Η θλιβερή πραγματικότητα των μισθών στην Ελλάδα
- 26/09/2016, 18:00
- SHARE
Είναι η μόνη χώρα της ΕΕ όπου την οκταετία 2008-2016 μειώνεται ο κατώτατος μισθός.
Η Ελλάδα αποτέλεσε τη μοναδική χώρα της ΕΕ η οποία επιμένει να εμφανίζει μείωση του κατώτατου μισθού για την τελευταία 8ετία (2008-2016). Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η καθηγήτρια Οικονομικών και διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, στις χώρες που εφαρμόστηκαν από την τρόικα σκληρές πολιτικές λιτότητας δηλαδή σε Λετονία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Ισπανία, Ιρλανδία και Πορτογαλία, πλην της Ελλάδας, οι κατώτατοι μισθοί πάγωσαν.
Πιο συγκεκριμένα, τη στιγμή που οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα μετρούν ήδη τις πρώτες αυξήσεις στο ύψος του κατώτατου μισθού, η Ελλάδα βρίσκεται στο –19,5%.
Στο επίπεδο αυτό κυμαίνεται η μείωση του πραγματικού κατώτατου μισθού τα χρόνια της κρίσης (2008-2016), με προσμετρημένο και τον αποπληθωρισμό.
Η εικόνα αυτή συμπαρασύρει όλο το φάσμα της οικονομίας, με αποτέλεσμα ο μέσος μισθός να έχει καταβαραθρωθεί την περίοδο 2009-2014 κατά 28%.
Για παράδειγμα το 29% του πληθυσμού που το 2008 ανήκε στις μεσαίες και ανώτερες τάξεις, πέντε χρόνια μετά είχε εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας εκείνου του έτους.
Όπως επισημαίνει η καθηγήτρια σε αυτές τις χώρες αμέσως μόλις τελείωσε η περίοδος του παγώματος άρχισε να σημειώνεται αύξηση των κατώτατων μισθών.
Η Ισπανία, για παράδειγμα, μετρά αύξηση 1,3% στον κατώτατο μισθό, η Ιρλανδία 5,2% και η Πορτογαλία 14,9% την περίοδο 2008 – 2016.
Η Ελλάδα αποτελεί τη μόνη εξαίρεση που καταγράφει σταθερά μείωση του κατώτατου μισθού όχι μόνο σε ονομαστικούς όρους αλλά και σε πραγματικούς.
«Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα δεν εξασφαλίζει πλέον προστασία από τη φτώχεια, ενώ αποτελεί προσβολή στην αξιοπρέπεια των νέων» σχολιάζει η κ. Καραμεσίνη.