Τηλεοπτικές άδειες: Τα σενάρια της επόμενης μέρας
- 03/09/2016, 09:58
- SHARE
Μπορούν οι δικαστικές αποφάσεις να αλλάξουν τα δεδομένα; Θα δούμε εξαγορές ή συγχωνεύσεις και τι μέλλει γενέσθαι με τους εργαζόμενους;
Ηρώ Παππά, Ιωάννα Μπρατσιάκου
«Ιταλοποίηση» του τηλεοπτικού τοπίου της χώρας, χαρακτηρίζει ο καθηγητής Κοινωνικής και Πολιτικής Ανάλυσης της Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Πλειός, τις αλλαγές που θα δούμε να συμβαίνουν μετά την χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας, καθώς -όπως λέει- το μοντέλο περιλαμβάνει εκατομμυριούχους επιχειρηματίες πίσω από τα κανάλια. Τον όρο «ποδοσφαιροποίηση» χρησιμοποιεί ο συνάδελφός του καθηγητής Οργάνωσης και Πολιτικής των ΜΜΕ, Στέλιος Παπαθανασόπουλος, για να περιγράψει όσα συμβαίνουν στα μίντια, αναφερόμενος φυσικά στις σχέσεις καναλιών με τις ποδοσφαιρικές ομάδες.
Όποια προσέγγιση κι αν κρατήσουμε, το σίγουρο είναι ότι η σημερινή μέρα είναι ιστορική για το τηλεοπτικό τοπίο και χωρίς αμφιβολία θα υπάρξουν εξελίξεις που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια.
«Ακόμη κι αν δεν είναι αμφισβητήσιμη η πηγή των χρημάτων των επιχειρηματιών, αυτό δεν εγγυάται την ύπαρξη ποιοτικού τηλεοπτικού προγράμματος, καλής τηλεοπτικής πρότασης ή πολύ περισσότερο ένα τοπίο απαλλαγμένο από τη διαπλοκή» υπογραμμίζει ο κύριος Πλειός… Κι ενώ στους χαμένους αυτής της ιδιόμορφης ανακατάταξης φαίνεται να είναι κυρίως οι εργαζόμενοι, επιχειρήσαμε με τη βοήθεια των ειδικών να απαντήσουμε τα ερωτήματα που εγείρονται και να δούμε πώς διαμορφώνεται το νέο τηλεοπτικό σκηνικό.
Οι καναλάρχες έχουν 90 μέρες – μετά θα κλείσει και η Digea;
Ο νόμος δίνει περιθώριο σε εκείνους που έχουν στα χέρια τους τις νέες άδειες να δημιουργήσουν υποδομή μέσα στους επόμενους 6 μήνες, όμως η κυβέρνηση δια στόματος της κας Γεροβασίλη έχει ξεκαθαρίσει πως τα παλαιά κανάλια θα πρέπει σε 90 μέρες να σταματήσουν να εκπέμπουν. Αυτό σημαίνει πως αν δεν έχουν εξασφαλίσει το μέλλον τους με άλλο τρόπο (π.χ. περιφερειακές, θεματικές άδειες) θα πρέπει να πέσει «μαύρο». Ο καθηγητής Γιώργος Πλειός εξηγεί:
«Το περίεργο τώρα είναι ότι η Digea είναι κοινοπραξία των ιδιοκτητών καναλιών. Επομένως το ερώτημα της επόμενης μέρας είναι αν θα κλείσει η Digea. Γιατί οι παλιοί ιδιοκτήτες θα κληθούν να επιλέξουν αν θα υπερισχύσει ο ρόλος τους ως ιδιοκτήτες καναλιών ή ως μέλη του Δ.Σ. της Digea. Αν συμβεί το πρώτο θα χρειαστεί να έρθουν σε ρήξη και με την κυβέρνηση φυσικά αλλά και με τους νέους ιδιοκτήτες που δεν θα θέλουν να εκπέμπουν τα παλιά κανάλια την ώρα που εκείνοι πλήρωσαν ακριβά για μία συχνότητα.
Από την άλλη αν οι ιδιοκτήτες σκεφτούν ως μέλη του Δ.Σ. της Digea θα αναγκαστούν να κατεβάσουν τον διακόπτη στα δικά τους κανάλια! Κι αν δεν έχουν βρει εναλλακτική λύση αυτό θα είναι πολύ άσχημη εξέλιξη».
Σενάρια συγχωνεύσεων ή εξαγοράς
Αυτό που όλοι περιμένουν τώρα και κυρίως οι εργαζόμενοι των καναλιών που δεν πήραν άδεια είναι ένα σενάριο συγχωνεύσεων ή συμπράξεων παλαιών και νέων ιδιοκτητών αδειών. Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό είναι και το πρώτο πράγμα που θα δούμε, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι έχουν στο μυαλό τους οι επιχειρηματίες. «Είναι πολύ πιθανό να έχουμε συγχωνεύσεις. Ειδικά οι δύο νέοι που δεν έχουν ιστορία στο χώρο της τηλεόρασης είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν εμπειρία και εξοπλισμό και μέσα των παλιών που κόπηκαν», τονίζει ο κος Πλειός.
«Με επιχειρηματικούς όρους, μπορεί να συμβεί ο,τιδήποτε. Δεν συζητήσαμε με μιντιακούς όρους τι μπορεί να γίνει και τι όχι επαρκώς, συζητήσαμε μόνο με την τσέπη των επιχειρηματιών. Δεν συζητήσαμε καθόλου για το περιεχόμενο των καναλιών, που είναι το σημαντικότερο», συμπληρώνει ο κος Παπαθανασόπουλος.
Aπόφαση ΣτΕ, ασφαλιστικά μέτρα καναλιών, έλεγχοι πόθεν έσχες: Μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα;
Οι δικαστικές πράξεις που εκκρεμούν θα μπορούσαν θεωρητικά να αλλάξουν και πάλι τους συσχετισμούς το επόμενο διάστημα και η όλη διαδικασία να βρεθεί στο κενό. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η διαδικασία θα κριθεί νόμιμη, γι αυτό κιόλας προχώρησε στη δημοπρασία χωρίς να περιμένει τις δικαστικές εξελίξεις. Σύμφωνα με τον κο Παπαθανασόπουλο «θα ήταν πραγματικά πολύ δύσκολο για έναν δικαστή να ανατρέψει κάτι που έχει ήδη συμβεί και που θα φέρει και 246 εκ. ευρώ στα ταμεία του κράτους. Επίσης θα ήταν περίεργο σε αυτή τη φάση που έφτασαν τα πράγματα να προκύψει πρόβλημα Πόθεν Έσχες».
Το ίδιο θεωρεί και ο κος Πλειός ο οποίος όμως επισημαίνει ότι «ο έλεγχος πόθεν έπρεπε να έχει γίνει πριν οι 8 διεκδικητές μπουν στη δημοπρασία γιατί θεωρητικά μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στη συνέχεια». Από την άλλη η κοινή λογική λέει ότι ένας επιχειρηματίας που μπαίνει στην διαδικασία αυτή έχει διασφαλίσει πρώτα ο ίδιος ότι μπορεί να αποδείξει πόθεν έρχονται τα χρήματά του.
Διαβάστε τη συνέχεια στο news247.gr.