Τουρισμός: Στόχος οι 35 εκατ. τουρίστες μέχρι το 2021
- 18/10/2016, 11:59
- SHARE
Τα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ σύμφωνα με μελέτη της PwC.
Εννέα εκατομμύρια επιπλέον τουρίστες μέχρι το 2021 είναι ο νέος στόχος του ΣΕΤΕ, όπως αυτός οριοθετήθηκε σε μελέτη της PwC, που παρουσιάστηκε από το βήμα του 15ου Συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Συγκεκριμένα, το 2021 οι αφίξεις εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 34,8 εκατομμύρια από 26 εκατομμύρια που είναι σήμερα και τα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η συνεισφορά του τουρισμού στην ελληνική οικονομία, όπως τόνισε ο Λεωνίδας Παπαϊωάννου από τον οικονομικό οίκο, θα ανέλθει στα 44 δισ. ευρώ και οι απασχολούμενοι, άμεσοι και έμμεσοι, στον συγκεκριμένο κλάδο της οικονομίας θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο.
Περιγράφοντας τη δυναμική του κλάδου, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, σημείωσε την συμβολή του στην οικονομία, λέγοντας, “είναι ο τίγρης της ελληνικής οικονομίας”. Στη δική του παρέμβαση, ανάφερε, ότι το 2026 η συνεισφορά του στο ΑΕΠ της χώρας θα ξεπεράσει το 22%, ενώ το 28% της συνολικής απασχόλησης της χώρας θα προέρχεται από τον τουρισμό.
Η φυσική ομορφιά της χώρας πράγματι αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Σχοινάς, η χώρα για να κερδίσει το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας χρειάζεται αντιγραφειοκρατικές δομές, σάρωμα κανονιστικών εμποδίων, που δεν επιτρέπουν νέους παίκτες να εισέλθουν στον κλάδο, αλλά και ένα μητροπολιτικό μοντέλο διοίκησης, ώστε να επιλύονται περιφερειακά προβλήματα.
Κυβερνητική προτεραιότητα ο τουρισμός
«Ο τουρισμός είναι κυβερνητική προτεραιότητα», τόνισε ο γενικός γραμματέας τουριστικής πολιτικής Γιώργος Τζιάλλας, από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΤΕ υπογραμμίζοντας ότι υλοποιούνται δράσεις που στοχεύουν στη διάχυση του τουριστικού ρεύματος σε όλες τις περιοχές της χώρας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Αφού σημείωσε ότι η χώρα και η ηγεσία του κλάδου ήλθαν αντιμέτωπες με πρωτοφανή γεγονότα, όπως το προσφυγικό, το Brexit, κλπ, ο ελληνικός τουρισμός κατάφερε να σημειώσει ρεκόρ αφίξεων, τόνισε ο κ.Τζιάλλας.
Με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ο κ. Τζιάλλας τόνισε ότι προωθείται η ανάπτυξη θεματικών μορφών τουρισμού αλλά και δράσεις που ευνοούν την ενίσχυση των συνεργιών με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Προς την κατεύθυνση της τόνωσης της επιχειρηματικότητας, ο κ. Τζιάλλας ανάφερε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί πρόγραμμα για ίδρυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πάντα στον κλάδο του τουρισμού. Να σημειωθεί ότι τρέχει ήδη πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ΜμΕ του κλάδου.
Παραμένοντας στο σκέλος των δράσεων του υπουργείου, με ενδιαφέρον αναμένεται το θεσμικό πλαίσιο για την οικονομία του διαμοιρασμού (ενοικιαζόμενες κατοικίες), για το οποίο όπως είπε είναι στο τελικό του στάδιο. Το 2017 επίσης αναμένεται και η κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας, όπως και η δημιουργία των “δορυφόρων λογαριασμών” τουρισμού.
Στην παρέμβαση του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης ανάφερε ότι η Πολιτεία οφείλει να υλοποιήσει άμεσα ένα πλέγμα ενεργειών ανάτασης της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού τομέα με κυριότερο άξονα την επαναφορά των συντελεστών φορολόγησης σε χαμηλότερα επίπεδα, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τη δημιουργία περιβάλλοντος προσέλκυσης επενδύσεων και την επανατροφοδότηση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.