Το «στοίχημα» Ομπάμα για την ανάπτυξη των startups
- 01/09/2016, 17:30
- SHARE
Η ΗΠΑ θεσπίζει βίζα για να ενθαρρύνει ξένους επιχειρηματίες να στήσουν επιχειρήσεις εκεί.
Η κυβέρνηση Ομπάμα καθιστά ευκολότερο για επιχειρηματίες απ’ όλο τον κόσμο το να ιδρύσουν επιχειρήσεις στις ΗΠΑ.
Πρόσφατα, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ δημοσίευσε τον Κανονισμό για Διεθνείς Επιχειρηματίες του Λευκού Οίκου. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνει προσωρινή βίζα σε ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων από άλλες χώρες εφόσον οι επιχειρήσεις τους καλύπτουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Για να δικαιούται τη λήψη μιας «βίζας για startup», όπως την αποκαλεί ο Λευκός Οίκος, ο επιχειρηματίας πρέπει να κατέχει τουλάχιστον το 15% μιας αμερικανικής startup και να είναι σε θέση να επιδείξει το αναπτυξιακό δυναμικό της επιχείρησης, επενδύσεις από διακεκριμένους Αμερικανούς επενδυτές, και «σημαντικό δημόσιο όφελος για τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ο συγκεκριμένος κανονισμός θα επιτρέπει σε επιχειρηματίες που καλύπτουν αυτές τις προϋποθέσεις να παραμένουν στις ΗΠΑ για μια μέγιστη περίοδο δύο ετών. Στη συνέχεια, θα μπορούν να κάνουν αίτηση για τριετή επέκταση της βίζας, εάν η επιχείρηση επιδεικνύει συνεχιζόμενη ανάπτυξη και οφέλη για τις ΗΠΑ (με τη μορφή αύξησης των κεφαλαιακών επενδύσεων, των θέσεων εργασίας, ή του τζίρου).
Ο Αναπληρωτής Διευθυντής Τεχνολογίας και Καινοτομίας του Λευκού Οίκου, Τομ Καλίλ, διατράνωσε τα οικονομικά οφέλη του νέου κανονισμού:
«Η δημιουργία μιας ‘βίζας για startup’ για διεθνείς επιχειρηματίες ήταν πάντα μέρος των αρχών μεταρρύθμισης της μεταναστευτικής πολιτικής του Προέδρου, και του διακομματικού μεταναστευτικού νόμου που εγκρίθηκε από τη Γερουσία το 2013. (…) Οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν από τον Πρόεδρο τον Νοέμβριο του 2014 θα μπορούσαν, εάν υλοποιηθούν πλήρως, να δώσουν ώθηση ύψους 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην οικονομία των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα το ομοσπονδιακό έλλειμμα μπορεί να μειωθεί έως και κατά 65 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία».
Αναλυτικότερα, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας θα επιτρέψει στους επιχειρηματίες να μείνει μεταξύ δύο έως πέντε έτη, με δυνατότητα να κάνουν αίτηση για να επεκταθεί η παραμονή τους.
Σύμφωνα με τις διατάξεις, οι μετανάστες επιχειρηματίες θα μπορούν να παραμείνουν για δύο χρόνια εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις. Οι οποίες είναι να κατέχουν το 50 % της εταιρείας τους και να έχουν σηκώσει τουλάχιστον 345.000 δολάρια από εδραιωμένους επιχειρηματίες των ΗΠΑ ή 100.000 από κρατικούς φορείς.
Μπορούν να μείνουν επιπλέον τρία έτη, εάν διατηρούν το 10 % της δραστηριότητάς τους (η οποία πρέπει να παραμείνει στις ΗΠΑ) και είτε να έχουν σηκώσει 500.000 από επενδυτές, να έχουν 500.000 δολάρια σε ετήσια έσοδα με τουλάχιστον 20% αύξηση ή να να έχουν δημιουργήσει 10 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Μετά από αυτό, οι επιχειρηματίες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να παραμείνουν περισσότερο μέσω των υφιστάμενων θεωρήσεων.
Η μεταναστευτική πολιτική είναι ένα καυτό ζήτημα για την τεχνολογική κοινότητα των ΗΠΑ, και τη χώρα συνολικά. Πολλοί ηγέτες του κλάδου επισημαίνουν ότι οι περιοριστικοί κανόνες περί μετανάστευσης στερούν από τις ΗΠΑ τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν άλλες χώρες, παρεμποδίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη της καινοτομίας.
Διαβάστε ακόμα: Αποστολή στη Βοστώνη: Επιστροφή στις τεχνολογικές «ρίζες» λίγο πριν τη μεγάλη γιορτή επιχειρηματικότητας