Θα «χορέψει» ο Ομπάμα… σάλσα;
- 09/11/2013, 17:32
- SHARE
Δείγματα μετατροφής της στάσης της Ουάσιγκτον έναντι της Κούβας.
«Όταν ο Φιντέλ Κάστρο ανέλαβε την εξουσία (στην Κούβα) εγώ είχα μόλις γεννηθεί. Άρα, η άποψη ότι η πολιτική που εφαρμόζεται το 1961 μπορεί να είναι αποτελεσματική και σήμερα, στην εποχή του Ίντερνετ, της Google (…) δεν έχει λογική». Το ακροατήριο του Μπαράκ Ομπάμα δεν θα μπορούσε να έχει καταλληλότερο γι’ αυτού του πνεύματος δηλώσεις, στο χθεσινοβραδινό γκαλά για την χρηματοδότηση του Δημοκρατικού Κόμματος, στο κοσμπολίτικο Μαϊάμι.
«Πρέπει να είμαστε δημιουργικοί και προσεκτικοί, να συνεχίσουμε να αναθεωρούμε την πολιτική μας», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος ενώπιον της επιχειρηματικής και μη «αφρόκρεμας» της Φλόριντα, όπου οι Κουβανοί αυτοεξόριστοι και οι απόγονοί τους συγκροτούν μία από τις πιο σημαντικές στην περιοχή «δεξαμενές» πόρων και ψήφων.
«Πιστεύω ότι όλοι ξέρουμε πως, στο τέλος, η ελευθερία θα έλθει στην Κούβα χάρη στους εξαιρετικούς ακτιβιστές (…) όμως οι ΗΠΑ μπορούν να παρέχουν βοήθεια», διαβεβαίωσε, σκιαγραφώντας στην ομιλία του τον τρόπο που μία νέα γενιά πολιτικών ηγετών στις τάξεις των ΗΠΑ και των κουβανικής καταγωγής Αμερικανών θα μπορούσε να αναπτύξει «νέους μηχανισμούς» για να έλθει η αλλαγή στην γειτονική, νησιωτική χώρα.
Διαβάστε ακόμη: Στους ρυθμούς των εθνικιστών η Ρωσία
Όλα αυτά αντήχησαν σαν γλυκιά μελωδία στα αυτιά των παρισταμένων – όλοι τους είναι άλλωστε σφοδροί πολέμιοι του καθεστώτος Κάστρο. Και η αλήθεια είναι ότι πολλοί αναλυτές διαβλέπουν πλέον μία μεθοδευμένη, εν ευθέτω μεταστροφή στην πολιτική της Ουάσιγκτον έναντι της Αβάνας.
Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, άλλωστε, τα Ηνωμένα Έθνη ψήφισαν την 22η στη σειρά καταδικαστική απόφασή τους για το αμερικανικό εμπάργκο στην Κούβα, το οποίο κρατά πάνω από μισό αιώνα, έχει αμφιλεγόμενα πολιτικά αποτελέσματα και κατά πολλούς στηρίζεται σε μία σαθρή ηθικο-διπλωματική βάση.
Προ ημερών, ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών, Μπρούνο Ροντρίγκεζ, το χαρακτήρισε έξω από τα δόντια «βάρβαρο», εκφράζοντας ανοιχτά τη δυσαρέσκεια της Αβάνας για το γεγονός ότι, παρά τα δικά της σιωπηρά «ανοίγματα» προς τον καπιταλισμό, ο Ομπάμα δεν έχει προχωρήσει σε σημαντική χαλάρωση των κυρώσεων, όπως ευαγγελιζόταν από την πρώτη κιόλας εκλογή του στον Λευκό Οίκο.
Διαβάστε ακόμη: «Εκρηκτικό» ξεκίνημα των Ολυμπιακών έργων στη Βραζιλία
Κάποια μικρά, δειλά βήματα πάντως έχουν ήδη γίνει: τον Σεπτέμβριο, τα υπουργεία Εξωτερικών των πάλαι ποτέ «εχθρών» εξέτασαν την αποκατάσταση της ταχυδρομικής επικοινωνίας που είχε σταματήσει από το 1963, στο ίδιο πνεύμα χαλάρωσης των περιορισμών στα ταξίδια -κυρίως αθλητών, καλλιτεχνών και επιχειρηματιών- προς την Κούβα.
Σήμερα εξάλλου η συγκυρία θεωρείται κρίσιμη, λόγω τόσο της πολιτικής αβεβαιότητας στη νήσο, όσο και της μετ’ εμποδίων προώθησης της μεταρρύθμισης στο μεταναστευτικό από την κυβέρνηση Ομπάμα (είναι στην ψήφο των μειονοτήτων που οφείλει άλλωστε την επανεκλογή του). Μέσα από αυτήν εκτιμάται άλλωστε ότι θα κριθούν πολλά μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, με πιο κοντινό χρονικό ορίζοντα για τον επανακαθορισμό των ισορροπιών μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου στο Κογκρέσο.