Οι πιο διεφθαρμένες χώρες του κόσμου – Σε ποια θέση είναι η Ελλάδα;
- 01/10/2016, 13:52
- SHARE
Στη λίστα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ πρωταγωνιστεί δυστυχώς και η χώρα μας...
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) κυκλοφόρησε την ετήσια λίστα με τις πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο, στο πλαίσιο της έκθεσης της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας.
Τα ευρήματα προέκυψαν έπειτα από έρευνα του WEF σε σχεδόν 15.000 ηγέτες επιχειρήσεων από 141 οικονομίες την περίοδο Φεβρουαρίου-Ιουνίου.
Παρακάτω ακολουθούν οι 11 πιο διεφθαρμένες χώρες στον αναπτυγμένο κόσμο:
11. Σλοβενία
Βαθμός διαφθοράς: 3.7
Η πολιτική διαφθορά αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στη Σλοβενία. Τον Ιανουάριο του 2013, χιλιάδες Σλοβένοι προσχώρησαν στην Επιτροπή για την Πρόληψη της Διαφθοράς και βγήκαν στους δρόμους. Ένα μήνα μετά, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας εκδιώχθηκε από το γραφείο, και φυλακίστηκε για διαφθορά.
(Η βαθμολογία κυμαίνεται από 1 έως 7, με το 1 να σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη διαφθορά)
10. Πολωνία
Βαθμός διαφθοράς: 3.7
Η διαφθορά στην Πολωνία ήταν διαδεδομένη από την πτώση του κομμουνισμού το 1989. Μέχρι σήμερα υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία από τον πολωνικό λαό, καθώς όπως υποστηρίζει δεν υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση για την πλήρη μεταρρύθμισή της.
9. Νότια Κορέα
Βαθμός διαφθοράς: 3.5
Η διαφθορά θεωρείται ότι είναι ένα τεράστιο πρόβλημα στη Νότια Κορέα – σε τέτοιο βαθμό που η χώρα πρόσφατα εισήγαγε ένα νόμο που απαγορεύει στους ανθρώπους της αγοράς να μην προσφέρουν ένα γεύμα αξίας άνω των 30.000 γουάν Κορέας (21 λίρες / 27 δολάρια) στους δημόσιους υπαλλήλους, τους κρατικούς υπαλλήλους, δημοσιογράφους και δασκάλους. Όσοι παραβιάζουν το νόμο θα έρχονται αντιμέτωποι μέχρι και με τρία χρόνια φυλακής.
8. Λετονία
Βαθμός διαφθοράς: 3.5
Στη Λετονία υπάρχουν πολλοί που θεωρούν ότι οι επιχειρήσεις και η πολιτική είναι πολύ στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, ενώ το προεδρείο για την πρόληψη της διαφθοράς της χώρας ερευνά τον Πρόεδρο της Τράπεζα της Λετονίας για παρατυπίες στα εισοδήματά του.
7. Ισπανία
Βαθμός διαφθοράς: 3.4
Η διαφθορά είναι μια σημαντική ανησυχία των Ισπανών και μάλιστα κατατάσσεται σε μόλις 3,1 βαθμό ανησυχίας για το θέμα της εκτροπής δημοσίων κεφαλαίων.
6. Τσεχία
Βαθμός διαφθοράς: 3.3
Η διαφθορά στην Τσεχία είναι επίσης διαδεδομένη. Ο τσέχος πρωθυπουργός Νέτσας, ο οποίος αποκαλούσε τον εαυτό του “κύριος με Καθαρά Χέρια», αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 2013, όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε υπό την κατοχή του 6.5 εκατ. δολάρια και δέκα κιλά ράβδους χρυσού.
5. Ελλάδα
Βαθμός διαφθοράς: 3.2
Η πολιτική διαφθορά αποτελεί μείζον πρόβλημα στην Ελλάδα με το 99% των νοικοκυριών να πιστεύει ότι οι πολιτικοί τους είναι διεφθαρμένοι.
4. Ουγγαρία
Βαθμός διαφθοράς: 3.1
Η διαφθορά ήταν ευρέως διαδεδομένη στην Ουγγαρία από την πτώση του κομμουνισμού το 1989. Σύμφωνα με την έρευνα, η πρώτη λέξη που έρχεται στο μυαλό των νεαρών Ούγγρων κατά μέσο όρο όταν ρωτήθηκε είναι η «διαφθορά».
3. Ιταλία
Βαθμός διαφθοράς: 3.1
Πολιτική διαφθορά εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στην Ιταλία, ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα της χώρας. Τα πολιτικά κόμματα θεωρούνται ως ο διεφθαρμένος θεσμός στην Ιταλία, ενώ παρακολουθούνται στενά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
2. Σλοβακία
Βαθμός διαφθοράς: 2.7
H πολιτική διαφθορά στη Σλοβακία παραμένει ένα τεράστιο πρόβλημα. Το σκάνδαλο «Gorilla» συγκλόνισε τη χώρα το 2011, με πολιτικούς, ηγέτες επιχειρήσεων, καθώς και υπαλλήλους να εμπλέκονται σε δωροδοκίες.
1. Μεξικό
Βαθμός διαφθοράς: 2.5
Οργανωμένα εγκλήματα, σκάνδαλα δωροδοκίας και η χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης είναι ορισμένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.