Οι μυστικές επαφές για το ελληνικό χρέος και το σενάριο για μια νέα, πολύμηνη αξιολόγηση

Οι μυστικές επαφές για το ελληνικό χρέος και το σενάριο για μια νέα, πολύμηνη αξιολόγηση

Συμφώνησαν ότι... διαφωνούν οι θεσμοί για το ζήτημα και προδικάζουν σκληρό πολιτικό παιχνίδι που θα κρατήσει μήνες.

Το σενάριο της πολύμηνης δεύτερης αξιολόγησης φαίνεται όλο και πιο κοντά ως πιθανότητα, μετά τις επαφές Ευρωπαίων και αξιωματούχων του ΔΝΤ στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

Στις επαφές αυτές οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι διαφωνούν στο θέμα του χρέους, γεγονός που περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση ενόψει της έναρξης της αξιολόγησης.

Το Ταμείο φέρεται να έχει καταστήσει σαφές στους Ευρωπαίους, πως για να εγκρίνει νέο δανειακό πρόγραμμα προς την Ελλάδα θέλει σκληρές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, στη φορολογία, αλλά και γενναία ρύθμιση χρέους, καθώς και χαμηλότερους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό ακριβώς ήταν το συμπέρασμα και στην τελευταία μυστική συνάντηση του Washington Group, που συνεδρίασε στην Ουάσινγκτον, αναζητώντας ένα ρόλο τεχνικού συμβούλου για το ΔΝΤ, αφού δεν θα έχει ρόλο δανειστή.

Οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους, κυρίως οι Γερμανοί, αρνούνται κάθε συζήτηση για το χρέος τώρα και δεν δέχονται να αλλάξει ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ωστόσο, πιέζουν ασφυκτικά για την πλήρη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, αφού αυτή περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο το οποίο έφεραν προς ψήφιση στα κοινοβούλια τους.

Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έσπευσε να προεξοφλήσει μετά τη συνεδρίαση του Ecofin, τη συμμετοχή του ΔΝΤ, πριν από το τέλος του 2016.

Πάντως, αξιωματούχοι του Ταμείου δεν συμμερίζονται την ίδια αισιοδοξία, αφού, όπως υποστηρίζουν, δεν πρόκειται να παραβιαστεί το καταστατικό του, που απαγορεύει τη συμμετοχή εάν το χρέος μιας χώρας δεν κρίνεται βιώσιμο.

Το μπρα-ντε-φερ συνεχίζεται και αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες, αφού και η ελληνική πλευρά βοηθά με τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων. Όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές των θεσμών, οι Έλληνες υπουργοί συνεχίζουν να φέρνουν εμπόδια στην υλοποίηση ακόμη και μεταρρυθμίσεων που έχουν ψηφιστεί, με αποτέλεσμα τα θέματα να έρχονται συνέχεια στο προσκήνιο ξανά και ξανά.