To ΔΝΤ παίρνει επιτέλους θέση για την Ελλάδα

To ΔΝΤ παίρνει επιτέλους θέση για την Ελλάδα
epa04824587 (FILE) A file photo dated 18 May 2011 showing the logo of the International Monetary Fund (IMF) at the entrance of the Headquarters of the IMF, also known as building HQ2, in Washington, DC, USA. Greece will not make the 1.6-billion-euro (1.8-billion-dollar) repayment due 30 June 2015 to the International Monetary Fund unless it strikes a deal in the coming hours with its creditors, Prime Minister Alexis Tsipras said in Athens as the deadline loomed. He implied that his left-wing government would resign if Greeks vote 'yes' in a planned 05 July referendum on a renegotiated bailout. The Greek vote is widely seen as deciding whether the near-bankrupt country stays in the eurozone. No country has left the currency bloc since its founding in 1999. EPA/JIM LO SCALZO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η έκθεση του Ταμείου έρχεται την πιο κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα με την οποία το Ταμείο αναμένεται να πάρει θέση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, για τις μεταρρυθμίσεις , για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (DSA), καθώς και για τις επιπτώσεις των capital Controls.

Χθες έγινε ευρεία σύσκεψη με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τον Ευκλ. Τσακαλώτο και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γ. Στουρνάρα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Πρόκειται για την ετήσια έκθεση (συντάσσεται βάσει του άρθρου 4) του Ταμείου που γίνεται για κάθε χώρα και η οποία είχε χρόνια να συνταχθεί λόγω του ότι η Ελλάδα βρισκόταν σε πρόγραμμα του ΔΝΤ. Τώρα, όμως, η χώρα δεν είναι σε κάποιο πρόγραμμα του Ταμείου, παρά το γεγονός ότι στελέχη του συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις για το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), με αποτέλεσμα η επικεφαλής του ΔΝΤ στα κλιμάκια των θεσμών, Ντέλια Βελκουλέσκου, να πρέπει να συντάξει φέτος την εν λόγω έκθεση.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι η έκθεσή του θα δημοσιοποιηθεί τους επόμενους μήνες, όταν και αναμένεται να είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους θεσμούς και πιθανότατα θα είναι αβέβαιο ακόμα το κατά πόσο θα συμφωνήσει το Ταμείο σε ένα νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα. Κάτι που, όπως έχει επανειλημμένως διατυπώσει, θα συμβεί υπό τις προϋποθέσεις ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων (δημοσιονομικών και διαρθρωτικών) και ταυτόχρονα η Ευρωζώνη θα προχωρήσει σε μια δραστική ρύθμιση του ελληνικού χρέους.