Το «δόλωμα» των Ευρωπαίων για να πείσουν το ΔΝΤ για την Ελλάδα

Το «δόλωμα» των Ευρωπαίων για να πείσουν το ΔΝΤ για την Ελλάδα

Στόχος στο Eurogroup του Δεκεμβρίου να ανακοινωθούν πιο γενναία βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Με «δόλωμα» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, οι Ευρωπαίοι θα επιχειρήσουν να…προσελκύσουν το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς, ωστόσο να μπορούν από τώρα να εγγυηθούν για μια θετική απάντηση.

Ελληνικές κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, που θα ανακοινώσουν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου οι Ευρωπαίοι, θα είναι αρκετά πιο φιλόδοξα από το αναμενόμενο, προκειμένου να πειστεί το Ταμείο ότι έως το 2018 το ελληνικό χρέος θα είναι «εξυπηρετήσιμο».

Πηγές προσκείμενες στους θεσμούς, εκτιμούν ότι είναι πιθανό τα βραχυπρόθεσμα μέτρα να είναι «σημαντικά», θεωρούν όμως δεδομένο πως το ΔΝΤ θα επιμείνει στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, την οποία θα ετοιμάσει παράλληλα με τη δεύτερη αξιολόγηση. Η έκθεση του Ταμείου, δεν αναμένεται να έχει διαφορετικές παραδοχές από τα όσα υποστηρίζουν τα στελέχη του έως σήμερα και θα ζητάει εκ νέου να αποφασιστούν εμπροσθοβαρώς τόσο τα μεσοπρόθεσμα, όσο και τα μακροπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, καθώς επίσης και την αλλαγή των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, για τα οποία θεωρεί πως δεν μπορούν να υπερβούν το 1,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον έως το 2021.

Το ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει ούτε κατ’ελάχιστον τη θέση του για βιώσιμο ασφαλιστικό, με μειώσεις των υφιστάμενων κύριων συντάξεων, αλλά και μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ, προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση.

Οι διαφορές δεν φαίνεται πως μπορούν να αμβλυνθούν κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης, σε κάθε περίπτωση όχι στο εξαιρετικά σύντομο διάστημα έως τις 29 Νοεμβρίου, που θα συνεδριάσει το EWG, το οποίο και θα πρέπει να προεγκρίνει τυχόν συμφωνία για να επικυρωθεί από το Eurogroupτης 5ης Δεκεμβρίου.

Οι Ευρωπαίοι, κυρίως οι Γερμανοί, θα εξαντλήσουν κάθε μορφή πίεσης προς το ΔΝΤ, ώστε το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης να συμπέσει με την υπογραφή ενός νέου Μνημονίου με το Ταμείο και τη χορήγηση δανείου προς την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, η μόνη παραχώρηση που δέχονται να κάνουν είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος να προσφέρουν μία γενναία ελάφρυνση στην αποπληρωμή μέρους του χρέους, που μπορεί να φθάσει στα περίπου 40 δισ. ευρώ, σε σύνολο χρέους 240 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η «παραχώρηση» αυτή θα συνοδεύεται από ολόκληρο το πακέτο των μέτρων που ζητά το Ταμείο στο δημοσιονομικό και το διαρθρωτικό σκέλος, προκειμένου η Γερμανία να μη δώσει την εικόνα (και μάλιστα προεκλογικά) των υποχωρήσεων έναντι του «κακού μαθητή».

Όλα αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2016, σενάριο που κατά το ΔΝΤ φαίνεται μάλλον φιλόδοξο, εάν όχι απίθανο…