Στάικος: Στόχος της Enterprise Greece η ενίσχυση της εξωστρέφειας
- 29/09/2016, 10:55
- SHARE
«Ο Οργανισμός Enterprise Greece στηρίζει διεθνείς επενδυτές και εταιρείες να αναπτύξουν επιχειρηματική δράση στην Ελλάδα», σημειώνει ο πρόεδρος της εταιρείας.
«Δράσεις και πρωτοβουλίες της Enterprise Greece για την ενίσχυση της εξωστρέφειας»
Άρθρο του Χρήστου Στάϊκου, προέδρου του Enterprise Greece
Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μεταξύ άλλων απαιτεί μια μεγάλη προσπάθεια ενίσχυσης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων σε όλους τους παραγωγικούς τομείς και κλάδους, που η χώρα μας παρουσιάζει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα μαζί με τον πολλαπλασιασμό των άμεσων επενδύσεων.
Αυτό είναι και το μέλημα του Οργανισμού μας.
Ο Οργανισμός Enterprise Greece στηρίζει διεθνείς επενδυτές και εταιρείες να αναπτύξουν επιχειρηματική δράση στην Ελλάδα, συμβάλλει στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, στην προσέλκυση ξένων επενδυτών, στην άρση γραφειοκρατικών εμποδίων, καθώς και παρέχει σημαντική πληροφόρηση για τη δραστηριοποίησή τους στη χώρα μας.
Σε αυτή την κατεύθυνση, αξιολογήθηκαν και εγκρίθηκαν 700 εκατ. ξένες άμεσες στρατηγικές επενδύσεις, υποστηρίχθηκαν ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς επίσης έγιναν στοχευμένες αποστολές για την προσέλκυση επενδύσεων. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την αναγνωρισιμότητα της χώρας μας ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού και να περάσουμε στους διεθνείς επενδυτές το μήνυμα της εμπιστοσύνης στη δυναμική της Ελλάδας.
Επίσης, να τους παρέχουμε υποστήριξη παρουσιάζοντάς τους νέα προγράμματα και νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, καθώς και να τους ενημερώνουμε για συγκεκριμένα επενδυτικά έργα, που έχουν ενταχθεί στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, που διατηρεί και συνεχώς αναπτύσσει ο Οργανισμός μας.
Επίσης, ο Οργανισμός αποσκοπώντας στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων
και υπηρεσιών στις διεθνείς αγορές, στηρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις να προσεγγίσουν νέες αγορές και να εντοπίσουν νέους εταίρους, έτσι ώστε να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι δραστηριότητες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 περιελάμβαναν εκθέσεις και στοχευμένες δράσεις για άνοιγμα νέων αγορών, ενίσχυση δυναμικών κλάδων και υποστήριξη νέων, καθώς και περαιτέρω συνεργασία με εγχώριους και διεθνείς φορείς.
Πιο συγκεκριμένα, στις εκθέσεις του Οργανισμού στο εξωτερικό, συμμετείχαν 500 εταιρείες ενώ, για πρώτη φορά, εντάχθηκε ο κλάδος της τεχνολογίας για το εξωτερικό εμπόριο, με συμμετοχή σε 5 εκθέσεις. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε σημαντική προσπάθεια για άνοιγμα στην αγορά του Iράν μέσω δύο εκθέσεων, η μία εκ των οποίων αφορά την τεχνολογία.
Έγιναν στοχευμένες δράσεις στον κλάδο των τροφίμων και ποτών με αγοραστές από την Κορέα και την Ιαπωνία. Ο συνολικός αριθμός συναντήσεων έφτασε τις 1000 με τη συμμετοχή 152 εξαγωγικών επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα υπήρξαν 7 εθνικές συμμετοχές στις σημαντικότερες διεθνείς εκθέσεις τροφίμων και ποτών.
Παράλληλα, ο εξωστρεφής προσανατολισμός του Οργανισμού ενισχύεται από την ανάπτυξη και διατήρηση στρατηγικών συμμαχιών που εδράζουν στη δημιουργία αμοιβαίως επωφελών συνεργασιών με εγχώριους και διεθνείς θεσμικούς εταίρους.
