Ασκήσεις επί…χρέους ενόψει του EuroWorking Group στις 29 Αυγούστου

Ασκήσεις επί…χρέους ενόψει του EuroWorking Group στις 29 Αυγούστου
AppleMark

Ποια είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που εξετάζονται για το χρέος - Ο ρόλος του ΔΝΤ και στο βάθος...η ποσοτική χαλάρωση. 

Μπορεί οι διαπραγματεύσεις Αθήνας και τρόικας για το πρόγραμμα να έχουν πέσει θύμα της «θερινής ραστώνης», οι διεργασίες όμως για το χρέος συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, ενόψει και της συνεδρίασης του EuroWorking Group στις 29 Αυγούστου, όπου βασικός στόχος είναι η προετοιμασία του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου.

Στο Eurogroup του Σεπτεμβρίου, εκτός από το θέμα των 15 προαπαιτούμενων για την απελευθέρωση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, θα βρεθούν στο «μικροσκόπιο» και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, που μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα για το χρέος, με την ελληνική πλευρά να επιμένει σε δέσμη μέτρων που περιορίζουν το ρίσκο στη χρηματοδότηση του.

Τις προηγούμενες εβδομάδες πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) με επιμέρους χώρες προκειμένου να διαμορφωθεί το μοντέλο των λεγόμενων βραχυπρόθεσμων μέτρων και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σημειώθηκε πρόοδος.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες είναι δύσκολο να υπάρξει οριστική απόφαση για αυτά τα μέτρα στο Eurogroup της 8ης Σεπτεμβρίου με τις αποφάσεις να αναμένεται να ληφθούν στο επόμενο Eurogroup, στις 10 Οκτωβρίου.

Η στόχευση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος είναι διττή: Από τη μία να μειωθεί το ρίσκο αύξησης του κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους και από την άλλη τα μέτρα να μπορούν να άμεσα, ώστε να μπορέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Κομισιόν, αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να συντάξουν τη νέα έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA).

Από τη νέα ανάλυση των παραπάνω οργανισμών θα εξαρτηθεί και η συζήτηση για το πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη λήψης νέων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Επίσης, από το DSA της ΕΚΤ θα εξαρτηθεί εάν η Κεντρική Τράπεζα θα συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), προχωρώντας σε αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων, κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει ακόμα και μέχρι τα τέλη του έτους.

Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που είχε δώσει το Eurogroup, τα μέτρα προβλέπουν:

• Την εξομάλυνση των αποπληρωμών των δανείων του EFSF. Η Ελλάδα έχει αρχίσει να αποπληρώνει δάνεια που είχε λάβει από τον EFSF, με αποτέλεσμα η διάρκειά τους να έχει μειωθεί, από τα 32 έτη που είναι σήμερα, περίπου στα 27 χρόνια. Ετσι, θα υπάρξει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής αυτών των δανείων στα 32 χρόνια.

• Η κατάργηση για το 2017 της επιβάρυνσης 2% στο επιτόκιο δανεισμού των 10,2 δισ. ευρώ που χρησιμοποιήθηκαν για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων του 2012.

• Η μείωση του κινδύνου από τα επιτόκια, χωρίς να επιβαρυνθούν με επιπλέον κόστος οι χώρες που ήταν σε πρόγραμμα παλαιότερα.

Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν εκτιμούν ότι οι αποφάσεις δεν θα είναι τέτοιες που να ικανοποιούν απολύτως το ΔΝΤ, το οποίο θα ήθελε «φιξάρισμα» επιτοκίων, αλλά θα κάνουν ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Το ζητούμενο είναι να μην υπάρχει κίνδυνος υπέρμετρης αύξησης του κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους τα επόμενα χρόνια, μέσω μιας αύξησης των επιτοκίων, που είναι πλέον πολύ πιθανή.