Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας προσφεύγει κατά της Κομισιόν για το πρόστιμο στην Apple
- 02/09/2016, 15:38
- SHARE
Το κυβερνητικό συμβούλιο αποφάσισε να ταχθεί υπέρ της εταιρείας.
Η κυβέρνηση συνασπισμού της Ιρλανδίας συμφώνησε την Παρασκευή να ασκήσει έφεση σε βάρος της απαίτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την Apple να καταβάλει 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε οφειλόμενους φόρους, παρά τις επιφυλάξεις μεταξύ των ανεξαρτήτων που υποστηρίζουν τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό.
Η απόφαση της Κομισιόν αυτή την εβδομάδα πως η γιγάντια αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας πρέπει να πληρώσει 13 δισεκ. ευρώ στο Δουβλίνο έχει προκαλέσει τον θυμό της Ουάσινγκτον, η οποία κατηγορεί την ΕΕ ότι προσπαθεί να αρπάξει εισόδημα από φόρους το οποίο θα έπρεπε να πάει στην αμερικανική κυβέρνηση.
Καθώς οι διατλαντικές εντάσεις αυξάνονται, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα θέσει το θέμα της φοροαποφυγής από ορισμένες πολυεθνικές εταιρείες στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) αυτό το σαββατοκύριακο στην Κίνα.
Ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν επέμενε πως το Δουβλίνο θα στραφεί εναντίον οποιασδήποτε αντίθετης απόφασης από τότε που η ΕΕ άρχισε να ερευνά τις φορολογικές υποθέσεις της Apple στην Ιρλανδία, το 2014, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να προστατεύσει ένα φορολογικό καθεστώς που έχει προσελκύσει μεγάλο αριθμό πολυεθνικών εργοδοτών.
Χθες είχε αποτύχει να πείσει μια ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών, η υποστήριξη των οποιών είναι ζωτικής σημασίας για την κυβέρνηση μειοψηφίας, να συμφωνήσουν στην προσφυγή κατά της απόφασης της ευρωπαίας Επιτρόπου αρμόδιας για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ ότι οι φορολογικοί διακανονισμοί της Apple στην Ιρλανδία συνιστούν παράνομη κρατική βοήθεια.
Ωστόσο κέρδισε την υποστήριξή τους σε μια δεύτερη προσπάθεια κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Διαβάστε ακόμη: Η Apple είναι μόνο η αρχή στον «πόλεμο» της ΕΕ κατά των τεχνολογικών γιγάντων
Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε σήμερα την κριτική που ασκήθηκε από πρώην Επίτροπο για τον Ανταγωνισμό αναφορικά με την απαίτηση για την καταβολή υψηλών φόρων από την Apple, σημειώνοντας ότι η πρώην αξιωματούχος πλέον εργάζεται για μια άλλη αμερικανική εταιρία τεχνολογίας, την Uber.
Η Νέλι Κρους, που ήταν Επίτροπος για τον Ανταγωνισμό για πέντε χρόνια έως το 2010 ενώ ήταν υπεύθυνη για την ψηφιακή πολιτική έως και πριν από δύο χρόνια, είπε ότι η απόφαση που ελήφθη αυτή την εβδομάδα από την σημερινή Επίτροπο Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ότι η κατασκευάστρια εταιρία του iPhone πρέπει να καταβάλει 13 δισεκ. ευρώ ως οφειλόμενους φόρους στην Ιρλανδία, συνιστά λανθασμένη χρήση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
«Τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν το κυρίαρχο δικαίωμα να καθορίζουν τη δική τους φορολογική νομοθεσία. Η κρατική βοήθεια δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ξαναγραφτούν αυτοί οι κανόνες», έγραψε η Κρους στην εφημερίδα Guardian. «Ωστόσο, οι τωρινές έρευνες για κρατική βοήθεια στο πλαίσιο αυτών των φορολογικών αποφάσεων φαίνεται ότι κάνουν ακριβώς αυτό».
Ερωτηθείς για το άρθρο της Κρους κατά τη διάρκεια της σημερινής τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε: «Κατανοούμε ότι κάποιες φορές ίσως είναι δύσκολο να συμβιβαστεί ο ρόλος του πρώην Επιτρόπου με τον πειρασμό να εκφράσει κανείς δημοσίως τις απόψεις εκείνων στη Silicon Valley ή αλλού που αντιτίθεται στις αποφάσεις της Κομισιόν».
Η Ολλανδή φιλελεύθερη Κρους, που έφυγε από τις Βρυξέλλες όταν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αντικατέστησε τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη θέση του προέδρου της Κομισιόν το 2014, είναι τώρα μέλος του συμβουλίου δημόσιας πολιτικής της Uber. Η εταιρία της Silicon Valley, που διαχειρίζεται μια εφαρμογή παροχής μεταφορικών υπηρεσιών, πιέζει την Κομισιόν να κάνει περισσότερες κινήσεις προκειμένου να αμφισβητηθούν οι εθνικοί κανόνες σε όλη την ΕΕ που περιορίζουν την ανάπτυξη της Uber στην Ευρώπη.
Ο Σχοινάς δήλωσε ότι η κριτική της Κρους για τον τρόπο που η Βεστάγκερ έκανε χρήση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας η οποία απαγορεύει στις κυβερνήσεις να χορηγούν αθέμιτη «κρατική βοήθεια» – στην περίπτωση της Apple μέσω μιας φορολογικής συμφωνίας – είναι λανθασμένη: «Οι κανόνες περί κρατικής βοήθειας… δεν εφαρμόστηκαν με τον τρόπο που εικάζεται», δήλωσε.
Διαβάστε επίσης:
Μαργκρέτε Βεστάγκερ: Η Δανέζα επίτροπος που τα βάζει με γίγαντες