Στον Οργανισμό γίνεται η προσπάθεια για αναβάθμιση των δράσεων και λειτουργιών του και την ανάδειξη του ως σημαντικό εργαλείο στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.
Δεκαπέντε σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος
Ενδεικτικά παρατίθενται παρακάτω μερικές από τις δράσεις του οργανισμού το τελευταίο διάστημα τόσο για την προσέλκυση επενδύσεων όσο και για την προώθηση εξαγωγών:
– Τρεις νέες ξένες άμεσες επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού, συνολικού προϋπολογισμού 700 εκ. ευρώ, αξιολογήθηκαν από τον Οργανισμό μας και εντάχθηκαν από τη Διυπουργική Επιτροπή στη διαδικασία στρατηγικών επενδύσεων.
– Πραγματοποίηση 21 αποστολών στο εξωτερικό με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και την προβολή της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, δίνοντας έμφαση και προτεραιότητα σε τομείς και κλάδους όπου η ελληνική οικονομία προσφέρει συγκριτικά πλεονεκτήματα (τουρισμός και ακίνητα, αγροδιατροφικός τομέας, ενέργεια και περιβάλλον, τεχνολογία), κατά τις οποίες υπήρξε επικοινωνία με περισσότερες από 1500 ξένες επιχειρήσεις, οι 20 από αυτές έχουν συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια για την Ελλάδα.
– Υποδοχή στην Ελλάδα έξι (6) αντιπροσωπειών επιχειρήσεων και φορέων από το εξωτερικό, συνολικά 65 επιχειρήσεις, από Κίνα, Ισραήλ και Βέλγιο, με σκοπό τη διερεύνηση επιχειρηματικών συνεργασιών και επενδύσεων.
Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων αυτών, παρασχέθηκε λεπτομερής πληροφόρηση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις, το επιχειρηματικό-επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάστηκαν συγκεκριμένες επενδυτικές ευκαιρίες και διοργανώθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις, κατόπιν αιτήματος των ενδιαφερομένων, Β2Β συναντήσεις με εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων και ιδιοκτήτες επενδυτικών έργων που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο της Enterprise Greece. Συνολικά διοργανώθηκαν πάνω από 100 συναντήσεις μεταξύ ελληνικών και διεθνών επιχειρήσεων.
– Προώθηση του Προγράμματος Αδειών Διαμονής (Golden Visa) σε επενδυτές πολίτες τρίτων χωρών. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα δεδομένα από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου 2016 ο συνολικός αριθμός των νέων αδειών διαμονής που χορηγήθηκαν σε επενδυτές προερχόμενους από τρίτες χώρες για την αγορά ακινήτων έφτασαν τις 1326. Οι πρώτες χώρες στο επίπεδο των αδειών διαμονής είναι: η Κίνα (547 άδειες διαμονής), η Ρωσία (331), η Ουκρανία (62) και ο Λίβανος (59). Αν αθροιστούν και οι συγγενείς των επενδυτών που έλαβαν άδεια διαμονής, στο πλαίσιο του Προγράμματος, ο συνολικός αριθμός φτάνει τις 3120 άδειες.
– Διαχείριση περισσότερων από 30, νέων υποθέσεων επίλυσης προβλημάτων μέσω της υπηρεσίας «ο Διαμεσολαβητής του Επενδυτή», που προσφέρουμε. Η πλειοψηφία των υποθέσεων αφορά στον κλάδο του τουρισμού και της ανάπτυξης ακίνητης περιουσίας, ενώ τα κυριότερα προβλήματα αφορούσαν εμπλοκές σε χωροταξικές και πολεοδομικές αδειοδοτήσεις. Παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υποστήριξης σε τουλάχιστον 12 νέες επενδύσεις.
