Βουλγαρία 18,5%), ενώ και ο ΦΠΑ είναι 3% υψηλότερος από τον μέσο όρο των βαλκανικών και γειτονικών χωρών όπως της Κύπρου που είναι στο 19% και της Βουλγαρίας στο 20%.