Τα επόμενα βήματα στον δρόμο για τις τηλεοπτικές άδειες
- 11/11/2016, 20:44
- SHARE
Εκκρεμότητες, σενάρια, νέες προσφυγές στο ΣτΕ και άλλα «αγκάθια» αναμένουν το νέο ΕΣΡ.
Του Νίκου Μποζιονέλου
Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης… αναγεννήθηκε από τις «στάχτες» που είχαν πέσει πάνω του, όντας πρακτικά ανενεργό από τον Αύγουστο του 2015! Και η επανασύστασή ήταν νομοτέλεια ύστερα από την περιβόητη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περί της αντισυνταγματικότητας του νόμου Παππά για τη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών.
Τι μέλλει γενέσθαι; Βάσει… προγραμματισμού, το πρώτο βήμα είναι τα τυπικά, ήτοι η αποδοχή των νέων μελών του ΕΣΡ των θέσεών τους και κατόπιν η πρώτη συνεδρίαση. Είναι δεδομένο ότι το νέο ΕΣΡ θα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Νίκο Παππά ο οποίος, ως τέως υπουργός Επικρατείας και νυν υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, έχει αναλάβει το βάρος να οδηγήσει εκ νέου σε έναν διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, τούτη τη φορά όμως με την παρουσία του ΕΣΡ.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλά «όμως» και ακόμη περισσότερα «αλλά» στο εν λόγω πλάνο και κυβερνητικές αλλά και δικαστικές πηγές κάνουν λόγο για «ιστορία που θα τραβήξει εις μάκρος» και θα πάρει μήνες, αν όχι χρόνο!
Διαβουλεύσεις Παππά – ΕΣΡ
Η ατζέντα θέλει το νέο ΕΣΡ να συναντάται με τον Νίκο Παππά και να ενημερωθεί για το πού βρισκόμαστε τούτη τη στιγμή. Συνεργάτες του υπουργού αναφέρουν ότι «το επόμενο διάστημα θα διαβουλευτούμε με τα μέλη του ΕΣΡ για να διευκρινιστούν οι διαθέσεις και οι δυνατότητές τους για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για την παροχή μόνιμων αδειών».
Ωστόσο οι εκκρεμότητες είναι πολλές! Ακόμη καλά καλά οι τέσσερις υπερθεματιστές των τεσσάρων αδειών δεν έχουν πάρει πίσω (ή ενημερωθεί πώς θα πάρουν) τα χρήματα της πρώτης δόσης. Η πιθανότητα να υπάρξει ένας «νόμος – γέφυρα» ώστε τα κανάλια να αποκτήσουν μια προσωρινή «νομιμότητα» είναι μεγάλη, αλλά και σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση με το νέο ΕΣΡ. Ακούγεται πάντως ότι αν η διαδικασία επιταχυνθεί, τότε δεν θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε προσωρινές άδειες.
Θα υπάρξει «νόμος – γέφυρα» προσωρινών αδειών;
Άλλο ένα ερώτημα είναι το ποια κανάλια, σε αυτήν την περίπτωση, δικαιούνται να διεκδικήσουν προσωρινή τηλεοπτική άδεια. Ρεαλιστικά ANT1 και ΣΚΑΪ που είχαν πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό, μαζί με Star και Alpha, είναι τέσσερα. Άγνωστο όμως αν οι δύο επίδοξοι νέοι καναλάρχες (Ιβάν Σαββίδης και Βαγγέλης Μαρινάκης) προχωρήσουν «σόλο» και στη δημιουργία καναλιού από το… μηδέν (μια διαδικασία πολυδάπανη) ή αποφασίσουν, ως ακούγεται, να ενταχθούν σε υπάρχον κανάλι καθώς είναι δεδομένο το ενδιαφέρον τους για την τηλεοπτική αγορά. Άλλη μια παράμετρος είναι κανάλια, όπως το Mega, που είχαν μείνει εκτός δημοπρασίας, αν θα συμπεριληφθούν στη εν λόγω λίστα των «προσωρινών».
Τούτα αν υπάρξει «νόμος – γέφυρα» προσωρινών αδειών. Αν ωστόσο διαπιστωθεί ότι, με τη συνδρομή του νέου ΕΣΡ, η διαδικασία θα είναι πιο γρήγορη, τότε δεν θα υπάρξει τέτοια κίνηση.
