Ο ανασχηματισμός που έρχεται και ο ρόλος Χριστοδουλάκη
- 13/10/2016, 10:31
- SHARE
Ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει σε αλλαγές μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ξεκινάει σήμερα το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά παράλληλα τρέχουν και τα σενάρια για ανασχηματισμό της κυβέρνησης, καθώς όλα και περισσότερα στελέχη που είναι κοντά στον πρωθυπουργό του εισηγούνται αυτός να γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συνεδρίου.
Χωρίς να έχει αποφασιστεί τίποτα και το σενάριο ο ανασχηματισμός να πραγματοποιηθεί στην πορεία ή το τέλος της β΄ αξιολόγησης, καλά ενημερωμένες πηγές άφηναν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το τι θα αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας.
Όπως αναφέρει το news247.gr, από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός θα έχει στα χέρια του τη νέα σύνθεση της Κ.Ε στο κόμμα, τις ισορροπίες που διαμορφώνονται από τις τάσεις, καθώς και τη επιρροή των κορυφαίων στελεχών βάση της σταυροδοσίας αλλά και την παρουσία τους στο Συνέδριο, είναι γεγονός πως θα έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς μπορεί να κινηθεί. Μέσα στο Συνέδριο, άλλωστε αναμένεται να γίνει εκτενής συζήτηση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να προχωρήσει σε ανοίγματα προς τον χώρο της κεντροαριστεράς, ενδεχόμενο που θεωρείται εξαιρετικά αβέβαιο από τη αρνητική στάση που έχουν κρατήσει έως τώρα μεγάλη μερίδα στελεχών του κόμματος.
«Λίφτιγκ» στην κυβέρνηση
Όσο τα σενάρια για ανασχηματισμό συντηρούνται, τόσο περισσότερα ονόματα πέφτουν στο τραπέζι.
Δεδομένη θεωρείται η παρουσία στο συνέδριο του πρώην προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, ο οποίος άλλωστε είχε παραστεί πρόσφατα σε ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, και για τον οποίο ακούγεται ότι θα έχει θέση στο νέο υπουργικό συμβούλιο.
Επίσης στο Συνέδριο αναμένεται να είναι παρούσα και η πρώην υπουργός και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Αμφότεροι, προβλέπεται να αξιοποιηθούν στο νέο κυβερνητικό σχήμα, με τον Φ. Κουβέλη να «χτυπάει» ένα από τα υπουργεία Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Ανασυγκρότησης ή το Δικαιοσύνης.
Ακόμα η Λούκα Κατσέλη είναι ένα από τα ονόματα που ακούγονται για τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης, όπως επίσης ακούγονται ότι θα αξιοποιηθούν σε κυβερνητικές θέσεις βουλευτές όπως οι κ.κ. Φάμελλος, Καραγιαννίδης, Συρμαλένιος, Σαντορινιός, Σεβαστάκης, Καρακώστα, Αυλωνίτου κ.α
Σε κάθε περίπτωση εξακολουθούν να υπάρχουν και πιο «ήρεμες φωνές» που επιμένουν πως οι αλλαγές στα χαρτοφυλάκια μπορούν να προχωρήσουν μόνο όταν υπάρχει μια σαφής εικόνα για την πορεία της β΄ αξιολόγησης.
Ο ρόλος Χριστοδουλάκη
Όσον αφορά τον Νίκο Χριστοδουλάκη, σύμφωνα με τα Νέα, θα αναλάβει επικεφαλής της ομάδας για το χρέος. Ο πρώην τσάρος της Οικονομίας επί Σημίτη φέρεται ότι ζύγισε σχετικές προτάσεις για την αξιοποίησή του και έκρινε ότι θα είναι πιο χρήσιμος στην εθνική επιτροπή που θα χειριστεί και τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους – πιστωτές.
Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει ο Μικροπολιτικός των Νέων, ο Αλέξης Τσίπρας ίσως θα επιθυμούσε να συμμετάσχει ο πρώην τσάρος της Οικονομίας κατά τη δεύτερη περίοδο Σημίτη στο νέο κυβερνητικό σχήμα, αλλά η θέση για την οποία προαλείφεται τελικά είναι του επικεφαλής της ελληνικής ομάδας που θα συγκροτηθεί για τη διευθέτηση του χρέους.
Την Τετάρτη ο κ. Χριστοδουλάκης προειδοποίησε ότι τυχόν συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, θα σημαίνει νέο μνημόνιο.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι μία τέτοια συμφωνία με εμπλοκή του Ταμείου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνοδεύεται από νέο βαρύτατο μνημόνιο, με ακόμη πιο δυσβάσταχτα μέτρα.
Το ΔΝΤ δεν μετέχει σε αναδιαρθρώσεις χρέους χωρίς βαρύτατο πρόγραμμα αναπροσαρμογής, υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλάκης σε υποεπιτροπή της Βουλής για το χρέος, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστούν και τώρα επακριβώς οι όροι που θέτει για τη συμμετοχή του σε μία συμφωνία για το χρέος.
Ακόμη, αναφέρθηκε και σε δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, περί «καθαρού διαδρόμου για τους επενδυτές», σχολιάζοντας «Το ΔΝΤ το είπε χωρίς νέο μνημόνιο; Γιατί αν εννοεί νέο Μνημόνιο τότε όχι διάδρομο δεν θα βρείτε αλλά θα είναι προς τα κάτω όρυγμα στο φλοιό της γης. Άρα να γνωρίζουμε τι ζητάμε».
Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι δεν θα πρέπει να μετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. «Ήταν όνειδος για την ΕΕ. Θα έπρεπε η Ελλάδα να δώσει μάχες για να μην μπει», ανέφερε σχετικά.
Διαβάστε ακόμη:
Δεν είναι μόνο το χρέος: Η «σκληρή» ατζέντα του ΔΝΤ που δεν θέλει να ακούει η κυβέρνηση