Ξέσπασε η Αμάλ Αλαμουντίν στην ομιλία της στον ΟΗΕ
- 22/09/2016, 18:45
- SHARE
Ως μέλος του ΟΗΕ, ως δικηγόρος, ως γυναίκα και ως άνθρωπος, μίλησε για την ντροπή της από αποτυχία όλων να σταματήσουν τον πόλεμο.
Με μια ομιλία που δεν στάθηκε στα ευχολόγια, η Αμάλ Αλαμουντίν έκανε το ντεπούτο της ως μέλος του ΟΗΕ προκαλώντας αίσθηση στην ετήσια γενική συνέλευση του Οργανισμού. Η γνωστή δικηγόρος στα τέσσερα πρώτα λεπτά της οκτάλεπτης, συνολικά, ομιλίας της προς τα στελέχη του ΟΗΕ δεν μάσησε τα λόγια της.
Η Αλαμουντίν, που εργάζεται σε ένα από τα μεγαλύτερα -ίσως το μεγαλύτερο- δικηγορικό γραφείο της Μεγάλης Βρετανίας είναι παντρεμένη με τον χολιγουντιανό ηθοποιό Τζόρτζ Κλούνεϊ. Μπορεί να έγινε διάσημη επειδή αποκαθήλωσε τον Κλούνεϊ από τον θρόνο του «πιο πολυπόθητου εργένη» της δημιουργικής βιομηχανίας και ίσως γιατί όλη η υφήλιος ξαφνικά ασχολήθηκε με το απαράμιλλο στυλ της και τις γοητευτικές εμφανίσεις της όμως η Λιβανεζο-Βρετανή, όχι μόνο δεν «μάσησε» τα λόγια της κατά την ομιλίας της αλλά έστειλε ένα εκκωφαντικό μήνυμα προς κράτη, ηγέτες, πολίτες, θύματα και – ας ελπίσουμε- θύτες.
Ως μέλος του ΟΗΕ, ως δικηγόρος, ως γυναίκα και ως ανθρώπινο ον, μίλησε για την αποτυχία όλων να σταματήσουν τον πόλεμο στην Συρία «Δεν είμαι περήφανη. Ντρέπομαι ως υποστηρίκτρια των Ηνωμένων Εθνών», όπως είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενη στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν και τους υπόλοιπους συγκεντρωμένους.
«Ντρέπομαι ως δικηγόρος όταν μόλις λίγες ώρες μακριά με το αεροπλάνο, πραγματοποιείται ένα σκλαβοπάζαρο με το Διεθνές Δίκαιο να παρακάμπτεται εντελώς. Η γενοκτονία δεν συμβαίνει κατά λάθος. Πρέπει να τη σχεδιάσεις», τόνισε. Το σχέδιο για την εκμετάλλευση της φυλής Γεζίντι είναι γνωστό σε όλους. Το Ισλαμικό Κράτος προβάλλει στο διαδίκτυο τα όσα κάνει και η διεθνής κοινότητα μένει άπραγη «Ξέρουμε ακριβώς ποιοι είναι. Καυχιούνται για ό, τι κάνουν. Το ISIS καυχιέται online», ανέφερε, ζητώντας να διεξαχθεί έρευνα από Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για το έγκλημα της γενοκτονίας καθώς και για σεξουαλικά εγκλήματα από το ISIS.
«Ντρέπομαι ως γυναίκα που κορίτσια όπως η Νάντια βλέπουν το σώμα τους να πουλιέται, να χρησιμοποιείται ως πεδίο μάχης» δήλωσε, στο πλαίσιο της παρουσίασης της Νάντια Μουράντ Μπασί Τάχα, ως νέας πρέσβυρας Καλής Θέλησης του ΟΗΕ. «Ντρέπομαι ως ανθρώπινο ον που αγνοούμε τις κραυγές βοήθειας», κατέληξε η Αλαμουντίν.
Στη συνέχεια, διασαφήνισε ότι οι επιζώντες, όπως η Νάντια, δεν ψάχνουν για εκδίκηση αλλά για δικαιοσύνη. Γυρνώντας προς το μέρος της 23χρονης Σύριας που έπεσε θύμα αλλεπάλληλων βιασμών και είδε την οικογένειά της να δολοφονείται από τους υποστηρικτές του ISIS εξέφερε μια φράση-γροθιά στο στομάχι όλων όσοι έχουν τον ελάχιστο σεβασμό προς το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση του άλλου: «Συγνώμη που σε απογοητεύσαμε».
Η Αμάλ Αλαμουντίν ορκίστηκε ότι θα πολεμήσει με κάθε τίμημα τον ISIS και θα σταθεί στο πλευρό των γυναικών – θυμάτων των Τζιχαντιστών.
Από την ομιλία της 38χρονης νομικού αξίζει να κρατήσουμε ότι δεν επρόκειτο για ένα αναμάσημα των γνωστών τοις πάσι μεν, άλυτων εδώ και έξι χρόνια δε, προβλημάτων που σχετίζονται με τον πόλεμο στη Συρία και ως εκ τούτου της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης του αιώνα. Η Αλαμουντίν έκανε ότι δεν κάνουν οι περισσότεροι (και ειδικά οι πολιτικοί): είπε τα πράγματα με το όνομά τους, εξέθεσε την ωμή αλήθεια των γεγονότων και εξέφρασε τη ντροπή της.
Αυτό που μένει να συνειδητοποιήσουμε όλοι είναι ότι όταν αναφερόμαστε στο προσφυγικό, η όποια συζήτηση γίνεται γύρω από την υποδοχή, τον καταμερισμό, την ένταξη και αφομοίωση των προσφύγων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες είναι καταλυτικής σημασίας, αλλά δεν είναι η λύση του προβλήματος. Διότι, η πηγή του προβλήματος είναι η ίδια η χώρα προέλευσης των προσφύγων. Είναι ο πόλεμος στη Συρία που μαίνεται.
Ο πόλεμος στη Συρία σε αριθμούς σύμφωνα με στοιχεία του UN και του φιλανθρωπικού οργανισμού Mercy Corps
Εξάλλου, οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Το παρακάτω βίντεο, τραβήχτηκε πριν από περίπου έναν χρόνο και αναρτήθηκε στα social media