Μαρκ Ζούκερμπεργκ, συγνώμη, αλλά το Facebook είναι σίγουρα εταιρεία Media
- 31/08/2016, 17:00
- SHARE
Όσο και αν οι άνθρωποι του Facebook δεν θέλουν να το παραδεχθούν, και όμως, είναι! Γιατί άραγε το αρνούνται τόσο πεισματικά; Δείτε τους λόγους.
Tου Mathew Ingram
Ο CEO του Facebook πρόσφατα αρνήθηκε τον χαρακτηρισμό «media company» για την εταιρία του, κάτι το οποίο χωρίς αμφιβολία εξέπληξε πολλούς. «Είμαστε εταιρεία τεχνολογίας και όχι εταιρεία media» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίου στη Ρώμη.
Είναι όμως αυτή η περιγραφή σωστή; Όχι και τόσο.
Ο Ζούκερμπεργκ μπορεί να μην το παραδέχεται αλλά το Facebook είναι μια από τις μεγαλύτερες και δυνατές εταιρείες media στον κόσμο που μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Ο συνιδρυτής, θεωρεί ότι δεν είναι εταιρεία που εντάσσεται στον κλάδο των ΜΜΕ διότι δεν παράγει περιεχόμενο αλλά αντιθέτως χτίζει εργαλεία που κάνουν τους χρήστες να αλληλεπιδρούν και να μοιράζονται τα νέα.
Αλλά, το να δημιουργεί κάποιος περιεχόμενο, είναι ο καλύτερος τρόπος για να ορίσουμε το αν μια εταιρεία είναι ή δεν είναι «media company»; Ούτε καν! Αν πάρουμε ένα πολύ απλό παράδειγμα, την Huffington Post, που στην αρχή δεν δημιουργούσε πρωτογενές περιεχόμενο, μέχρι δηλαδή να αποκτήσει δικούς της ρεπόρτερ. Οι χρήστες έγραφαν posts τα οποία η εταιρεία στην συνέχεια δημοσιοποιούσε, βγάζοντας χρήματα από αυτά, μέσω των διαφημίσεων.
Η Huffington Post ήταν ξεκάθαρα μια εταιρεία media. Με τον ίδιο τρόπο, το Facebook, χρησιμοποιεί το περιεχόμενο που δημιουργούν οι χρήστες-χρήστες που σε πολλές περιπτώσεις είναι εκδότες και δημοσιογράφοι και βγάζει χρήματα μέσω των διαφημίσεων.
Στο παρόν μιντιακό στερέωμα, ο τρόπος που διαχέονται τα νέα, έχει γίνει σχεδόν εξίσου σημαντικός με την παραγωγή τους, και αυτό δίνει στο Facebook τεράστια δύναμη.
Μεγάλο μέρος της δύναμης αυτής, εκφράζεται από τον έλεχγο που έχει η εταιρεία μέσω του αλγόριθμου που χρησιμοποιεί για το πως θα εμφανίζεται το News Feed, δηλαδή ποιο περιεχόμενο θα εμφανίζεται στην οθόνη του χρήστη. Με περισσότερους από 1.5 δισεκατομμύρια χρήστες, μια μόνο αλλαγή σε κάποιο ψηφίο του αλγόριθμου, μπορεί να κάνει την τεράστια διαφορά: από την επιτυχία στην αποτυχία και το αντίστροφο.
Ακόμη, όπως όλοι γνωρίζουν, το Facebook πληρώνει τους εκδότες και τους celebrities με ποσό που υπολογίζεται σε 50 εκατ. δολάρια για το 2016 ώστε να χρησιμοποιούν την δική του πλατφόρμα video, κάτι που ξεκάθαρα κάνει το γνωστό μέσο media company.
Βέβαια, οι λόγοι για τους οποίους το Facebook αρνείται πεισματικά να το παραδεχθεί εμπίπτουν και στις ευθύνες που ενέχονται. Για παράδειγμα θα πρέπει να δώσουν πολύ μεγάλη προσοχή σε ζητήματα ελευθερίας του λόγου, αντικειμενικότητας, δημοσιογραφικής δεοντολογίας, θέματα που έχουν γιγάντιες διαστάσεις. Επίσης, οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν πολύ μεγαλύτερη «αξία» από επενδυτικής σκοπιάς, από ότι η εταιρείας media και αυτός είναι ο λόγος που νεοφυείς επιχειρήσεις media, όπως λόγου χάρη το BuzzFeed, προσπαθούν να αυτό-ονομαστούν εταιρείες τεχνολογίας- μόνο που να το λες, δεν σημαίνει ότι είσαι!