Η βετεράνος της Wall Street που βοηθάει την Google να πειθαρχηθεί
- 18/09/2016, 20:00
- SHARE
Ύστερα από 30 χρόνια στα χρηματοπιστωτικά, η Πόρατ πλέον αποκαλεί σπίτι της τη Google, όπου βρέθηκε τον Μάιο του 2015.
Η γενική οικονομική διευθύντρια της Google, Ρουθ Πόρατ, πιέζει τα «δημιουργικά μυαλά» της εταιρείας ώστε να περιορίσουν τα κόστη τους.
Η Ρουθ Πόρατ έχει μια από τις κορυφαίες και δυσκολότερες δουλειές στον κλάδο της τεχνολογίας – είναι γενική οικονομική διευθύντρια της Google, βοηθώντας τον τεχνολογικό γίγαντα να μετασχηματιστεί ενώ προσεγγίζει την τρίτη δεκαετία της ζωής του.
Η 58χρονη Πόρατ έχει μια σπάνια διάκριση: να έχει υπάρξει μια από τις ισχυρότερες γυναίκες τόσο στον χρηματοπιστωτικό όσο και στον τεχνολογικό τομέα – δύο τομείς όπου είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις γυναίκες να φτάσουν σε ανώτερες θέσεις.
Ύστερα από 30 χρόνια στα χρηματοπιστωτικά, η Πόρατ πλέον αποκαλεί σπίτι της τη Google, όπου βρέθηκε τον Μάιο του 2015. Και καταπιάστηκε αμέσως με το βασικό της καθήκον εκείνη την περίοδο: την αναδιάρθρωση της Google υπό μία νέα εταιρική ομπρέλα, την Alphabet, και το να δείξει στους επενδυτές πόσα κέρδιζε και πόσα δαπανούσε η εταιρεία από τις βασικές της επιχειρηματικές δραστηριότητες, αφενός, κι από τα γνωστά προγράμματα ‘moonshot’, αφετέρου.
Μέχρι τώρα, οι μέτοχοι έχουν αρκετούς λόγους για να χαίρονται με την παρουσία της. Αμέσως μετά την πρώτη ανακοίνωση κερδών τον Ιούλιο του 2015, η χρηματιστηριακή αξία της Google αυξήθηκε κατά 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε μία μόνο ημέρα – πρόκειται για τη μεγαλύτερη τέτοια αύξηση στην ιστορία για μια αμερικανική εταιρεία. Συνολικά, από τότε που ανέλαβε η Πόρατ, η μετοχή της Google (τώρα Alphabet) έχει ανέβει κατά 40%. «Κανένας κανονικός άνθρωπος δεν θα ερχόταν εν μέσω μιας τεράστιας εταιρικής αναδιάρθρωσης… με νέες θυγατρικές, και θα ήταν εντελώς καλά μ’ αυτό» λέει ο πρόεδρος της Alphabet Έρικ Σμιντ.
Και πάλι, όμως, η Πόρατ βρίσκεται στο επίκεντρο μιας αμφίρροπης μάχης γύρω από το μέλλον της Google. Παρά τις εντυπωσιακές καινοτομίες της εταιρείας, από το λειτουργικό σύστημα Android μέχρι προόδους στην τεχνητή νοημοσύνη, η Google συνεχίζει να λαμβάνει 95% των εσόδων της από τη διαδικτυακή διαφήμιση. Αναλυτές του κλάδου επισημαίνουν ότι η θέση της εταιρείας κινδυνεύει καθώς οι αντίπαλοί της θα ισχυροποιούνται.
«Το ρολόι χτυπάει αντίστροφα για την κυριαρχία της Alphabet» λέει ο ανεξάρτητος αναλυτής τεχνολογίας Ρομπ Έντερλε. Η Google χρειάζεται άλλη μια επιτυχία – η οποία ιδανικά θα προέλθει από τις μη διαφημιστικές της δραστηριότητες που αποκαλούνται «Άλλα Στοιχήματα». Η ανακάλυψη του επόμενου τεχνολογικού άλματος δεν είναι δουλειά της Πόρατ, αλλά ως γενική οικονομική διευθύντρια είναι αυτή η οποία καλείται να επιδείξει αποτελέσματα στους επενδυτές.
Και εκεί ακριβώς βρίσκεται η πηγή της έντασης. Αυτά τα επιχειρηματικά τμήματα που ασχολούνται με τα «Άλλα Στοιχήματα» είναι αντιμέτωπα με μια άνευ προηγουμένου πίεση από τη Πόρατ να εξισώσουν τα κόστη με τα έσοδά τους. Ο Σμιντ, αλλά και οι ιδρυτές της Google, Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, λένε ότι μια τέτοια πειθαρχία θα βοηθήσει την Google να εντοπίζει πιο αποτελεσματικά τους νικητές. Όμως, κάποια από τα «έξυπνα δημιουργικά» στελέχη της Alphabet φοβούνται ότι έτσι η εταιρεία θα μπορούσε στο όνομα της οικονομικής σύνεσης να καταπνίξει την επόμενη μεγάλη καινοτομία εν τη γενέσει της.
Η Πόρατ είπε πρόσφατα σε μια ομιλία ότι «δεν μπορείς να κοστολογήσεις τον δρόμο σου προς την κορυφή». Όμως, η αρχή αυτή δεν έχει αποτρέψει τις περικοπές κόστους στην εταιρεία, και μια σειρά πρόσφατων αναχωρήσεων στελεχών ίσως δείχνει ότι κάποιες απ’ τις περικοπές αυτές δεν γίνονται δεκτές με ιδιαίτερα θετικό πνεύμα.
Με άλλα λόγια, ο μήνας του μέλιτος φαίνεται ότι τελείωσε.
Ο έλεγχος και οι περικοπές κόστους δεν είναι κάτι που έχει συνηθίσει το προσωπικό στην Google. Κάποιες απ’ τις περικοπές δεν είναι πολύ σημαντικές – για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν τη δυνατότητα τηλεδιάσκεψης αντί να ταξιδεύουν σε συναντήσεις. Άλλες περικοπές κόστους, όμως, έχουν βαθύτερες στρατηγικές επιδράσεις. Μια πηγή κοντά στην εταιρεία λέει ότι πλέον είναι δύσκολο για το τμήμα «Άλλων Στοιχημάτων» να πετύχουν έγκριση των προσλήψεών τους. Επίσης, το μήνυμα προς τα Other Bets είναι ότι πρέπει να γίνουν διοικητικά αυτάρκη: μπορούν να βασίζονται στην Alphabet για παροχές όπως νομικές συμβουλές, ανθρώπινοι πόροι και δημόσιες σχέσεις, αλλά μόνο αν πληρώνουν την Alphabet για τις υπηρεσίες. Μια θυγατρική των Άλλων Στοιχημάτων κλήθηκε να πληρώσει 500.000 δολάρια για υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων διάρκειας ενός έτους.
Αν τα τμήματα αυτά ήταν ανεξάρτητες εταιρείες, τότε φυσικά θα καλούντο να αντιμετωπίσουν τα κόστη αυτά μόνα τους. Όμως, εντός της Alphabet αυτές οι πρακτικές δεν είναι τόσο οικίες και δείχνουν, για κάποιους, ότι η κουλτούρα πάνω στην οποία βασίστηκε η Google – η εστίαση στην καινοτομία πάνω απ’ τα κέρδη – υποχωρεί.