Εν αναμονή δανειστής το ΔΝΤ

Εν αναμονή δανειστής το ΔΝΤ
epa05572012 IMF Managing Director Christine Lagarde (L) and World Bank President Jim Yong Kim participate in the eighth meeting of the Finance Minister of the Americas and the Caribbean at the Inter-American Development Bank in Washington, DC, USA, 05 October 2016. The meeting runs concurrent to the 2016 Annual meetings of the International Monetary Fund and World Bank Group. EPA/SHAWN THEW

Οι επαφές Τσακαλώτου στην Ουάσινγκτον και τα μηνύματα του Ταμείου ότι οι στόχοι του προγράμματος «δεν βγαίνουν».

Οι συναντήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ουάσινγκτον θα έχουν ως βασικό άξονα το χρέος, σύμφωνα με τα επίσημα λεγόμενα, ωστόσο στο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη μια μάχη χαρακωμάτων για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και τη χορήγηση νέου δανείου.

Η δεύτερη αξιολόγηση, που θα ξεκινήσει στις 17 Οκτωβρίου, παρά τις επίσημες δηλώσεις για γρήγορη ολοκλήρωση, αναμένεται να είναι πολύμηνη, αφού εκτός από τα ζητήματα των μέτρων, σε ολόκληρο το διάστημα των συζητήσεων θα ασκούνται πολιτικές πιέσεις προς το Ταμείο για να συμμετάσχει πλήρως στο πρόγραμμα.

Το ΔΝΤ φρόντισε ήδη από την Τετάρτη, πάντως, να στείλει τα μηνύματά του, ότι οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα «δεν βγαίνουν» και να ζητεί επιτακτικά ρύθμιση του χρέους.

Συγκεκριμένα και παρά την αισιόδοξη πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2017, που είχε προηγηθεί, το Ταμείο βλέπει ότι οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα σε όλα τα έτη του προγράμματος είναι πολύ κάτω από τους στόχους, καθώς φέτος θα κινηθούν στο 0,3% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 0,6% και το 2018 μόλις στο 1,6% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 3,5%, ενώ θα «παγώσουν» σε αυτά τα επίπεδα για πολλά ακόμη χρόνια. Η υστέρηση των εσόδων σε όλο αυτό το διάστημα θα φθάνει στα 2,3 δις. ευρώ ετησίως.

Είναι προφανές ότι το ΔΝΤ «παίζει τα ρέστα του», καθώς θα απαντήσει στις πιέσεις των Ευρωπαίων με αντίστοιχη πίεση για ελάφρυνση του χρέους.

Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι, συνδέουν το θέμα των μέτρων για την ελάφρυνση χρέους με τη δεύτερη αξιολόγηση και την επιτυχή ολοκλήρωσή της. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν συζητούν την ανακοίνωση ή την δέσμευση σε κάτι περισσότερο από τα μέτρα βραχυπρόθεσμης διευκόλυνσης των πληρωμών χρέους, την ώρα που το Ταμείο πιέζει να καθοριστούν όλα τα μέτρα (μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα) από τώρα.

Πηγές με άμεση γνώση της διαπραγμάτευσης και των συσχετισμών σε Ευρώπη και ΔΝΤ εκτιμούν, ωστόσο, ότι εάν τα πράγματα φθάσουν σε οριακό σημείο, το Ταμείο μπορεί να πιεστεί ώστε να πει το τελικό «ναι» σε ένα νέο δάνειο προς την Ελλάδα με έναν συμβιβασμό εξηγώντας πως εάν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα κριθούν ως «σημαντικά», τότε να αρκεστεί σε μία ισχυρή προφορική δέσμευση από τους Ευρωπαίους ότι θα λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα το 2018, με την ολοκλήρωση του προγράμματος.