Κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα
- 08/11/2013, 10:47
- SHARE
Το «δεύτερο κύμα» διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλων του Δημοσίου και οι 4.000 απολύσεις στο επίκεντρο των συζητήσεων - Βρούτσης: Καμία μείωση σε μισθούς και συντάξεις.
Την Κυριακή το πρωί αναμένεται τελικά να πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας που είχε αρχικά προγραμματιστεί για σήμερα, καθώς η τρόικα ζήτησε περισσότερο χρόνο ώστε να εκτιμήσει και να αξιολογήσει τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών βρίσκονται σήμερα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όπου εξετάζουν κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το προσχέδιο για το «δεύτερο κύμα» διαθεσιμότητας, αλλά και τον κατάλογο των 12.500 δημόσιων υπαλλήλων του «πρώτου κύματος».
Τα στελέχη του υπουργείου θεωρούν πως το ζήτημα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων δεν αποτελεί πλέον «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, καθώς, όπως διατείνονται, το «πρώτο κύμα» που περιλαμβάνει και τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ, οδεύει προς την ολοκλήρωσή του.
Ωστόσο, «πονοκέφαλο» στο υπουργείο προκαλεί η κυβερνητική δέσμευση να προσθέσει 12.500 ακόμη άτομα στο μέτρο της διαθεσιμότητας ως τον Δεκέμβριο, καθώς και 4.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη που είχε ζητήσει παράταση από την τρόικα για την εφαρμογή των μέτρων αυτών κατά την προηγούμενη επίσκεψη των κλιμακίων, για να προχωρήσουν τα μέτρα αυτά θα πρέπει πρώτα να εντοπιστούν οι θέσεις που πλεονάζουν και να καταργηθούν, αφού πρώτα έχουν προκύψει τα σχέδια στελέχωσης από όπου θα προέλθουν οι 12.500 προς διαθεσιμότητα εργαζόμενοι. Πηγές του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη αναφέρουν πως οι 12.500 ως το τέλος Δεκεμβρίου θα προκύψουν κυρίως από τους ΟΤΑ, από τον χώρο της Υγείας και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το υπουργείο επιμένει και στη θέση του πως στις 4.000 απολύσεις του 2013 θα πρέπει να προσμετρηθούν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, οι υπάλληλοι από την αμυντική βιομηχανία (ΕΑΣ-ΕΛΒΟ) και ΛΑΡΚΟ, οι επίορκοι, και οι συμβασιούχοι των «προσωρινών διαταγών», κάτι που μέχρι τώρα δεν δέχεται η τρόικα.
Διαβάστε ακόμη: Συνεχίζονται οι επαφές με την τρόικα για τον προϋπολογισμό του 2014
Βρούτσης: Καμία μείωση σε μισθούς και συντάξεις
Τη διαβεβαίωση ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να προβεί σε περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων επανέλαβε μιλώντας το πρωί σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, που είπε ακόμη ότι θα προχωρήσει εντός του 2014 η διαδικασία μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, η οποία θα ολοκληρωθεί έως το 2020, ενώ διευκρίνισε ότι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους έχει προβλεφθεί ήδη από τον νόμο Πετραλιά.
Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε, επίσης, ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούνται στο ασφαλιστικό σύστημα αποτελούν μέρος του εθνικού σχεδιασμού και δεν οφείλονται στις απαιτήσεις της τρόικας και σημείωσε, ότι με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τίθεται οριστικά τέλος σε ένα «φαύλο και κατακερματισμένο», όπως το χαρακτήρισε, πολιτικό σύστημα.
Διαβάστε ακόμη: Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι πλειστηριασμοί ακινήτων