Ρεκόρ χαμηλού για την στερλίνα μετά την ανακοίνωση της Μέι για την έναρξη του Βrexit
- 03/10/2016, 14:30
- SHARE
Το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε σε χαμηλό τριετίας έναντι του ευρώ.
Σε χαμηλό τριετίας υποχώρησε η στερλίνα έναντι του ευρώ σήμερα, αφού η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι καθόρισε το τέλος του Μαρτίου ως προθεσμία για την επίσημη έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης από την ΕΕ, οδηγώντας τις βρετανικές μετοχές σε υψηλό 16 μηνών.
Η Μέι δήλωσε χθες στο ετήσιο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με τη διαδικασία και να εξασφαλίσει «τη σωστή συμφωνία», σε μια κίνηση που στόχο είχε να καθησυχάσει τους φόβους στο εσωτερικό του κόμματός της ότι ίσως καθυστερήσει το διαζύγιο.
Ενώ η προθεσμία του Μαρτίου αποσαφήνισε κάπως τη διαδικασία έναρξης της διαδικασίας του διαζυγίου και στήριξε τις μετοχές, πολλοί στην αγορά ανησυχούν ότι η στάση της κυβέρνησης υποδεικνύει ένα «σκληρό Brexit» που θα είχε ως αποτέλεσμα η Βρετανία να βρεθεί εκτός ενιαίας αγοράς με αντάλλαγμα αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους.
Ενώ η οικονομία έχει αποδειχθεί μάλλον ανθεκτική μετά το δημοψήφισμα, οι φόβοι για επιβράδυνση των επιχειρηματικών επενδύσεων και της ευρύτερης οικονομίας θα υπονομεύσουν τη στερλίνα, με την προσοχή να στρέφεται στην πιθανή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την Τράπεζα της Αγγλίας τους ερχόμενους μήνες.
Η στερλίνα υποχώρησε νωρίτερα κατά 1% στα 1,2845 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδό της από τις αρχές Ιουλίου και όχι μακριά από το χαμηλό 31 ετών στα 1,2798 δολάρια που σημείωσε στις 6 Ιουλίου, μερικές ημέρες μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε σε χαμηλό τριετίας έναντι του ευρώ.
«Αυτό που θα αποδυναμώσει τη στερλίνα είναι εάν οι αγορές δώσουν μεγαλύτερη πιθανότητα σε ένα ‘σκληρό’ Brexit», σχολίασε ο Χανς Ρέντεκαρ, επικεφαλής ανάλυσης συναλλαγματικών ισοτιμιών στην Morgan Stanley.
Οι επενδυτές φοβούνται ότι μια «σκληρή έξοδος» από την ενιαία αγορά της Ευρώπης θα παρασύρει τη Βρετανία σε ύφεση και διογκώσει το ήδη πολύ υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Η διεύρυνση τους ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και η επιβράδυνση των ξένων επενδύσεων τείνουν να οδηγούν σε υποτίμηση του νομίσματος.
Προς το παρόν πάντως, η αδυναμία της στερλίνας βοηθά τους Βρετανούς εξαγωγείς και την οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, η μεταποιητική δραστηριότητα αυξήθηκε τον περασμένο μήνα με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο και πλέον ετών.
Ο βρετανικός χρηματιστηριακός δείκτης FTSE 100 σημείωσε νωρίτερα άνοδο κατά 1% στα υψηλότερα επίπεδά του από τον Ιούνιο του 2015, με τις εκτιμήσεις για περαιτέρω χαλάρωση από την Τράπεζα της Αγγλίας επίσης να ενισχύουν το κλίμα. Ο δείκτης υποχώρησε απότομα μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου, αλλά έκτοτε ανέκαμψε και έχει ενισχυθεί κατά 10%, χάρη στο μεγάλο αριθμό εισηγμένων εταιριών με διεθνή προσανατολισμό που έχουν ευνοηθεί από την υποχώρηση της στερλίνας.
«Ως αποτέλεσμα της ανακοίνωσης της πρωθυπουργου …η στερλίνα υποχώρησε σημαντικά, το οποίο ουσιαστικά θεωρείται θετικό από τον FTSE 100 καθώς οι εξαγωγικές εταιρίες έχουν μεγάλη βαρύτητα στον δείκτη αυτό», σχολίασε αναλυτής της Accendo Markets.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