Η διαμάχη Γερμανίας – ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος στιγματίζει το δρόμο για τις εκλογές
- 12/10/2016, 13:33
- SHARE
Η στάση Σόιμπλε απέναντι στο ΔΝΤ, και η άρνηση οποιασδήποτε συζήτησης πριν το 2017 πυροδοτούν έναν νέο γύρο αντιπαραθέσεων.
Η συζήτηση για το ελληνικό χρέος εξελίσσεται σε κυρίαρχο πολιτικό ζήτημα για τη Γερμανία, ενόψει των επερχόμενων εκλογών αλλά και της πορείας της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Η γερμανική εφημερίδα FAZ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην «έκρηξη» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διένεξη του με το ΔΝΤ για την ελάφρυνση ή όχι του ελληνικού χρέους, συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αντιπαράθεση η οποία άνοιξε εκ νέου μετά την τελευταία σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας και συνεχίστηκε στο πρόσφατο Eurogroup του Λουξεμβούργου.
«Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την έκπληξή του μετά τις διαβουλεύσεις των υπουργών Οικονομικών για τις δηλώσεις του αναπληρωτή διευθυντή του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα η οποία σημειώνει ότι ο κ. Λίπτον είχε ανακόψει προηγουμένως τις προσδοκίες των χωρών της ευρωζώνης ότι το Ταμείο θα αποφάσιζε μέχρι το τέλος του χρόνου την παραμονή του στο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα. «Έχει την εντύπωση, δήλωσε ο Σόιμπλε, ότι ο κ. Λίπτον δεν γνωρίζει τη συμφωνία του Μαΐου μεταξύ του Eurogroup και του ΔΝΤ, πράγμα που δεν είναι «τρομερό», αφού ο κ. Λίπτον δεν είναι αρμόδιος για την Ελλάδα. Γι’ αυτό ακριβώς και δεν κατανοεί γιατί ο αναπληρωτής διευθυντής εκφέρει καν απόψεις για την Ελλάδα», γράφει η FAZ.
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, ο Σόιμπλε έχει ήδη προδικάσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και μέσω νέας χρηματοδότησης, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το Ecofin. Την ίδια στιγμή το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ ανέφερε, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, ότι ήδη η διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης θα κρατήσει πολύ περισσότερο από τα χρονικά όρια του 2016, διαπίστωση στην οποία συμφωνεί και ο οίκος αξιολόγησης Fitch στις δικές του προβλέψεις για το ελληνικό πρόγραμμα.
«H έλλειψη ανταγωνιστικότητας είναι το ελληνικό πρόβλημα και έχω την εντύπωση ότι αν προσεγγίσει κανείς πολύ γρήγορα το ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους, θα αρθεί η πίεση για μεταρρυθμίσεις. Ως εκ τούτου ο δρόμος του ΔΝΤ δεν είναι ο σωστός. Αντιθέτως η οδός που ακολουθούν η Γερμανία και το Eurogroup είναι ο ορθός σε αυτήν την περίπτωση», δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk ο εκπρόσωπος της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών, Έκαρντ Ρέμπεργκ. Στην ουσία ο Γερμανός πολιτικός επανέλαβε τα λόγια του Σόιμπλε σε πάνελ της Ουάσινγκτον με την Κριστίν Λαγκάρντ περί ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, θεωρώντας τότε ότι η συζήτηση για το χρέος «παραπλανεί τους Έλληνες».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας ING-DiBa Κάρστεν Μπρζέσκι μιλώντας στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρόγραμμα n-tv θεωρεί ότι ένα κούρεμα υπόθεση χρόνου, μιας και, όπως λέει, είναι αδύνατη η αποπληρωμή ενός τόσο υψηλού χρέους.
«Εννοείται ότι το κούρεμα συνδέεται με κόστος για τον Γερμανό φορολογούμενο. Το κούρεμα ωστόσο θα καθυστερήσει. Στόχος είναι να κρατηθεί η Ελλάδα στην αναμονή έτσι ώστε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Και ίσως κάποια στιγμή μετά τις γερμανικές εκλογές ή κατά τη διάρκεια του 2018 να ξεκινήσουν συζητήσεις για το κούρεμα».
Κατά την άποψή του, πολλοί Γερμανοί πολιτικοί θεωρούν ότι οι πολίτες δεν θα κατανοήσουν μια τέτοια απόφαση: «Θεωρώ ωστόσο ότι οι πολίτες κατανοούν ότι το ελληνικό χρέος είναι υπερβολικό. Την ίδια στιγμή όμως η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι χρειάζεται ένα μέσο πίεσης έναντι της Ελλάδας προκειμένου να δίνει κάθε μήνα στo Eurogroup πράσινο φως στις μεταρρυθμίσεις».