Η Λαγκάρντ τα έβαλε για πρώτη φορά ανοιχτά με τη Γερμανία

Η Λαγκάρντ τα έβαλε για πρώτη φορά ανοιχτά με τη Γερμανία
epa05573340 Deputy Governor of the People's Bank of China Yi Gang (2-L), Governor of the Bank of England and Chairman of the G20's Financial Stability Board Mark Carney (C), International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde (2-R) and German Finance Minister Wolfgang Schaeuble (R) attend the CNN Debate on the Global Economy at World Bank Group Headquarters in Washington, DC, USA, 06 October 2016. The 2016 Annual meetings of the International Monetary Fund and World Bank Group take place between 07 and 09 October. EPA/SHAWN THEW

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ζήτησε από το Βερολίνο να ξοδέψει περισσότερα για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Η Γερμανία, η οποία θα αναλάβει την προεδρία της G20 τον επόμενο χρόνο, βρίσκεται υπό πίεση στην Ουάσινγκτον για να συμμετάσχει περισσότερο στις συλλογικές προσπάθειες για την τόνωση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, αυξάνοντας τις δαπάνες της.

«Ορισμένες χώρες διαθέτουν δημοσιονομικά περιθώρια. Ανάμεσά τους, βρίσκονται αναμφίβολα ο Καναδάς, η Γερμανία, η Νότια Κορέα», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ανοίγοντας τις εργασίες της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

«Είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται στη Γερμανία κατονομάζοντάς την», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ευρωπαϊκή πηγή, υπενθυμίζοντας ότι η γενική διευθύντρια μέχρι σήμερα αρκείτο να απευθύνει γενική έκκληση για την ενεργοποίηση του μοχλού των δημοσιονομικών δαπανών για την τόνωση της παγκόσμιας ανάπτυξης, η οποία θα επιβραδυνθεί στο 3,1% αυτή τη χρονιά.

Η Κριστίν Λαγκάρντ αυτή τη φορά έφθασε μέχρι του σημείου να σχολιάσει ότι η μείωση των φόρων που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ δεν είναι αρκετή: «Ελπίζουμε ότι αυτή η μείωση περιλαμβάνεται σε ένα ευρύτερο πακέτο μέτρων που εκμεταλλεύεται το περιθώριο δημοσιονομικών ελιγμών που διαθέτει η Γερμανία», δήλωσε σε μία αποστροφή της.

Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, τα πολύ χαμηλά επιτόκια στις αγορές δίνουν μία ευκαιρία «σε χώρες όπως η Γερμανία» για χρηματοδότηση με χαμηλό κόστος στις αγορές «για την ανάπτυξη των υποδομών».

Αλλαγή τόνου

Αυτή η αλλαγή τόνου συμπίπτει με μία σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20, που διεξάγεται στην Ουάσινγκτον στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου του ΔΝΤ, της τελευταίας πριν η Γερμανία αναλάβει την προεδρία της Ομάδας των 20 πιο αναπτυγμένων χωρών.

«Είναι η στιγμή που επελέγη από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να ασκήσουν πίεση στη Γερμανία ώστε να θέσει ορισμένα σημεία στην ατζέντα της προεδρίας της το επόμενο έτος», εξήγησε στο AFP πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.

Μεταξύ των αυτών των σημείων, η έκκληση προς τις χώρες που διαθέτουν δημοσιονομικά περιθώρια να αυξήσουν τις δαπάνες τους.

Η Ουάσινγκτον και το Βερολίνο έχουν βρεθεί σε διαφωνία και κατά το παρελθόν

Το 2013, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέκρινε το οικονομικό μοντέλο της πρώτης ευρωπαϊκής οικονομίας και κυρίως την ασθενή εσωτερική της ζήτησης σε σχέση με τις εξαγωγές. Τότε, το Βερολίνο απέρριψε τις επικρίσεις αυτές ως «ακατανόητες».

Με κολοσσιαία εμπορικά πλεονάσματα και μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα, η Γερμανία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή κάθε φορά που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλοι θεσμοί απευθύνουν έκκληση για «συλλογικές προσπάθειες» για την τόνωση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Όμως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνεχίζει να αγνοεί τις εκκλήσεις αυτές, ακόμη και αν κολακεύεται που η Κριστίν Λαγκάρντ κατονομάζει τη Γερμανία.

«Η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση διότι τηρούμε τους κανόνες που ισχύουν στην Ευρώπη», απάντησε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, απαιτώντας όπως συνήθως, από τους Ευρωπαίους εταίρους του, όπως η Γαλλία, να σεβαστούν τους ίδιους κανόνες.

«Πίεση στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε;», σχολίασε ειρωνικά ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την οικονομία Πιερ Μοσκοβισί, όχι και πολύ πεπεισμένος ότι η μέθοδος αυτή θα αποφέρει καρπούς.

Ωστόσο υπενθύμισε ότι οι Βρυξέλλες έχουν διατυπώσει κατά το παρελθόν το ίδιο μήνυμα με το ΔΝΤ. Το μήνυμα «αυτό διατυπώνεται απερίφραστα στις συστάσεις που έχουν απευθυνθεί προς τη Γερμανία. Αυτό επίσης λέει και η Ομάδα των 20», εξήγησε ο Πιερ Μοσκοβισί σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον.

«Η Γερμανία έχει καταβάλει προσπάθειες για να αυξήσει τις εσωτερικές επενδύσεις», αναγνώρισε ωστόσο, υπενθυμίζοντας ότι το Βερολίνο εκταμίευσε 5 δισεκατομμύρια ευρώ για την υποδοχή των προσφύγων.

«Αλλά ο στόχος δεν έχει ακόμη επιτευχθεί», παραδέχθηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος.