Tσίπρας: Αναγκαία η λύση για το χρέος, αλλιώς κινδυνεύει το πρόγραμμα

Tσίπρας: Αναγκαία η λύση για το χρέος, αλλιώς κινδυνεύει το πρόγραμμα
ΑΠΕ-ΜΠΕ/consilium.europa.eu/Sebastien PIRLET

«Η Ελλάδα άφησε πίσω τις ημέρες της κρίσης», τόνισε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι ως το Eurogroup του Δεκεμβρίου θα έχουμε θετικές αποφάσεις.

Η Ελλάδα έχει αφήσει οριστικά πίσω της τις μέρες της κρίσης, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση των εργασικών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την Παρασκευή.

Οι συνομιλητές μου πιστεύω πως κατανόησαν αυτήν την ανάγκη. Κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις, ενόψει μάλιστα μίας εκλογικής χρονιάς, για κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες, σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης πως «σχεδόν σε όλους τους συνομιλητές μου -γιατί η συνάντησή μου με την πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας αφορούσε το Brexit και το Κυπριακό- έθεσα την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από όλες τις πλευρές».

Αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Eurogroup του Μαΐου για το χρέος, σημειώνοντας πως «ήταν εξαιρετικά θετικές, και σε απολύτως θετικό πλαίσιο…». «Τα αρνητικά του Μαΐου δεν ήταν οι αποφάσεις, αλλά μετά, στις συνεντεύξεις Τύπου, όταν είδαμε την αντιπαράθεση ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών», είπε.

Προσέθεσε πως είναι εφικτό ως το Eurogroup του Δεκεμβρίου να έχουμε θετικές αποφάσεις… «Πρέπει να δοθεί ισχυρό σήμα στην επενδυτική κοινότητα και αυτό δεν δίνεται όσο υπάρχει διαρκής αναβολή σε όσα έχουμε συμφωνήσει. Πρέπει η Ελλάδα, το συντομότερο δυνατόν, να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης», τόνισε και είπε πως στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου θα συζητηθεί η συγκεκριμενοποίηση των άμεσων και βραχυπρόσθεσμων μέτρων που ειναι απαραίτητα για την επίλυση του χρέους.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συνάντηση με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας πως της έθεσε τα καίρια στρατηγικά ζητήματα και πρόσθεσε ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα.

Επισήμανε, επίσης ότι υπάρχει θετικό κλίμα για την επίλυση του Κυπριακού, το οποίο και αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στις συναντήσεις που είχε νωρίτερα με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την Γερμανίδα καγκελάριο. Όπως τόνισε, οι δύο ηγέτες έδειξαν κατανόηση για το Κυπριακό και συμφώνησαν με τη θέση της Ελλάδας ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση χωρίς να χαρακτηριστεί παράνομη η παρουσίας των κατοχικών τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο.

«Ανεπαρκής η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στο προσφυγικό»

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε από τις Βρυξέλλες, λίγο μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, πως σε ό,τι αφορά το προσφυγικό έγιναν και σήμερα σαφείς οι εσωτερικές αντιθέσεις στην ΕΕ. Πρόκειται για αντιθέσεις μεταξύ των χωρών που παραμένουν πιστές στην αρχή της αλληλεγγύης και εκείνες που επιθυμούν αλληλεγγύη α λα καρτ, δήλωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Ελλάδα που σηκώνει δυσανάλογο προς τις δυνάμεις της βάρος.

Ο Α. Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι προς το παρόν η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα είναι ανεπαρκής. Τόνισε ωστόσο πως οι σημερινές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής επί του θέματος αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τις ελληνικές θέσεις, οι οποίες δεν είναι συμβατές προς την ιδέα της λεγόμενης ευέλικτης αλληλεγγύης. Ο πρωθυπουργός τάχθηκε επίσης υπέρ της διαδικασίας φιλελευθεροποίησης των διαδικασιών παροχής βίζας στους Τούρκους πολίτες τονίζοντας ταυτόχρονα ότι θα πρέπει να αντιληφθεί η Τουρκία πως θέμα εξαίρεσης της Κύπρου δεν μπορεί να τεθεί.

Ο Αλ. Τσίπρας κατά των περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας

Τη «σαφή θέση» της ελληνικής κυβέρνησης κατά των περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, παρά την ευθύνη που φέρει στην κλιμάκωση της βίας στο Χαλέπι, εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Ο κ. Τσίπρας εξήγησε πως είναι απαραίτητος ένας «θετικός διπλωματικός ρόλος» της ΕΕ υπέρ της «ειρήνης» και της «σταθερότητας» στην περιοχή. «Έστω και αυτή η εύθραυστη κατάπαυση πυρός είναι θετική», σημείωσε, προσθέτοντας, όμως, πως οι λύσεις πρέπει «να επουλώνουν τις πληγές και όχι να τις πολλαπλασιάζουν».

Καταδικάζοντας τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων στο Χαλέπι και αλλού, ανέφερε πως η ΕΕ πρέπει να ασκήσει σημαντική πίεση σε όλες τις δυνάμεις που εμπλέκονται στους βομβαρδισμούς, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να βοηθήσει σε τίποτα ο εγκλωβισμός της Ευρώπης σε έναν κύκλο αλλεπάλληλων κυρώσεων και ψυχροπολεμικής ρητορικής.

Σε ό,τι αφορά την εμπορική συμφωνία με τον Καναδά (CETA), ο κ. Τσίπρας τόνισε πως με τη μορφή που είχε πριν από έναν χρόνο, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να την κάνει αποδεκτή και είχε διατυπώσει «ενστάστεις και αντιρρήσεις». Ωστόσο, επεσήμανε πως οι διορθωτικές προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση σε τέσσερα σημεία υιοθετήθηκαν «σε μεγάλο βαθμό».

Αυτά τα σημεία αφορούν την κύρωση της συμφωνίας από τα εθνικά Κοινοβούλια, την επίλυση των διαφορών μεταξύ ιδιωτικού τομέα και κυβερνήσεων σε εθνικά και διεθνή δικαστήρια και όχι σε «ad hoc» δικαστήρια, τη ρητή δέσμευση ότι η πολιτική θα ασκείται ελεύθερα από τις εθνικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των επανεθνικοποιήσεων και, τέλος, τη ρητή δήλωση για προστασία των εργασιακών, περιβαλλοντικών και καταναλωτικών δικαιωμάτων στον ύψιστο βαθμό.