Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Σίγουροι οι στόχοι για το 2016, στοίχημα τα έσοδα του 2017

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Σίγουροι οι στόχοι για το 2016, στοίχημα τα έσοδα του 2017

Οι προβλέψεις για τη φετινή χρονιά και οι προκλήσεις της επόμενης.

Μεγάλη βεβαιότητα για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ για το 2016 εκφράζει η φθινοπωρινή έκθεση του δημοσιονομικού συμβουλίου με βάση τα στοιχεία εκτέλεση του Κρατικού προϋπολογισμού για το εννεάμηνο Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου.

Με βάση την εξέλιξη των εσόδων τα οποία στο εννεάμηνο παρουσίαζαν υπέρβαση 1,5 δις προκύπτει ότι, όσο ακόμη και εάν εισπραχθούν 1,2 δισ. λιγότερα το τελευταίο τρίμηνο του 2016, σε σχέση με το 2015 και πάλι επιτυγχάνεται ο ετήσιος στόχος. Αν και στο Δ’ τρίμηνο αναμένεται μια κάμψη του υψηλού ρυθμού αύξησης των εσόδων του εννεαμήνου (9,2%), για να μην επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος θα πρέπει στο Δ’ τρίμηνο του 2016 τα έσοδα να μειωθούν περισσότερο από 7,8% έναντι των αντίστοιχων εισπράξεων του 2015. Όπως τονίζεται Μια τέτοια εξέλιξη συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες.

Όσον αφορά τις δαπάνες, από τις εξελίξεις του εννεαμήνου σε συνδυασμό με τις ετήσιες εκτιμήσεις, προκύπτει ότι στο Δ’ τρίμηνο του 2016 αναμένεται να κινηθούν στα επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου του 2015. Δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να έχει μεγαλύτερες δυνατότητες στενής παρακολούθησης και ελέγχου των δαπανών, σε σχέση με το παρελθόν, η διαμόρφωση των ετήσιων δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Προσχεδίου συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες.

Συμπερασματικά τονίζεται ότι, με βάση τις εξελίξεις του εννεαμήνου, τις ετήσιες εκτιμήσεις του Προσχεδίου, οι οποίες είναι συμβατές με την εκτίμηση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος (0,63%του ΑΕΠ) και λαμβάνοντας υπόψη και την ενδεχόμενη αναστροφή των τάσεων του εννεαμήνου στα (έσοδα και στις δαπάνες του ΤΠ) στο τελευταίο τρίμηνο του 2016, εκτιμάται ότι τα ετήσια μεγέθη του ΚΠ το πιθανότερο είναι ότι θα διαμορφωθούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Προσχεδίου του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

Στοίχημα η ανάκαμψη της οικονομίας για το 2017

Σε ότι αφορά τον επόμενο χρόνο η έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου σημειώνει ότι η βάση της δημοσιονομικής πολιτικής θα συνεχίσει να είναι περιοριστική και το 2017. Αυτό προκύπτει από την προβλεπόμενη αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος της ΓΚ από 0,6% στο 1,8% του ΑΕΠ, ενώ η οικονομία θα βρίσκεται, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Προσχεδίου, στο πρώτο έτος της ανάκαμψης.

Με μια ανάλυση εσόδων και δαπανών για τον επόμενο χρόνο σημειώνεται ότι η μόνη κατηγορία δαπανών που μειώνεται πραγματικά (κατά 100 εκατ. ευρώ) είναι οι πληρωμές για τόκους. Επίσης, όπως αναλύεται στην επόμενη παράγραφο, ενώ τα έσοδα είναι σχεδόν αμετάβλητα, υποκρύπτουν μία πολύ μεγάλη υποκατάσταση μη φορολογικών εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών με φορολογικά έσοδα.

Η αύξηση των αμιγώς φορολογικών εσόδων του ΚΠ προέρχεται κυρίως από τα φορολογικά μέτρα του Μαΐου του 2016, ορισμένα από τα οποία τέθηκαν σε ισχύ την 1Ιουνίου 2016 και ορισμένα πρόκειται να τεθούν σε ισχύ την 1ηΙανουαρίου 2017.

Από το σύνολο των παρεμβάσεων (που καλύπτει 19 μήνες) το 78,0%αφορά φορολογικά μέτρα και μόνο το 22,0% περικοπές δαπανών. Ειδικά τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2017 σχεδόν στο σύνολο τους αφορούν φορολογικές ρυθμίσεις.

Στο σημείο αυτό η έκθεση τονίζει ότι από πολλούς αναλυτές αλλά και διεθνείς οργανισμούς υποστηρίζεται ως «γενική αρχή» ότι η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών πρέπει να βασίζεται κυρίως στον έλεγχο-περιορισμό των δημοσίων δαπανών και δευτερευόντως στην αύξηση των φορολογικών εσόδων. Η έκθεση καταλήγει ότι γενικά, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2017 εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από μια σειρά προϋποθέσεων και συνθηκών οι περισσότερες από τις οποίες, προς το παρόν, δεν έχουν διασφαλισθεί.

Η έγκαιρη διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών και προϋποθέσεων (π.χ. βελτίωση οικονομικού κλίματος, ταχύτατη εκκαθάριση του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών κλπ) θα αυξήσει τις πιθανότητες επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων και αντιστρόφως.

Πηγή: news247.gr