– Στενή συνεργασία με Περιφέρειες και Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας σε θέματα υποστήριξης επενδύσεων και πιο συγκεκριμένα στην επίλυση αδειοδοτικών προβλημάτων επενδύσεων που υλοποιούνται στις Περιφέρειες, στην ανάπτυξη/αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην παροχή από μεριάς μας εξειδικευμένης τεχνογνωσίας σε θέματα σχετικά με το νέο ΕΣΠΑ, ιδιαίτερα στις διαδικασίες της «Έξυπνης Εξειδίκευσης» και Επιχειρηματικής Ανακάλυψης» του ΕΣΠΑ. Επίσης, υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
– Στο πλαίσιο του Προγράμματος Synergassia του Οργανισμού, 30 Οικονομικοί και Εμπορικοί Ακόλουθοι ξένων Πρεσβειών πραγματοποίησαν 800 κατ’ ιδίαν προγραμματισμένες συναντήσεις (Β2Β) με επιχειρήσεις της Στερεάς Ελλάδας κατά τη διάρκεια της τετραήμερης επιχειρηματικής επίσκεψης στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας.
– Διοργάνωση των Εθνικών Περιπτέρων των Ελληνικών Συμμετοχών σε 24 εμπορικές εκθέσεις, οι οποίες είναι οι μεγαλύτερες και σημαντικότερες Διεθνείς Εκθέσεις εξαγωγικού ενδιαφέροντος.
– Εθνική Συμμετοχή για πρώτη φορά στη Διεθνή Έκθεση Κατασκευών και Δομικών Υλικών, PROJECT IRAN 2016, καθώς και στη Διεθνή Έκθεση Τεχνολογίας και Καινοτομίας INOTEX 2016, με στόχο την προβολή και τη διείσδυση των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στη νέα αγορά στόχο του Ιράν.
– Διοργάνωση δράσεων με στόχο την διείσδυση στη νέα αγορά-στόχο της Ν. Κορέας. Μία από τις αγορές-στόχους που απευθυνόταν το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ΚΟΑ (Κοινή Οργάνωση Αγοράς) Κρασιού – «Προώθηση οίνων σε αγορές τρίτων χωρών» ήταν η Ν. Κορέα. Περισσότερες από 1.000 συναντήσεις επιχειρηματικών εκπροσώπων από την Ιαπωνία και την Ν. Κορέα, όπου 152 ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες συναντήθηκαν με 30 αγοραστές του αγροτοδιατροφικού τομέα. Εθνική Συμμετοχή για πρώτη φορά στη Διεθνή Έκθεση SEOUL FOOD & HOTEL.
– Ένταξη στις δράσεις του εξωτερικού εμπορίου του δυναμικού κλάδου της τεχνολογίας με τη συμμετοχή σε 5 εκθέσεις.
– Προβολή και προώθηση του ελληνικού κρασιού σε αγορές-στόχους του εξωτερικού (ΗΠΑ, Καναδάς, Ελβετία, Ιαπωνία, Κίνα και Ν. Κορέα) μέσω της υλοποίησης του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος ΚΟΑ (Κοινή Οργάνωση Αγοράς) Κρασιού – «Προώθηση οίνων σε αγορές τρίτων χωρών».
– Ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Club των Οικονομικών και Εμπορικών Ακολούθων Ξένων Πρεσβειών, η Enterprise Greece διοργάνωσε 7 εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων συναντήσεις εργασίας με Υπουργούς, θεσμικούς εταίρους, επιχειρηματικούς φορείς και καινοτόμες και εξωστρεφείς ελληνικές εταιρείες, με μέσο όρο συμμετοχής
35 ξένους διπλωμάτες από όλο τον κόσμο.
– Εισηγήσεις σε εκπαιδευτικά σεμινάρια που απευθύνονται σε μέλη της ελληνικής εξαγωγικής κοινότητας, καθώς και πληθώρα κατ’ ιδίαν συναντήσεων με σκοπό την πλήρη ενημέρωση και εκπαίδευση υποψηφίων εξαγωγέων σχετικά με θέματα δημιουργίας εξαγόμενου προϊόντος και εξαγωγικών διαδικασιών.
– Παροχή συνεχούς ενημέρωσης μέσω της υποδοχής αιτημάτων επενδυτών-επιχειρηματιών-εξαγωγέων στο πλαίσιο λειτουργίας του ειδικού HELP DESK. Ο συνολικός αριθμός των αιτημάτων για τις επενδύσεις και τις εξαγωγές ξεπέρασε τα 400.