Χωρίς συμφωνία αναχωρεί η τρόικα από την Αθήνα
- 16/09/2016, 15:17
- SHARE
Η πενθήμερη συζήτηση ολοκληρώνεται με πολλές «κόκκινες κάρτες» - Μπλόκο στον ακατάσχετο λογαριασμό από τους θεσμούς.
Με ανοιχτά όλα τα ζητήματα και χωρίς συμφωνία για τα 15 προαπαιτούμενα αναχωρεί από την Αθήνα η τρόικα (το ΔΝΤ παραμένει για λίγες ακόμη ημέρες). Η πενθήμερη συζήτηση ολοκληρώνεται με πολλές «κόκκινες κάρτες» και, μάλιστα, σε εξαγγελίες που μόλις πριν από λίγες ημέρες είχε κάνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.
Κυβερνητικά στελέχη αφήνουν πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο να «παγώσει» ο ακατάσχετος λογαριασμός για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, προκειμένου να προχωρήσει το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν πλέον, πως οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες θα αφορούν στην αναζήτηση κινήτρων προς τους επαγγελματίες, ώστε να εγκαταστήσουν συσκευές POS, χωρίς ωστόσο να δίνουν περαιτέρω διευκρινήσεις.
Είχε προηγηθεί το «μπλόκο» του κουαρτέτου στην πρωθυπουργική εξαγγελία για πάγωμα των παλαιών οφειλών των επαγγελματιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι δανειστές έκλεισαν και τη συζήτηση για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, που επεδίωκε να βάλει στο τραπέζι η κυβέρνηση, ενώ δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος-αντίθετα μάλλον εμπλοκή θυμίζει η εικόνα- στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, με τον κάθε υπουργό να επιχειρεί να αφαιρέσει εποπτευόμενες ΔΕΚΟ από τη λίστα των υπό ένταξη στο υπερταμείο.
Με βέτο απειλούν και για τη στελέχωση του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, καθώς θεωρούν κομματικές τις ελληνικές προτάσεις, ενώ η υπόθεση της κόντρας κυβέρνησης-Στουρνάρα με αφορμή την υπόθεση της Attica Bank και η δικαστική εμπλοκή περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα και είναι πιθανό να οδηγήσει σε σκληρότερη στάση της ΕΚΤ στη διαπραγμάτευση.
Τελευταία εμπλοκή, μάλλον αναμενόμενη, αφού πηγές των θεσμών είχαν εδώ και εβδομάδες εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους, παρουσιάζεται και στην Παιδεία. Οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τις αλλαγές στο νόμο για την Παιδεία, με τις οποίες περιορίζονται οι δυνατότητες των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων για απολύσεις εκπαιδευτικών.
Η κυβέρνηση, πάντως, διαμηνύει πως δεν πρόκειται να προβεί σε αλλαγές ψηφισμένων νόμων, την ώρα που οι θεσμοί υποστηρίζουν πως η ψήφιση της συγκεκριμένης ρύθμισης έγινε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους.