Πιο κοντά από ποτέ η αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα
- 03/10/2016, 17:19
- SHARE
Αν οι Ευρωπαίοι δεν δεχθούν τις εισηγήσεις του για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Η είδηση που μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο Ευρωπαίο Αξιωματούχο, ότι το ΔΝΤ δεν θα λάβει μέρος στο Ελληνικό Πρόγραμμα πριν από τη διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών, δεν σχολιάστηκε επίσημα από το Ταμείο.
Εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα και τη δήλωση του Ευρωπαίου αξιωματούχου, ενώ πηγές που είναι κοντά σε αυτό ανέφεραν ότι για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν ομιλεί κανείς πλην της Γενικής Διευθύντριας και των στελεχών του.
Βεβαίως ακολούθησαν οι δηλώσεις Τόμσεν που ήταν εντελώς ξεκάθαρες: To ΔΝΤ έχει κανόνες και δεν θα τους αλλάξει για την Ελλάδα. Αυτή η δήλωση αφορά κυρίως στο ότι το Ταμείο δεν μπορεί να συνεχίζει να χρηματοδοτεί χώρες των οποίων το χρέος δεν θεωρεί βιώσιμο. Αυτό το έχει ξεκαθαρίσει με δηλώσεις σε ανώτατο επίπεδο και μάλιστα ο Τόμσεν πέταξε το μπαλάκι στην Γερμανία που δεν θέλει να ακούει κουβέντα τώρα για το χρέος.
«Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι τα επιτόκια και η αποπληρωμή του χρέους», υποστήριξε μόλις πριν λίγες μέρες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ,Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής της χώρας του και απορρίπτοντας, έτσι, και πάλι το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους. Από την πλευρά της Κομισιόν αφήνεται να εννοηθεί ότι εφόσον κλείσει και η δεύτερη αξιολόγηση θα περιγραφούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, στη βάση της απόφασης του Eurogroup.
Όμως και στις δύο περιπτώσεις το ΔΝΤ θεωρεί ότι δεν δίνεται κάποια λύση. Όπως αναφέρει ο Μιχάλης Ιγνατίου το Ταμείο επιμένει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, δεν θα γίνει με αυτά τα μέτρα, ενώ παράλληλα κατακρίνουν την Αθήνα διότι δεν έχει υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έδωσε υποσχέσεις και δεν τις τήρησε.
Με βάση αυτή τη θέση, το Ταμείο πιστεύει ότι οι δανειστές της Ελλάδας πρέπει να αποδεχθούν γενναία ελάφρυνση του χρέους. Επίσης σε ανύποπτο χρόνο στελέχη του ΔΝΤ ενημέρωσαν όλους τους ενδιαφερομένους ότι η συμμετοχή του στο Ελληνικό Πρόγραμμα εξαρτάται από τη βιωσιμότητα του χρέους. Όπως αναφέρει ο γνωστός δημοσιογράφος, εάν οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας απορρίψουν το αίτημα του Ταμείου, δεν πρέπει να θεωρηθεί έκπληξή η αποχώρησή του από την Ελλάδα. Αντίθετα είναι το πιο πιθανό ενδεχόμενο, καθώς χωρίς ελάφρυνση χρέους αρνείται να συμμετέχει χρηματοδοτικά.
Ο κ. Σόιμπλε τόνισε, επίσης, την πάγια άποψη της Γερμανίας ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα και προεξόφλησε πως πράγματι θα συνεχίσει. Πώς όμως ούτε ο ίδιος μπορεί να το εγγυηθεί.
Επίσης και στην Αθήνα φαίνεται να υιοθετούν σιγά – σιγά τη θέση ότι το πρόβλημα του χρέους θα πέσει στο τραπέζι οριστικά μετά το 2018. Ο υπουργός ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αγορά κάνει λόγο για απόφαση του Eurogroup , σύμφωνα με την οποία προβλέπεται παρέμβαση τριών σταδίων. Το βραχυχρόνιο στάδιο που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και το μεσοπρόθεσμο του οποίου οι συζητήσεις προχωρούν αλλά θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του προγράμματος. Με την ολοκλήρωση αυτού, όπως αναφέρει «Θα αποτιμηθούν οι περαιτέρω πρωτοβουλίες, προκειμένου το χρέος να είναι βιώσιμο σε μακροχρόνια βάση. Στον σχεδιασμό αυτό δεν έχει αλλάξει κάτι».