ΟΟΣΑ: Η μείωση φόρων φέρνει ανάπτυξη
- 22/09/2016, 15:28
- SHARE
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι αναπτυγμένες οικονομίες κινούνται μακριά από τα λεγόμενα μέτρα «λιτότητας».
Οι κυβερνήσεις σταμάτησαν να αυξάνουν φόρους σε μια προσπάθεια να συρρικνώσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα το 2015 και στράφηκαν σε στοχευμένες φορολογικές περικοπές για να υποστηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη, αναφέρει ο ΟΟΣΑ.
Η αλλαγή στην εστίαση είναι άλλη μία ένδειξη ότι οι κυβερνήσεις στις αναπτυγμένες οικονομίες κινούνται μακριά από τις πολιτικές που χαρακτήρισαν τα χρόνια μετά από την κρίση του 2008, τα λεγόμενα μέτρα “λιτότητας”.
Ενώ η οικονομική ανάπτυξη δεν έχει επιστρέψει ακόμη στα προ κρίσης επίπεδα και οι κεντρικές τράπεζες σχεδόν εξαντλούν τα οπλοστάσιά τους, οι κυβερνήσεις έχουν συμφωνήσει να διαδραματίσουν έναν μεγαλύτερο ρόλο στην υποστήριξη της ανάπτυξης, μετά από χρόνια περικοπής δαπανών και φορολογικών αυξήσεων με στόχο να τεθούν υπό έλεγχο τα αυξανόμενα χρέη.
Σε μια συνεδρίαση στην Κίνα νωρίτερα φέτος, οι ηγέτες της G20 υποσχέθηκαν να “χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία πολιτικής –νομισματικά, δημοσιονομικά και διαρθρωτικά- ξεχωριστά και συγκεντρωμένα, για να πετύχουμε τον στόχο μας για ισχυρή, βιώσιμη, ισορροπημένη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη”.
Ενώ η περισσότερη προσοχή έχει εστιαστεί στην αύξηση των κυβερνητικών επενδυτικών δαπανών, ο ΟΟΣΑ δήλωσε πως οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα για την ενίσχυση της ανάπτυξης, έχουν ήδη ξεκινήσει πέρυσι.
«Ενώ οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις υπαγορεύθηκαν σε μεγάλο βαθμό από στόχους δημοσιονομικής εξυγίανσης μετά από την κρίση, η ενθάρρυνση της ανάπτυξης φαίνεται ότι είναι ο κύριος στόχος των φορολογικών μεταρρυθμίσεων το 2015», αναφέρει ο ΟΟΣΑ στην πρώτη από μία σειρά ετήσιων εκθέσεων για την φορολογική πολιτική.
Ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι οι μειώσεις στην εταιρική φορολόγηση και στον φόρο εισοδήματος, ότι είναι θετικό για την ανάπτυξη, έχοντας από καιρό ζητήσει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην φορολόγηση της κατανάλωσης και της ιδιοκτησίας. Επισήμανε ότι πέντε κυβερνήσεις είχαν μειώσει το συντελεστή εταιρικής φορολόγησης στη διάρκεια του έτους, ενώ τέσσερις ανακοίνωσαν μειώσεις για τα επόμενα χρόνια.
Ορισμένες κυβερνήσεις αύξησαν τους φορολογικούς συντελεστές στα μερίσματα και σε άλλες πηγές εισοδημάτων από κεφάλαια, κινήσεις που ο ΟΟΣΑ δήλωσε πως ίσως αποτελούν απάντηση στις ανησυχίες για την αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας και το γεγονός ότι τα έσοδα από κεφάλαιο γενικώς φορολογούνται λιγότερο βαριά από ό,τι τα εισοδήματα από εργασία.
Αλλά επισήμανε πως υπήρξαν μικρές αυξήσεις φόρων στην ιδιοκτησία, και μάλιστα ορισμένες φορολογικές περικοπές. “Αυτό φαίνεται να υποδηλώνει ότι η δυνατότητα συγκέντρωσης εσόδων με έναν αποτελεσματικό τρόπο μέσω των φόρων ιδιοκτησίας, ιδιαίτερα μέσω επαναλαμβανόμενων φόρων επί οικιστικών ακινήτων, δεν αξιοποιείται πλήρως”, ανέφερε.
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία σχετικά με τα φορολογικά έσοδα που είναι διαθέσιμα στον ΟΟΣΑ, προέρχονται από το 2014, και έδειξαν ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι μία από τις λιγότερο φορολογούμενες αναπτυγμένες οικονομίες.
Οι φόροι ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώθηκαν στο 26% το 2014, υψηλότερα από τη Νότια Κορέα, τη Χιλή και το Μεξικό, αλλά χαμηλότερα από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (34,4%) και πολύ χαμηλότερα του υψηλότερου ποσοστού, της Δανίας (στο 50,9%).