Εν αναμονή της «καθαρογραφής» από το ΣτΕ
Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι όμως πόσο γρήγορα μπορεί να κινηθεί το ΕΣΡ προκειμένου θα οδηγήσει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές σε νέο διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών! Κι αυτό διότι τα «αγκάθια» δεν είναι και λίγα. Ενα εξ’ αυτών είναι να παραλάβει, καθαρογραμμένο από το ΣτΕ, το σκεπτικών των μελών του αναφορικά με την αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά. Ακούγεται ότι έχει ζητηθεί από το ΣτΕ να μην τραβήξει εις μάκρος η εν λόγω εκκρεμότητα ούτως ώστε το νέο ΕΣΡ να έχει μπροστά του όλον τον «φάκελο» της υπόθεσης, να δει τι ήταν αντισυνταγματικό και τι στα πλαίσια του νόμου για να προχωρήσει στις κατάλληλες τροποποιήσεις.
Γίνεται λόγος για «τροποποίηση» διότι το επικρατέστερο σενάριο είναι να μην καταργηθεί ο νόμος Παππά αλλά να υπάρξουν οι απαιτούμενες «ρυθμίσεις» ώστε να είναι συνταγματικός! Όπως, επί παραδείγματι, τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών (το Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, που είχε αποδεχθεί η κυβέρνηση, είχε κάνει λόγο για 4 αλλά υπήρξαν κι άλλες μελέτες, σύμφωνα με τους καναλάρχες, που έκαναν λόγο για 10, 16 και 20!).
Ποια δικαστική εκκρεμότητα επηρεάζει το νέο ΕΣΡ;
Κοντολογίς, μύλος. Συν άλλη μια δικαστική εκκρεμότητα, που εκ νέου έχει να κάνει με το ΣτΕ, ίσως φέρει εκ νέου τα πάνω κάτω! Προ ημερών προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας τρία πρώην μέλη του ΑΣΕΠ που παύτηκαν πριν από τη λήξη της θητείας τους και ζητούν να ακυρωθούν ως «αντισυνταγματικές και παράνομες» οι αποφάσεις του υπουργού Εσωτερικών με τις οποίες αφενός έληξε πρόωρα η θητεία μελών του ΑΣΕΠ και αφετέρου διορίστηκαν νέα μέλη. Οι τρεις οι οποίοι προσέφυγαν στο ΣτΕ είναι ο πρώην αρεοπαγίτης Γεώργιος Καπερώνης, ο πρώην πρόεδρος Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων Κωνσταντίνος Σιδέρης και ο πρώην καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, Ιωάννης Παπαδημητράκης.
Οι τρεις τους υποστηρίζουν ότι ο νόμος 4339/2015 που προβλέπει τη διακοπή της θητείας των μελών του ΑΣΕΠ είναι αντίθετος στις διατάξεις του άρθρου 101Α του Συντάγματος που κατοχυρώνει την ανεξαρτησία των Ανεξάρτητων Αρχών, και η αντικατάστασή τους είναι παράνομη γιατί στηρίχθηκε σε αντισυνταγματικό νόμο. Ακριβώς ό,τι έγινε και με τα μέλη του προηγούμενου ΕΣΡ, στο οποίο προέδρευε ως προσωρινή η Λίνα Αλεξίου! Αν τυχόν το ΣτΕ εκδώσει απόφαση που δικαιώνει τους τρεις δικαστικούς, τότε δια του δεδικασμένου αυτομάτως ήταν «παράνομη και αντισυνταγματική» και η παύση της θητείας των προηγούμενων μελών του ΕΣΡ, άρα η νέα του σύνθεση δεν είναι νόμιμη!
Νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τις Ανεξάρτητες Αρχές
Εξ ου και, μια είδηση που πέρασε στα… ψιλά, ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης έδωσε το πράσινο φως για τη συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με σκοπό τη διαμόρφωση ενιαίου θεσμικού πλαισίου για τις Ανεξάρτητες Αρχές, «με την αναμόρφωση του ν. 3051/2002 ως εκτελεστικού νόμου του Συντάγματος με αναλογική εφαρμογή των σχετικών κανόνων και για τις νομοθετικά συσταθείσες Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές».
Η εννεαμελής ομάδα εργασίας αποτελείται κυρίως από νομικούς και δικαστικούς, ενώ μετέχουν και ειδικοί στις θετικές επιστήμες. Πρόεδρός της είναι ο τέως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και σήμερα πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος.
Πηγή: news247.gr